maritbet girişmaritbet
Van’daki orta hasarlı binalarda yaşayanlar polis zoruyla çıkartılmalı!

Van’daki orta hasarlı binalarda yaşayanlar polis zoruyla çıkartılmalı!

Sakaryalı inşaat mühendisleri, Marmara Depremi'nden sonra Sakarya'da orta hasarlı binalar konusunda yapılan hatalara Van'da da düşülmemesi için uyarıda bulunarak bu binalarda iskana asla izin verilmemesini istedi

 

Sakaryalı inşaat mühendisleri, Marmara Depremi'nden sonra Sakarya'da orta hasarlı binalar konusunda yapılan hatalara Van'da da düşülmemesi için uyarıda bulunarak bu binalarda iskana asla izin verilmemesini istedi. Orta hasarlı binaların bugünlerde polis zoruyla tahliye edilmesinin gündemde olduğunu kaydeden uzmanlar, Van'da 7,2 büyüklüğündeki depremde orta hasar gören bin 600 binanın kısa sürede yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini belirtiyor.

Marmara Depremi sonrasında bir müddet boş kalan hasarlı binalarda ikamete izin verilmesi aradan geçen zaman içinde en büyük sorun haline geldi. Kanunen yasak olmasına rağmen hasarlı konutta ikamete izin verilmesi sorunu çözümü zor noktalara taşıyor. Depremin ilk yıllarında boş olan orta hasarlı binalar, onarım süresinin yanlış değerlendirilmesiyle zamanla doldu. Uzmanlar, bugünlerde polis zoruyla tahliye edilmesi gündemde olan hasarlı binalarla ilgili hatanın, yıkıcı deprem yaşayan Van'da tekrar edilmemesini istiyor.

Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Hüsnü Gürpınar, 17 Ağustos 1999 depreminden kalma en büyük sorunun, orta hasarlı binalarda iskan olduğunu belirtti. Sakarya, Kocaeli ve İstanbul'da depremi yaşayanların hasarlı evlerini boşalttıklarını belirten Gürpınar, yaşanan hatalar zinciriyle ilgili şu bilgileri verdi: "Büyük yıkımdan birkaç yıl sonra deprem unutuldu. Onarım ve güçlendirme için verilen süre de uzatıldıkça uzatıldı. Bu evlerin hasarı, sıva ve boya ile kapatılarak, depremi yaşamamış şehir dışından gelen öğrencilere ve diğer kişilere kiralandı. Zamanla konut sahipleri hasarlı evlerine döndü. Bütün bunlar olurken, hasarlı evde oturulmasının kanunen yasak olmasına rağmen yetkililer bu duruma göz yumdu. Şimdi bu insanları evlerinden çıkarmak mümkün olmuyor. 13 yıl sonra hasarlı binaların elektrik ve suyunun kesilmesi de fayda etmedi. Şimdi polis zoruyla atılması gündeme geliyor."

Aynı hatanın bin 600 orta hasarlı bina bulunan Van'da tekrarlanmamasını isteyen Gürpınar, şu an boş olan bu binalara asla iskana izin verilmemesi gerektiğini vurguluyor. Gürpınar, şu uyarılarda bulunuyor: "Şu anda depremin birinci yılı yaklaşırken, insanlar korktuklarından dolayı orta hasarlı evlere giremiyor. Dolayısıyla Van'da orta hasarlı konutlar boş. Zaman içinde dönüşü engellemek için hemen bu konutların elektrik ve su abonelikleri kesilmeli. Zaten Afet Yasası'na göre, hasarlı binalarda iskana izin verilmesi kanunen yasak. Bu yasak sıkı bir şekilde uygulanmalı. Onarım süresi de Marmara'da olduğu gibi 11 yıl uzatılmamalı. Böyle olunca sorun katlanarak büyüyor ve çözüm zorlaşıyor. Birkaç yılda bu sorun çözülmeli. Bütün bunları yapmazsak Van'da da 13 yıl sonra hala orta hasarlı binaları konuşuyor oluruz."

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da geçmişte yapılan hatalardan ders almak gerektiğini belirtiyor. Elmas, Sakarya ve Kocaeli'nde özellikle orta hasarlılar konusunda yapılan hataların Van'da tekrarlanmaması gerektiğini vurguluyor. Zaman geçtikçe bilincin de azaldığını ifade eden Prof. Elmas, "Şu an Van'da hasarlı binalar boş. Ancak Sakarya ve Kocaeli'nde olduğu gibi zamanla dolabilir. Bu sebeple aynı hata tekrarlanmamalı. Eğer baştan tedbir alınmazsa sonra çözüm zorlaşıyor ve işin içinden çıkılmaz hale geliyor." uyarısında bulundu.

Duran Savaş/Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Van’daki orta hasarlı binalarda yaşayanlar polis zoruyla çıkartılmalı!
  • 23.08.2012 08:33

Van’daki orta hasarlı binalarda yaşayanlar polis zoruyla çıkartılmalı!

Sakaryalı inşaat mühendisleri, Marmara Depremi'nden sonra Sakarya'da orta hasarl ...

Kocaeli'nde 3 bin 751 binanın orta hasarlı olduğunu belirlendi!
  • 17.08.2012 09:59

Kocaeli'nde 3 bin 751 binanın orta hasarlı olduğunu belirlendi!

Kocaeli Valiliği, orta hasarlı binaların net tespitini yaptı. Kentte 3 bin 751 b ...