Vatandaş Merinos Parkı’nın miting alanı olmasını doğru bulmuyor!
Bursa Kent Konseyi katılımcıları, Merinos Parkı’nın miting alanı olmasına oybirliğiyle karşı çıktı
Bursa Kent Konseyi tarafından düzenlenen ‘Bursa Konuşuyor' toplantısına katılan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Merinos Parkı'nın geçici olarak bile miting alanı olarak kullanılmaması gerektiğini söylediler.
Pala; “Mitingler birer demokrasi bayramıdır. Ancak miting alanları iyi belirlenmeli, siyasi partiler için uygun çalışma alanları oluşturulmalıdır”
Bursa Kent Konseyi (BKK) tarafından düzenlenen ‘Bursa Konuşuyor' toplantısında bu kez geçici miting alanı olarak belirlenen ‘Merinos Parkı' ele alındı. BKK katılımcıları, Merinos Parkı'nın miting alanı olmasına oybirliğiyle karşı çıktı.
Şehrin ve ülkenin önemli meselelerinin uzman kişiler ve vatandaşlar tarafından konuşulduğu ‘Bursa Konuşuyor' toplantıları, sivil toplum kuruluşlarının BKK gönüllülerinin katılımıyla Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Başkanlık Salonu'nda yapıldı. ‘Merinos Parkı ve Kent Meydanlarının Kullanımı´ konulu toplantının divan başkanlığını BKK Başkanı Semih Pala yaparken, divan üyeliklerini BKK Genel Sekreteri Enes Battal Keskin ve BKK Çocuk Meclisi Başkanı Abidin Durmuş yaptı.
“Miting alanları iyi belirlenmeli”
BKK Başkanı Semih Pala, BKK olarak üzerlerine düşen birçok görev olduğunu, vatandaşı, şehri ve ülkeyi ilgilendiren konuları gündemlerine alarak, fikirlerin dile getirildiğin, çözümlerin ortaya konulduğu toplantılar düzenlediklerini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin destek ve katkıları, Bursalıların da sahiplenmesi sonucunda BKK'nin Türkiye'de bir numara olduğunu belirten Pala, 50 ayda 5 bin 800 faaliyet yaptıklarını ifade etti. BKK yapısının diğer şehirler tarafından incelendiğini de anlatan Pala, son olarak Tunceli'den ve Burdur'dan telefonla bilgi istendiğini belirtti.
Valiliğin ve Emniyet Müdürlüğü'nün seçimler öncesinde daha kullanılabilir yeni miting alanları belirlediğini hatırlatan Pala, Merinos Parkı'nın da bu alanlar içerisinde yer aldığını söyledi. Konunun enine boyuna tartışılması için toplantıyı düzenlediklerini dile getiren Pala, “Bursa'ya muhakkak bir meydan gerekiyor. Stadyum bölgesi veya başka bir alan Bursa'ya kazandırılmalı. Merinos Parkı, yolun altı ve üstü olmak üzere toplam 320 bin metrekaredir. Bunun içerisinde Merinos AKKM ve bazı binalar var. Genelde halkın gezdiği, dinlendiği ve spor yaptığı bir yer. Büyükşehir Belediyesi ayrıca 14 bin metrekarelik alanda ramazan eğlenceleri düzenliyor, kendi tesisinde halkın sosyal ihtiyacını karşılıyor. Bir ay sonucunda yeşil alanın yıllık bakımı da yapılıyor. Belirlenen alan zaten yapılırken konser alanı olarak düşünülmüş. Ancak fiiliyatta birçok sıkıntı çıkıyor. Partiler elbette demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Mitingler birer demokrasi bayramıdır. Ancak miting alanları iyi belirlenmeli, siyasi partiler için uygun çalışma alanları oluşturulmalıdır. Buradan çıkacak ortalama görüşü de ilgili yerlere BKK olarak ileteceğiz” dedi.
“Turizmciler Merinos Parkı'nın miting alanı olmasını doğru bulmuyor”
Turizm Profesyonelleri Derneği Başkanı Hasan Eker, hem dernek olarak, hem de turizmci olarak Merinos Parkı'nın miting alanı olarak kullanılmasına karşı olduklarını söyledi. Karar verenlerin de ‘geçici' diyerek aslında karar karşı olduğunu gösterdiğini belirten Eker, Merinos Parkı içerisindeki bir kongre merkezinin olduğunun da unutulmamasını istedi. Ekim ayında 4 gün süren bir kongre düzenleyeceklerini hatırlatan Eker, kongre sırasında yan tarafından miting olmasının düşünülemeyeceğini anlattı. Bursa trafiğinin ana damarlarından birisinin de parkın yanından geçtiğini söyleyen Eker, “Şehir merkezlerinde miting alanı oluşturulmamalı. Miting yapılmasına kimse karşı çıkmaz. Ama şehir merkezinde bir miting olduğunda da birçok insanın mağdur olduğu unutulmamalı. Kolay ulaşılan bir yer yerine, önce alan belirlenip sonra ulaşım kolaylaştırılmalı. Merinos Parkı konser alanına bile yetmezken, mitinge hiç uygun değildir. Miting alanı olarak Buttim çevresini, Botanik Parkı önündeki otopark alanını, FSM'de hastane olarak belirlenen yeri, Merinos Parkı'na göre nispeten uygun olduğu için önerebiliriz. Yıldırım ilçesinde zaten uygun alanlar bulunabilir” diye konuştu.
