Van'daki konteynerler depolara kaldırılıyor!
Van'da Türk Kızılayı'nın kurduğu yaşam konteynerleri, tamir ve bakımlarının yapılması ve olası bir afete hale getirilmesi amacıyla depolara kaldırılıyor
Van'da 2011 yılında meydana gelen iki depremin ardından bölgede Türk Kızılayı'nın kurduğu yaşam konteynerleri, tamir ve bakımlarının yapılarak olası bir afete hazır hale getirilmesi amacıyla depolara kaldırılmaya başlandı.
Türk Kızılayı'nın depremin ardından bölgedeki vatandaşların barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurduğu ''Mevlana Evleri'' ve ''yaşam konteynerleri'', afetzedeler için inşa edilen kalıcı konutların tamamlanmasıyla toplandı.
Söz konusu konteynerler, bakım ve onarımlarının yapılması amacıyla tırlara yüklenerek depolara kaldırıldı.
Türk Kızılayı Batı Karadeniz Afet Yönetim ve Lojistik Merkezi Müdürü Mustafa Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'daki depremden sonra Türk Kızılayı olarak bölgeye 2 bin adet konteyner kurulduğunu söyledi.
İhtiyacın tamamlanmasının ardından toplanan bu konteynerlerin 850'sinin Batı Karadeniz Afet Yönetim ve Lojistik Merkezi'nde tamir ve bakıma alındığını ifade eden Yılmaz, konteynerlerin 700'ünün Kızılay'ın Sakarya deposuna, geri kalan 450 tanesinin de Kızılay'ın Türkiye'deki çeşitli depolarına kaldırılarak olası bir afete hazır şekilde bekletildiğini kaydetti.
Yılmaz, Türk Kızılayı'nın yaklaşık 2 yıl önce Van'da meydana gelen depremde bütün imkanlarını seferber edip bölgedeki vatandaşların yardımına koştuğunu vurgulayarak, ''Bugün Van'daki operasyonumuz tamamlandı ve orada bulunan bütün ekipmanlarımız Türkiye'nin değişik bölgelerindeki depolarımıza taşınmaya başlandı'' diye konuştu.
İlkbahar döneminde konteynerlerin bakım ve onarımlarını yaparak olası afetlerde kullanılır duruma getirmeye çalışacaklarını vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi: ''Dileğimiz afetin olmaması, inşallah bunları kullanmayız. Ama bir gün kullanılması gerekirse de bakım ve onarımlarının tam olması gerekiyor. Van'daki afetzedeler devletin yaptığı kalıcı konutlara yerleşmiş durumda. Geçici olarak barınma için kullanılan çadır kentler, konteyner kentler kaldırıldı. Şimdi toparlanma, temizlik süreci yaşanıyor. Normal yaşama çok önceden geçilmişti ama afet elemanları, afetle görevli kurum, kuruluşlar yeni yeni çekilmeye başladı.''
Batı Karadeniz Afet Yönetim Merkezi olarak Düzce deposunda 6 bine yakın battaniyelerinin olduğunu dile getiren Yılmaz, ''Yaşam konteynerlerimiz mevcut. Battaniyeler, sobalar, yataklar hepsi hazır vaziyette. Olası bir afette barınma ve beslenme konularında gerekli hazırlıklarımız tam'' şeklinde konuştu.
Barış Zengin / Ömer Ürer / AA
Yorum Yaz