maritbet girişmaritbet
Veysel Eroğlu: Gediz Havzası koruma Eylem Planı’nın yakın takipçisiyim!

Veysel Eroğlu: Gediz Havzası koruma Eylem Planı’nın yakın takipçisiyim!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'nın uygulanmasını yakından takip ettiğini belirterek, ''Devlet kurumlarına düşen eylemlerde önemli gelişmeler gerçekleşti. Evsel ve endüstriyel atık su deşarjlarının kontrolünde, Nehir ıslahı ve ağaçlandırma çalışmalarında ciddi mesafe aldık" dedi

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'nın uygulanmasını yakından takip ettiğini belirterek, ''Devlet kurumlarına düşen eylemlerde önemli gelişmeler gerçekleşti. Evsel ve endüstriyel atık su deşarjlarının kontrolünde, Nehir ıslahı ve ağaçlandırma çalışmalarında ciddi mesafe aldık. Yerleşimlerin atık su arıtma ve katı atık bertaraf tesislerini kurmakla yükümlü olan belediyelerden de aynı hassasiyeti bekliyorum'' ifadelerini kullandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Eroğlu'nun değerlendirmelerine yer verildi.

Eroğlu, Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'nın Mayıs 2008'de yürürlüğe girmesinden sonra gözle görünür iyileşmelerin meydana geldiğini kaydetti.

Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'nda bütün tarafların üzerine düşen vazifelerinin tespit edildiğini ve yapılacak faaliyetlerin bir iş takvimine bağlandığını vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:

''Çalışmaların iş takvimine uygun ilerlemesi için kurduğumuz Takip Komisyonu'nun çalışmaları neticesinde belirli ilerleme kaydedildi. Havza Koruma Eylem Planı çerçevesinde Gediz nehrinin kirliliğinin önlenmesiyle alakalı olarak gerek Bakanlığımın gerekse ilgili kurum ve kuruluşların sorumlu oldukları çalışmaları titizlikle takip ediyorum.

Söz konusu havzadaki yerleşimlerin atık su arıtma tesislerini ve katı atık bertaraf tesislerini kurmaları, belediyelerin mükellefiyetindedir. Bu hususta belediyelerin mesuliyetlerini yerine getirmeleri önem arz ediyor. Bakanlığımız bu konuda gerekli destekleri de sağlayarak, gelişmeleri etkin bir şekilde takip etmektedir.''

Nehir ıslahının yüzde 90'ı tamamlandı

Yapılan denetimlerle sanayi atık su deşarjlarında da önemli iyileşmeler tespit edildiğini bildiren Bakan Eroğlu ''Gediz Eylem Planı'nda devlet kurumlarına düşen eylemlerde önemli gelişmeler olduğu görülmekte. DSİ Genel Müdürlüğü nehir ıslahını yüzde 90 oranında tamamladı. Erozyon kontrolü ve ağaçlandırma çalışmalarında da Bakanlığımız önemli yatırımları hızla gerçekleştirmektedir. Çok sevindirici bir gelişmek olarak, yayılı kaynak kirliliği ile alakalı da önemli ilerlemeler kat edilmiştir'' ifadelerini kullandı.

Gediz Havzası'nda yürütülen akılcı çalışmalar neticesinde 2008 yılında 191 bin 572 kilogram olan gübre tüketiminin 2012 yılında 76 bin 45 kilograma düştüğünün altını çizen Eroğlu, ''Toplam pestisit kullanımı 2008 yılında 750 litre iken 2012 yılında 260 litreye düşmüştür. Yine 2008 yılında 3,5 mg/L mertebesinde olan çözünmüş oksijen konsantrasyonu 2012 yılında 7,5 mg/L mertebesine yükseldi. Diğer kirlilik parametrelerinde de önemli iyileşmeler görülmektedir'' değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada, takibi ve koordinasyonu Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca yapılan Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'nın; Evsel Atıksuların Kontrolü, Endüstriyel Atıksuların Kontrolü, Katı ve Tehlikeli Atık Kontrolü, Dere Yatağının Temizlenmesi ve Islahı, Ağaçlandırma Erozyon Kontrolü, Zirai Kaynaklı Kirliliğin Kontrolü ve Nehir Su Kalitesinin İzlenmesi olmak üzere 7 eylemden oluştuğu hatırlatıldı.

Hüseyin Gazi Kaykı/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Veysel Eroğlu: Gediz Havzası koruma Eylem Planı’nın yakın takipçisiyim!
  • 29.11.2012 12:03

Veysel Eroğlu: Gediz Havzası koruma Eylem Planı’nın yakın takipçisiyim!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'nın uy ...