maritbet girişmaritbet
Üniversiteler bile ruhsatsız!

Üniversiteler bile ruhsatsız!

Hakkında görevi kötüye kullanmaktan dava açılan ÇÜ Rektörü'nün adını taşıyan "Alper Akınoğlu Kongre Merkezi" de dahil üniversitedeki birçok bina ve inşaatın ruhsatsız olduğu ortaya çıktı

Hemen her hafta ya tuhaf bir davranışı veya açıklamasıyla dikkat çeken ve 'görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle yakında hakim karşısına çıkacak olan ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu'nun, İmar Kanunu'na aykırı hareket ettiği ortaya çıktı.
Kendi adını taşıyan "Alper Akınoğlu Kongre Merkezi" de dahil üniversitedeki binaların ve inşaatların neredeyse tamamı için ruhsat almadığı anlaşılan Rektör Akınoğlu'nun, temelini eski Adana Valisi Cahit Kıraç'la birlikte attığı Diş Hekimliği Fakültesi binasını da izinsiz yaptırdığı anlaşıldı. Bir belediye yetkilisi, "Ruhsat almadan inşaat yapmak ve o inşaat için iskan yani oturma veya kullanma izni almamak suçtur" dedi.

Çukurova Üniversitesi Balcalı Yerleşkesi'ndeki binaların neredeyse tamamının ruhsatı yok. Evet, fakülteler, enstitüler, yüksekokullar, rektörlük binası ve hatta Balcalı Hastanesi izin alınmadan yapılmış.
Çukurova Üniversitesi'ni bugüne kadar yöneten kadroların aklına, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun ilgili hükümlerinde açıkça yazılı olan ruhsat alma konusu gelmemiş. Üniversite rektörleri Prof. Dr. Mithat Özsan, Prof. Dr. Can Özşahinoğlu, Prof. Dr. Yalçın Kekeç ve Prof. Dr. Alper Akınoğlu, yerel yönetime başvurma ihtiyacı duymamışlar.

Otopark otel mi oluyor?

Ne yazık ki önceki rektörlerin de gereken özeni göstermediği anlaşılan ruhsat duyarsızlığı Çukurova Üniversitesi'ni 7 yıl 2 aydır yöneten Prof. Dr. Alper Akınoğlu da devam ettiriyor. Devletin (Özel İdare-Milli Eğitim) arsasına "Zeytin Gen Merkezi" diyerek fen lisesi yapılmasına karşı çıkabilen Rektör Akınoğlu, Balcalı Hastanesi'nin güney bitişiğinde yer alan çok katlı otoparkı da otele dönüştürme kararı aldı. Bu dönüşüm ya da proje tadilatı için ne Yüreğir ne de Adana Büyükşehir Belediyesi'nden izin alındığı ortaya çıktı. "Ben yaptım oldu" mantığı içerisinde yapıldığı düşünülen bu proje değişiminin de izne tabi olduğu ve bu yönde hiçbir girişimde bulunulmadığı belirtildi.
Çukurova Üniversitesi'nde halen yapımı süren Alper Akınoğlu Kongre Merkezi, İletişim Fakültesi, yapımı tamamlanan Biyoteknoloji Merkezi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Tropikal Hastalıklar Merkezi için 2010 yılının Eylül ayında bir başvuru yapılmış. Yüreğir İlçe Belediyesi'ne iletilen sınırlı ruhsat başvurusu, "Müteahhitle sözleşme, tapu vb." eksiklikler nedeniyle kabul edilmemiş yani ruhsat alınamamış. Yüreğir Belediyesi yetkilileri, önce sözlü olarak, veya 27 Eylül 2010'da ise Çukurova Üniversitesi'ne resmi bir yazı göndererek "Ruhsat için gerekli evrakları tamamlayın" demiş.
Ancak bu sözlü ve resmi uyanlara rağmen üniversite ne eksiklikleri tamamlamış ne de ruhsat başvurusunda bulunmuş.

"DEVLET İÇİNDE DEVLET"

Yüreğir İlçe Belediyesi'nden bir yetkili, Çukurova Üniversitesi'ndeki birkaç bina hariç bütün bina ve inşaatlar ile eklentilerinin 3194 sayılı İmar Kanunu'na açıkça aykırı konumda olduğunu söyledi. 3194 sayılı Kanunun 20 ve 21'inci maddelerinde açıkça, "Resmi ya da özel bütün binalar için 'köy yerleri hariç' belediyelerden veya valiliklerden ruhsat alınmasının şart koşulduğuna" dikkat çeken yetkili şu değerlendirmeyi yaptı: Üniversitedeki binaların mutlaka projesi vardır, plan ve imar düzenine aykırılığı olduğunu da sanmıyorum. Ancak ruhsatları yani izinleri yok. Bu açıdan 'kaçak' da diyebiliriz ve bunun cezası vardır. Üniversitemiz sanki devlet içinde bir devlet gibi hareket ediyor. Üniversiteye yakışmıyor.

ADINI TAŞIYAN KONGRE MERKEZİ BİLE RUHSATSIZ

Halen yapımı süren ve üzerine inşaat aşamasındayken "Alper Akınoğlu Kongre Merkezi" tabelası asılan binanın da ruhsat alınmadan yapımına başlandığı öğrenildi. Araştırmadan çıkan bir başka sonuç ise şöyle: Balcalı sahasında yani Çukurova Üniversitesi içinde Teknokent binası ile Kredi Yurtlar Kurumu tarafından yaptırılan kız yurdu için inşaat izni yani ruhsat alınmış. Kredi ve Yurtlar Kurumu ile içinde bazı şirketlerin çalışma yaptığı Teknokent için gösterilen duyarlılık, bize ulaşan bilgiye göre başkacahiçbir fakülte, enstitü, merkez için gösterilmemiş.Bir yerel yöneticinin verdiği kesin bilgiye göre de yüzlerce insanın girip çıktığı ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi bile ruhsatsız, yani izinsiz.

YAPI RUHSATİYESİ

MADDE 21-Bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir. Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır.

  • Etiketler:

Yorum Yaz