maritbet girişmaritbet
Türkiye'nin ilk mesleki eğitim kampüsü açıldı!

Türkiye'nin ilk mesleki eğitim kampüsü açıldı!

BTSO'nun Osmangazi'ye bağlı Bağlarbaşı Mahallesi'nde yapımını üstlendiği Diyanet Vakfı BTSO Erkek Öğrenci Yurdu da hizmete girdi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın Yeniceabat'ta kurduğu BTSO Mesleki Eğitim Kampüsü açıldı. Kampüsteki erkek endüstri meslek, kız teknik meslek ile otelcilik ve turizm meslek liselerinde toplam 4 bin 200 öğrenciye eğitim verilecek.

BTSO'nun Osmangazi'ye bağlı Bağlarbaşı Mahallesi'nde yapımını üstlendiği Diyanet Vakfı BTSO Erkek Öğrenci Yurdu da hizmete girdi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) Yeniceabat'ta kurduğu Türkiye'nin ilk ve tek mesleki eğitim kampüsü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle açıldı. Protokolü 8 Eylül 2009 tarihinde Bursa Valisi Sahabettin Harput ile BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez arasında imzalanan 75 bin metrekarelik alanda kurulu BTSO Mesleki Eğitim Kampüsü 4 bin 200 öğrenciye eğitim verecek. Kampüste, erkek endüstri meslek lisesinde mobilya, motorlu araçlar, raylı sistemler, endüstriyel otomasyon ve itfaiyecilik bölümleri; kız teknik meslek lisesinde ise gıda, çocuk gelişimi ve yiyecek-içecek alanları yer alırken, otelcilik ve turizm meslek lisesinde ise konaklama, seyahat hizmetleri ve yiyecek- içecek bölümleri bulunuyor. Yapımı yine BTSO tarafından üstlenilen Osmangazi'ye bağlı Bağlarbaşı Mahallesi'nde 5 bin metrekarelik alan üzerine kurulan Diyanet Vakfı BTSO Erkek Öğrenci Yurdu da açıldı. 8 bin 750 metrekare kapalı inşaat alanına sahip 330 öğrenci kapasiteli yurtta 104 adet oda ve tek yataklı 4 adet engelli odası bulunuyor. Yurtta, 32 ülkeden 170 öğrenci kalacak. Söz konusu yurtta yatakhanelerin yanı sıra, mescit, kütüphane, spor salonu, televizyon salonu, revir ve sağlık od alan, etüt salonu, berber salonu, kantin, yemekhane gibi sosyal alanlar da yer alıyor.

Açılışta konuşan BTSO Başkam Celal Sönmez, BTSO'nun Hamidiye Sanayii Mektebi'nden başlamak üzere eğitime hep destek olduğunu belirterek, 1927 yılında Ameli Ticaret Okulu'nu açarak Bursa'nın ilk Ticaret Lisesi'nin temelini attıklarını hatırlattı. 37 yıldır üniversite öğrencilerine karşılıksız burs verdiklerini kaydeden Sönmez, 1986'da BTSO Kükürtlü İlköğretim Okulu'nu, 1998'de BTSO Hürriyet İlköğretim Okulu'nu, 2003'te BTSO Gürsu Endüstri Meslek Lisesi'ni, 2005 yılında BTSO Yıldırım Lisesi'ni açtıklarını aktardı. Toplam 143 binada üstün zekalı çocuklardan engellilere kadar 6 bin 500 çocuğun eğitim aldığı BTSO Eğitim Kampusu'nu 2006'da bitirip Milli Eğitim Bakanlığı'nın hizmetine verdiklerini ifade eden Sönmez, "Kurucu başkanı olmaktan şeref duyduğum BTSO Vakfı bünyesindeki BUTGEM, her yıl 2 bine yakın gencimize meslek ve iş kazandıran bir eğitim vahasına dönüştü. Türkiye'de üniversite - sanayi işbirliğinin örnek projelerinden bir olan Ulutek'i 7 yıl önce Bursa'ya kazandırdık. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ricasıyla, yarım kalan bir öğrenci yurdunu kısa sürede tamamlayıp geçen yıl hizmete açılmasını sağladık" diye konuştu.

Mesleki eğitimin Türkiye'nin en büyük meselelerinden biri olduğuna dikkat çeken Sönmez, sanayileşme çağının ünlü siyasetçisi Benjamin Disraeli'nin "Bir ülkenin yazgısı o ülke halkının eğitimine bağlıdır" sözünü hatırlattı.

Mesleki eğitim kozasından çıktı

İşsizlik sorununun kaynağının insanlar değil sistem olduğunu ifade eden Sönmez, "Gerekli eğitimi alan Türkler, dünya çapında şöhret kazanabiliyor, dünyanın en önemli koltuklarını doldurabiliyor. Yeterli iyi eğitimi alamadıkları için meslek edinemeyen büyük bir topluluk ise Türkiye'nin zenginleşmesine katkı yapamıyor. Türkiye'de ortalama eğitim süresi 6.5 yıl. Özetle, ülke olarak orta ikiden terkiz. Dünyanın ekonomik açıdan en büyük 20 ülkesinde eğitim süresi bizden daha düşük olan sadece iki ülke var: Hindistan ve Endonezya. İşgücüne katılım oranının düşüklüğü de, işsiz sayısının büyüklüğü de bundan. Nüfus yoğunluğu hızla kırsaldan kentlere kayarken, eğitim sistemimiz bu dalgayı, çıtayı yükselterek karşılamakta zorlanıyor. Her yıl işgücü piyasasına 700 bini aşkın genç giriyor. Eğitimli her beş gençten birinin işsiz olması mutsuzluk verici. Bu nedenle Türk gençlerinin üniversite kapısına yığılmadan nitelik kazanması, meslek sahibi olması çok önemli. Türk sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanları yetiştirmesi için mesleki eğitimin önünün açılması şart" diye konuştu.

Gelişmiş ülkelerdeki gibi, lise çağındaki gençlerin yüzde 70'inin meslek liselerinde gerçek anlamda eğitebildiği gün sanayinin ufkunun açılacağını vurgulayan Sönmez, "Biz Bursa'da bu orana yaklaşmış olmanın gururunu yaşıyoruz. Mesleki eğitim, Türkiye'de sanayinin merkezi olan Bursa'da kozasından çıkmıştır. Diliyorum ki bu kampüs, bu yoldaki çabaları cesaretlendirecek sembol bir adım olur" dedi.

Esra Özarfat/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı
  • 09.05.2024 11:07

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı

Emlak Katılım, Bursa'da Demirtaş, İstanbul'da Tuzla Sanayi, Bayrampaşa, Beylikdü ...

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!
  • 24.04.2024 12:43

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!

Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ, her mevsim ayrı güzelliğe ...

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı
  • 22.03.2023 13:04

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı

Akıllı cihazlarını kullanıcılarla doğrudan buluşturan Togg, kullanıcıya daha yak ...

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı
  • 08.03.2023 13:42

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı

Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından Molla Yegan'ın Bursa'da ders verdiği 6 asırl ...

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!
  • 15.02.2023 11:25

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin 222. saatinde, Kahramanm ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...