Türkiye Milli Botanik Bahçesi’nin temeli atıldı
Türkiye Milli Botanik Bahçesi'nin ülkenin biyoçeşitlliliğinin sigorta poliçesi olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Milli Botanik Bahçesi'nin temelini attı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Milli Botanik Bahçesi'nin ülkenin biyoçeşitlliliğinin sigorta poliçesi olduğunu belirterek, "Türkiye'nin bitki çeşitliliği burada muhafaza ve kayıt altına alınacak" dedi. Eker, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yerleşkesinde kurulacak Milli Botanik Bahçesi'nin temel atma töreninde, dünyanın 21. yüzyılda 3 konuyla ilgili mücadeleye tanıklık edeceğini, bunların enerji, gıda ve su olacağını söyledi. Tabiattaki bitki varlığının muhafaza edilmesinin gelecek nesiller açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Eker, Türkiye'nin dünyadaki 8 bitki gen bölgesinin üçünün kesişme alanında bulunduğunu, ülkenin bu nedenle bitki çeşitliliği açısından yeryüzünün en zengin bölgelerinden biri olduğunu ifade etti.Türkiye'de 4 binin üzerinde endemik bitki türü bulunduğunu anlatan Eker, tüm bu bitki türlerini kayıt altına aldıklarını belirtti. Bakan Eker, temelini atacakları Milli Botanik Bahçesi'nin, Uluslararası Botanik Parkları Birliğinin kriterlerinin tamamını karşıladığını dile getirerek, "Ülkemizde 7 botanik bahçesi daha var. Ancak hiç biri bu birliğin kriterlerinin tamamını karşılamıyor. Temelini attığımız bu bahçe kriterlerin tamamını karşıladığı için Türkiye bir ilk olacak" diye konuştu.
Botanik Bahçesi'nin Beytepe Kampüsü'nden Eskişehir yoluna kadar uzanan 2500 dekarlık alana sahip olacağını dile getiren Eker, şöyle konuştu: "Bu alanda 2005'te arpa ekiliydi. Biz 2 bin 200 dönümlük kısmına 150 binin üzerinde ağaç diktik. Titiz ve uzun bir hazırlık süreci geçirdik. Bu süreçte dünyadaki büyük botanik bahçelerini inceledik ve mimari projesini bunların özelliklerini dikkate alarak hazırladık. Burası Ankara için bir akciğer lobu olacak. Bahçede biyoçeşitlilik ile ilgili koleksiyonlar oluşturulacak. Dünya standartlarında bitki kütüphanesi yer alacak. Özel iklim seraları oluşturulacak. Ülkedeki endemik bitki türlerinin tamamı canlı olarak burada muhafaza edilebilecek. Dünyanın birçok bölgesindeki bitkiler, 'bitki sarayları' olarak adlandırdığımız bölümlerde korunacak. Burası aynı zamanda eğitim kurumlarının araştırma faaliyetleri için bir laboratuvar görevi yapacak. "
2015'te tamamlanacak
Bakan Eker, temelini atacakları Botanik Bahçesi'nin 2015 yılının nisan ayında tamamlanacağını belirterek, "Bu bahçe Türkiye biyoçeşitliliğinin sigorta poliçesidir. Çünkü Türkiye'nin bitki çeşitliliği burada muhafaza ve kayıt altına alınacak" dedi.
Daha sonra Bakan Eker, törene katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve bazı milletvekilleri ile birlikte butona basarak bahçenin temelini attı.
AA
Yorum Yaz