Üçüncü havalimanı projesi İstanbul’u ekolojik felaketle tehdit ediyor!
İstanbul'a yapılması planlanan üçüncü havalimanı bölgesini dunya.com'a değerlendiren Mimarlar Odası'ndan Uzman Mimar Mücella Yapıcı, "Kuzey ormanlarını yok edip su kaynaklarını kirletecek bu proje, ekolojik bir felaket olur" dedi
İstanbul'a yapılması planlanan üçüncü havalimanı bölgesini dunya.com'a değerlendiren Mimarlar Odası'ndan Uzman Mimar Mücella Yapıcı, "Kuzey ormanlarını yok edip su kaynaklarını kirletecek bu proje, ekolojik bir felaket olur. Bu olaya dünya iklim örgütlerinin el atması gerekir. Nerden bakarsanız bakın usulsüz, hukuksuz bir proje. Sadece havalimanı tartışılıyor ancak orada dünyanın en eski ormanları katledilmeye hazırlanıyor. Bu havalimanı nereye yapılmaz diye sorsanız işte buraya yapılmaz denir" dedi.
İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının yeri belli oldu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 19 Kasım'da yaptığı açıklamada yeni havalimanının yerini "Karadeniz kıyısında Yeniköy ile Akpınar köyleri arasında eski kömür ocaklarının olduğu yerde 90 milyon metrekare alan üzerine kurulacak" diye belirtmişti. Kömür ocaklarının olduğu yerde 90 milyon metrekare alan üzerine kurulacak yeni havalimanının alanda var olan çukurların doldurularak yapılması planlanıyor.
Bölgeye sadece havalimanı yapılması planlanmıyor
Dünyanın en büyük projelerinden biri olacağı söylenen 3. havalimanının yapılacağı bölgeyi Mimarlar Odası'ndan Uzman Mimar Mücella Yapıcı değerlendirdi. Proje planı için "İlginç bir durum" diyen Yapıcı şöyle devam etti: "İmar planında 3. hava limanı kararı şu an açıklanan yerde yok. Afet Yasası nedeniyle Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan ve Resmi Gazete'de yayınlanan 2012/3573 sayılı kararda riskli binaların yıkılarak yeni yerlere taşınılacağı söylenmiş, rezerv alan ayrılmış 42 bin hektar. Bu kararla, gerekçe Afet Yasası olduğu halde, yine riskli alanlara yerleşim kaydırılıyor. Bölgeye sadece havalimanı yapılması planlanmıyor. İstanbul'a yeni yerleşim alanları aranıyordu. O bölgeye yerleşim alanları kaydırılmaya çalışılıyor."
3. havalimanının yapılması planlanan bölgede sadece kömür yataklarının olmadığına dikkat çeken Yapıcı, "Yayınlanan genelgede görülüyor ki proje alanı orman alanına doğru büyüyen bir yer. 9 bin hektarlık bir alan. Herkesin atladığı bir şey var. Kömür ocakları kritik bir alan ancak sadece bu değil. Orada dünyanın en eskisi olduğu bilinen biyolojik bir alan var " dedi.
Bu proje ekolojik bir felaket
Orman alanının dışında İstanbul'un temiz kalan tek su kaynağı Terkos'un civarında bu projenin yapılmasını "en vahşi durum" olarak tanımlayan Yapıcı, "Düşünsenize oraya havalanı yapıldığında nasıl bir ekolojik bozukluk ortaya çıkar. Uçakların yakıtları, egzozları çevre açısından son derece kirletici. Kuzey ormanlarını yok edip su kaynaklarını kirletecek.Bu proje ekolojik bir felaket yaratır" diye belirtti.
Afet yasası bir bahane
Sadece Terkos Gölü civarının değil Sazlıdere barajı Küçükçekmece gölü'nün de tehlikede olduğunu belirten Yapıcı, "Sazlıdere barajı Küçükçekmece gölü'nün kenarındaki 33 bin hektarlık alan da bu yerleşime açılıyor. Bütün su kaynaklarını yitirmiş İstanbul, Bakanlar Kurulu'nun kararıyla ayrılmış genelge ile Afet Yasası adı altında bunların yapılması çok ilginç. Afet Yasası bir bahane" dedi.
Bu bir operasyon
3. havaalanının yerinin daha önceden planlanmış olduğunu öne süren Yapıcı, "18 ayrı kavşak plan yapıldı. Kabataslak çizilmiş. 3. köprü kavşağı ve bu kavşağa bağlı yollar çizilmiş. Bu bir operasyon. Depremden kurtulacağız diye en riskli alanlara yerleşim yerleri açılmaya çalışılıyor" diye konuştu.
Yapıcı, kömür alanlarındaki çukurların doldurularak havalimanı alanı haline getirileceğine dikkat çekerek, " Zemin ıslahı döküm açısından da riskli. Yenikapı - Maltepe yetmedi, şimdi buralar döküm alanı ilan edilip doldurulacak" dedi.
Nerden bakarsanız bakın usulsüz, hukuksuz bir proje
3. havalimanı projesinin bu bölgeye yapılması halinde Müthiş bir çevre felaketinin yaşanabileceğini söyleyen Yapıcı, "Bu olaya dünya iklim örgütlerinin el atması gerekir. Nerden bakarsanız bakın usulsüz, hukuksuz bir proje. Sadece havaalanı tartışılıyor ancak orada dünyanın en eski ormanları katledilmeye hazırlanıyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir durum olamaz. 42 bin m2lik yer. Afetten koruyacağız diye TOKİ bir sürü riskli bölgeye konut inşa ediyor. Zeytinburnu'ndaki yapılaşma son derece riskli. Dere yataklarına binalar yapıyorlar.Bu hava alanı nereye yapılmaz diye sorsanız işte buraya yapılmaz denir. Akıl alır gibi değil. tümü sakıncalı. Fatih Ormanı'nı zaten işgal ediyorlardı hem kuzeyden hem güneyden İstanbul'un son kalan ormanlarını bitiriyorlar. Bu proje İstanbul'un kuzey ormanlarını bitirir" diyerek sözlerini sonlandırdı.
Dünya
Yorum Yaz