40 noktada 6 bin 500 bina yıkılıyor! Fikirtepe ve Tarlabaşı şantiyeye döndü!
Kentsel Dönüşüm, 5 Ekim’de 35 ilde birden başlıyor. 40 noktada toplam 6 bin 500 binanın yıkılması hedefleniyor
En fazla yıkımın yapılacağı İstanbul'un bazı bölgelerinde ise yıkımlar, 5 Ekim'den çok önce başladı. Kentsel dönüşüm kapsamına alınan Kadıköy Fikirtepe şantiyeye dönmüş durumda.
150 HEKTARLIK ALAN
Bir adada yıkımların büyük bölümü tamamlanırken, semtteki bazı arsa sahipleriyle firmalar arasında anlaşma sağlanamıyor. Sözleşme maddelerindeki sıkıntılar, düşük metrekarelerdeki arsa sahiplerinin pay endişeleri, projenin planlanandan daha yavaş yürümesine neden oluyor. 3 yıl sonunda bitecek proje için müteahhit firmalar anlaştığı mülk sahiplerine 750-1000 TL arasında aylık kira bedelini peşin veriyor. Anlaşma kapsamında yüzde 53 pay mülk sahibinin olacak. Deprem açısından riskli olan Fikirtepe'de binalar 80 metreyi aşmayacak. 150 hektarlık bir alanı kapsayan Fikirtepe'de binlerce bina yıkılacak, restore edilecek. Yüzde 95'i özel mülkiyet, yüzde 5'i ise kamuya ait arazide 4 bin 500 parsel var. Bunun yüzde 60'ı 200 metrekarenin altında. Bu parseller İBB tarafından yapı adaları olarak birleştirildi ve 55 ada haline getirildi. 50'nin üzerinde firma, Fikirtepe'yi baştan aşağıya inşa edecek.
2 YILDA BİTECEK
5366 sayılı “Yıpranan Tarihi Yapıların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Kanunu” uyarınca Beyoğlu Belediyesi tarafından yenileme alanı olarak ilan edilen Tarlabaşı'nda ise 9 adada, 20 bin metrekare alanı kapsayan 278 binanın restorasyonu ve yıkımı sürüyor. Kimi binalarda tamirat devam ederken, bazılarından sadece molozlar kaldı. Tarlabaşı'nın kentsel dönüşümde İstanbul için emsal olacağını ifade eden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, 140 milyon dolarlık projenin yaklaşık 2 yıl içinde bitirileceğini açıkladı: “Proje dahilinde yıkım değil restorasyon yapılıyor. Restorasyonun 3 farklı hali vardır. Binalar arasında dışı yenilenenler, içi yenilenenler varsa yıkılıp aslına uygun şekilde yeniden yapılanlar. Bu yapılanlar yıkım değil restorasyondur.” “Tarlabaşı'nın dokusunu koruyarak yenileme yürütüyoruz” diyen Demircan, binaların tarihsel formunu koruyacaklarını da söyledi.
Ahmet CİRİK - Işıl ÇALIŞKAN / Habertürk
Yorum Yaz