maritbet girişmaritbet
Yıldırım'dan İzmir metrosuna yeşil ışık

Yıldırım'dan İzmir metrosuna yeşil ışık

Büyükşehir Belediyesi'nin '5 metro hattını bakanlık yapsın' talebi üzerine Yeni Asır'a konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "Önceliğimiz yarım kalmış projelerde olacak" dedi

Kaynak: ZAFER ŞAHİN / yeni asır

İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyelerinin finansman sağlayamadıkları için tamamlayamadığı 7 metro ve şehir içi raylı ulaşım sistemlerini devralan Ulaştırma Bakanlığı, İzmir'de halen devam eden metro projelerini incelemeye aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden gelen '5 metro hattının bakanlık tarafından yapılması' talebi üzerine Yeni Asır'a konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Önceliğimiz henüz bitirilemeyen, yarım kalmış projelerde" dedi. Yıldırım, büyükşehir belediyelerinin metro ve raylı sistem inşaatlarının bakanlık tarafından yapılmasına imkan tanıyan yasanın ilk aşamada yarım kalmış projelerin tamamlanması için çıkarıldığını hatırlattı.
 
KRİTERİMİZ HİZMET
Yıldırım'ın bu açıklaması ile İzmir'de Büyükşehir tarafından inşaatına devam edilen "Üçyol-Üçkuyular" ve "Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka 3" metro hatlarının bakanlığa devri de gündeme gelmiş oldu. Bakan Yıldırım, Büyükşehir'in 10 gün önce yaptığı müracaatta yer alan "Üçkuyular-Narlıdere", "Üçyol-Buca Tınaztepe", "Halkapınar-Otogar", "Narlıdere-İstihkam-Urla İYTE Kampus" ve "Evka 3-Bornova Merkez" metro hatları ile ilgili talebi ise süreç içerisinde değerlendireceklerini söyledi.
İzmir Ulaşım Master Planı'nda yer alan 5 yeni hat için yapılan başvurunun inceleneceği bilgisini veren Yıldırım, bakanlık olarak kriterlerinin "ülkeye hizmet" olduğunu ve İzmir'in talebini de bu anlayışla ele alacaklarını vurguladı. Metro ve raylı sistem projelerinin Ulaştırma Bakanlığı tarafından onaylandığını dile getiren Yıldırım, "Bu yasayı yerel yönetimlere destek vermek için çıkardık. Süreç içerisinde bize yapılan her başvuruyu bir şekilde değerlendireceğiz. Bu noktada kriterimiz ülkeye hizmettir. Bu hizmeti yaparken de zaman, imkan ve kaynakları verimli bir şekilde değerlendirme prensibiyle hareket ediyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden gelen talep de, diğer büyükşehirlerden gelen talepler gibi süreç içerisinde değerlendirilecektir" diye konuştu.
 
Yatırım programına alınamadı
10 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, büyükşehirlerde yapımı süren projeler, yüklenicilerin 13 Temmuz 2010'dan önce belediyelerle imzaladığı sözleşmeleriyle aynı şartlarda işi yürütmeye yazılı olarak muvafakat etmeleri kaydıyla bakanlık tarafından mevcut sözleşmeleriyle devralınabilecek.
GEÇ KALINDI
Muvafakat sağlanamaması durumunda ise belediyeler, mevcut sözleşmelerini fesih veya tasfiye etmek kaydıyla Ulaştırma Bakanlığı'ndan işin devralınmasını talep edebilecek. İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyeleri söz konusu kanunun çıkmasının ardından Ağustos ayında müracaatta bulunarak yapımını tamamlayamadıkları 7 metro ve raylı sistemin bakanlık tarafından yapılmasını istemişti. Bu talepler üzerine çıkarılan Bakanlar Kurulu kararıyla, iki büyük kentte toplam maliyeti 2.2 milyar dolar olan, 7 projenin Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılması kesinleşti.

Yasadan yararlanmak için İstanbul ve Ankara'dan 4 ay sonra müracaatta bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi ise yapımı devam eden projeler için değil, 5 yeni hat için bakanlıktan yardım istedi. Gecikme nedeniyle 2011 yatırım programına alınamayan İzmir'deki 5 metro hattının ancak 2012 yatırım programına alınabilmesi mümkün olacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, söz konusu yasa çıktığında yapımı devam eden "Üçyol-Üçkuyular" ve "Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka 3" hatlarını kendi imkanlarıyla tamamlayacaklarını açıklamıştı.
 
ESNAF TEPKİLİ
İnşaatı süren mevcut hatların dışında yeni metro hatlarının yapımı için Ulaştırma Bakanlığı ile çalışmaya hazırız" diyen Kocaoğlu'nun, Ankara'dan gelen bu cevaptan sonra nasıl bir yol izleyeceği bilinmiyor. Yaşanan gecikme nedeniyle inşaat güzergahında bulunan esnaf ve çevre sakinlerinin tepkisini çeken metro ile ilgili gelişmelerin, 2011 yılında yapılacak genel seçimin en önemli tartışma konularından biri olması bekleniyor.
 
Müracaat edilen 5 metro hattı
* Üçkuyular-Narlıdere
* Üçyol-Buca Tınaztepe
* Halkapınar-Otogar
* Narlıdere-İstihkam-Urla İYTE Kampus
* Evka 3-Bornova Merkez

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz