maritbet girişmaritbet
Van depremi gölün şeklini değiştirdi!

Van depremi gölün şeklini değiştirdi!

Van’da meydana gelen depremlerlerden sonra Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürülüğü tarafından hazırlanan ’Saha gözlemleri ve kaynak faya ilişkin ön değerlendirme raporu’nda 430 kilometrelik Van Gölü kıyı şeridinde büyük değişimler görüldüğü belirtildi

 

Van'da meydana gelen depremlerlerden sonra Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürülüğü tarafından hazırlanan 'Saha gözlemleri ve kaynak faya ilişkin ön değerlendirme raporu'nda 430 kilometrelik Van Gölü kıyı şeridinde büyük değişimler görüldüğü belirtildi. 20 sayfalık raporda, gölün bazı bölgelerinde 15-20 metrelik çekilmeler olduğu, bunun da Van Gölü'nün fiziki coğrafyasını değiştirecek kıyı değişikliklerine neden olduğu belirtildi.
 
Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan Richter ölçeğine göre, 7.2 büyüklüğündeki depremle ilgili MTA Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Dairesi Yer Dinamikleri Araştırma ve Değerlendirme Koordinatörlüğü Aktif Tektonik Araştırmaları Birimi araştırma yaparak depremin sonuçlarını rapor haline getirdi. Depremin özellikle Van Gölü'ndeki etkisinin önemli boyutlarda olduğu belirtildi. Daha önce defalarca su düzeyinin yükselmesiyle değişim göstermeyen Van Gölü'nün fiziki coğrafyasının değiştiği ifade edildi. 4 kişilik uzman ekip tarafından hazırlanan 20 sayfalık raporda depreme neden olan Van Fayının özellikleri belirtilirken, depremin ortaya çıkardığı hasarlar da detaylı anlatıldı. Deprem sonrası yüzeydeki fiziki deformasyonlara dikkat çekilen raporda, deprem izlerinin asfalt yol ve su kanallarında rahatlıkla gözlemlendiği ifade edilirken, yapılan ölçümlerde fay çizgisi boyunca depremin etkili olduğu kuzey bloğun ortalama 10 santimetre yükseldiği belirtildi.
Miliiyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sezdirmez: “Herhangi bir hasarın bulunmadığı söylenebilir"
  • 25.04.2025 11:00

Sezdirmez: “Herhangi bir hasarın bulunmadığı söylenebilir"

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Afet Hasarları Tespiti Daire Başkanı Tuğrul Sezdirme ...

Bakan Kurum: "Gelin hep birlikte İstanbul'umuzu dönüştürelim"
  • 24.04.2025 13:32

Bakan Kurum: "Gelin hep birlikte İstanbul'umuzu dönüştürelim"

İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD’da koordinas ...

Bakan Kurum: “TOKİ ile Malatya Kale’de kale gibi konutlar yaptık”
  • 17.04.2025 11:56

Bakan Kurum: “TOKİ ile Malatya Kale’de kale gibi konutlar yaptık”

TOKİ’nin 2020 Elazığ depreminin ardından Malatya’nın Kale ilçesine yaptığı konut ...

Ebrar Sitesi’nin yerine 775 konut inşa edildi
  • 15.04.2025 10:47

Ebrar Sitesi’nin yerine 775 konut inşa edildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, asrın felaketinin merkez üssü ...

Bakan Kurum: “Dönüşümden korkmayın”
  • 04.04.2025 15:46

Bakan Kurum: “Dönüşümden korkmayın”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul’u depreme dayanıklı h ...

Hatay'ın Uzun Çarşı'sı yeniden ayağa kalkıyor
  • 02.04.2025 10:09

Hatay'ın Uzun Çarşı'sı yeniden ayağa kalkıyor

  Asrın felaketinde ağır yıkıma uğrayan Hatay'ın simgelerinden Tarihi Uz ...

Öne Çıkanlar