Öte yandan stadyum alanının merkezi Çekirge semtine bağlayan bölge olduğunu hatırlatan Eker, turistlerin ve vatandaşların sıkça kullandığı göze önüne alındığında stadyum meydanında kesinlikle mitinge uygun olmadığını ifade etti.
Güney Marmara Turizm ve Otel İşletmecileri Birliği (GÜMTOB) Başkan Yardımcısı ve Almira Otel Genel Müdürü Ersin Yazıcı, konuya turizmci olarak ele aldığını söyledi. Aralık, ocak, şubat ve mart aylarında otele 30 ayrı ülkeden misafirlerin geldiğini, gelenlerin yüzde 70'inin de Merinos Parkı'na doğru baktığını hatırlatan Yazıcı, “Parkta çıkabilecek olası bir sıkıntıda yabancı misafirler tarafından çekilen fotoğraflar, en az 30 ülkeye yayılacak. Bu da ülkemiz ve Bursa adına iyi reklam olmayacaktır. Ayrıca hassas bir dönemden geçtiğimiz unutulmamalı. Otelimizde kimlerin, nasıl kaldığını sadece isimleriyle biliyoruz. Parkta bir parti miting yaparken, otelde kalan birisi başka bir bayrak açsa bizler 5 tane güvenlik görevlisiyle halkı nasıl durdururuz? Otelde kalanların güvenliğini nasıl sağlarız? Buna nasıl çözüm bulunduğunu merak ediyorum. Takdiri belediyeye, Valiliğe ve emniyete bırakıyorum” dedi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar ise, kurumsal olarak Merinos Parkı'nın miting alanına uygun olmadığını düşündüklerini ifade etti. Ciddi bir yatırımın yapıldığı alanın geliştirilerek halkın faydasına kullanılmasını isteyen Çınar, miting alanlarıyla ilgili planların, ulaşım ve tahliye gibi birçok konu ele alınarak yapılmasını istedi. Çınar, yeni alanların teknik altyapı verilerinin de sağlanması gerektiğini savunarak, Bursa Kent Konseyi'nin konuyu bırakmayıp yeni toplantılar düzenleyerek en doğru yerin belirlenmesine katkı sağlamasını da istedi.
Bursa Yeminli Mali Müşavirler Odası adına konuşan Cevdet Akçakoca, doğal ortama sahip olan Merinos Parkı'nın, bir miting sonrası ne hale geleceğini düşünmek bile istemediğini söyledi. Bursa'ya, İstanbul Kazlıçeşme'deki gibi şehrin dışında ve 170 bin metrekarelik bir miting alanı gerektiğini savunan Akçakoca, Merinos Parkı'nın hem şehrin içerisinde olduğunu, hem de sadece 14 bin metrekarenin belirlendiğini hatırlattı. Parkın miting alanı olmasına oda olarak karşı olduklarını ifade eden Akçakoca, stadyum meydanının da miting için uygun olmayacağını belirtti.
BKK Başkanı Başkan Yardımcısı Lütfi Taşçı, ise bölge sakini olarak söz aldı. Zamanların ve mekanların içerisinde yaşanan hadiseler neticesinde değerli olduğunu anlatan Taşcı, Merinos Parkı'nın da içerisinde tarihi barındıran bir mekan olduğunu söyledi. Taşcı, insanların güzel vakit geçirdiği, bir araya geldiği, sohbet ettiği, sofralarını paylaştığı parkın geçici miting alanı olması halinde bile solacağını, doğal ortamının bozulacağını savundu.
BKK Çevre Çalışma Grubu temsilcisi Ayhan Sarıbıyık ise, bir çevreci olarak Merinos Parkı'nın yılın sadece bir ayında yoğun olarak kullanılmasını, çimlerin de değiştirilmesi gerektiğini düşünerek sıkıntılı görmediğini dile getirdi. Ancak miting alanı olarak uygun görmediklerini söyleyen Sarıbıyık, stadyum meydanının da mitinglere ve resmi törenlere uygun şekilde yapılmasını önerdi.
Toplantının sonunda genel kanaatin oluştuğunu belirten BKK Başkanı Semih Pala, “Toplantıya katılanlar, Merinos Parkı'nın geçici dahi olsa miting alanı olarak kullanılmasını istemiyor. Bu kararı, ilgili yerlere yazılı olarak bildireceğiz. Gerekli tedbirlerin de alınmasını isteyeceğiz” dedi.
Yorum Yaz