Afet denetlemesinde daire başına 200 lira düşüyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm yönetmeliğinin ardından riskli binaların tespit masraflarını da açıkladı. Rapora göre vatandaşlar kullanım alanı 500 metrekareye kadar olan bir binada, her bir metrekare için KDV dahil 2,25 lira ödeyecek. Buna göre 1000 metrekare bir bina için tespit masrafı KDV dahil 2 bin lira olacak. Açıklamaya göre belirtilen rakamlar Bakanlık tarafından yapılan tespitlerde geçerli olacak.
Bakanlığın açıkladığı birim fiyatlarına göre 500 metrekare bir bina için tespit masrafı KDV dahil bin 125 lira olacak. Kullanım alanı 501-1000 metrekareye kadar olan binalarda ilk 500 metrekareye 2,25 ödenirken,501-1000 metrekare binalarda ise bu rakama KDV dahil 1,75 lira daha eklenecek. Metrekaresi 1.001'den yüksek binalarda vatandaş her metrekare için 1 lira artı para ödeyecek. 1000 metrekare kullanım alanı olan bir binada 10 daire olduğu düşünüldüğünde hak sahiplerine daire başına 200 lira düşecek.
‘Rakamlar piyasa oluşturucu'
Raporda belirtilen fiyatların bakanlığa ait olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, “Binasını tespit etmek için başvuran vatandaşların binaları bu fiyatlar üzerinden değerlendirilecek. Fakat fiyatların bağlayıcılığı yoktur. Bu rakamları piyasa oluşturucu gibi görebiliriz. Yani bakanlığın yetkilendirdiği lisanslı kuruluşlar kendi fiyat aralıklarını belirleyebilir” dedi. Gürgen, Bakanlık olarak henüz tespit çalışmalarına başlamadıklarını da ekledi.
‘2 bin değil 5 bin lira'
Patlayıcı Mühendisleri Derneği Başkanı Ali Kahriman ise, “Toplu alanlara bakılırsa bu fiyat makul görünebilir ama münferit bir bina için düşük bir rakam. Büyük alanlarda zaten ortam çok değişmeyeceği için her zemine etüt çalışması gerekmeyebilir ancak bir tek bina için maliyet artar” dedi. Kahriman, 1000 metrekarelik alanın tespit masrafının 2 bin lira değil, ortalama 4-5 bin lira olabileceğini belirtti.
‘Risk haritasına bakılır'
Şehir Plancısı Faruk Göksu da belediyelerde zaten zemin etüt çalışmalarının olduğunu ifade ederek, “İstanbul'un mahalle mahalle zemin etüt raporu ve risk haritası var. Bu raporlara göre kimi binalar için kısa bir incelemeden sonra rapor hazırlanabilir” dedi.
‘Bizce fiyatlar uygun'
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılan bir kurum olan Karyapsan Kartal Yapı ve İnşaat Sanayi Üretim Müdürü Tuncay Pulcu ise, tespit fiyatlarının uygun olduğunu ifade ederek, “Biz burada çıkar sağlamıyoruz. Bu ileriye dönük bir çalışma olarak görülmeli ve kâr amacı güdülmemeli” dedi.
Bina tespiti için yetki verilen bazı kuruluşlar
İstanbul
* Zeytinburnu Belediyesi
* Sarıyer Belediyesi
* Tuzla Belediyesi
* Şişli Belediyesi
* Gaziosmanpaşa Belediyesi
* Boğaziçi İnşaat Müşavirlik
* Kartal Yapı İnşaat ve Sanayi
* Fatih Üniversitesi
* İstanbul Kültür Üniversitesi
* İstanbul Teknik Üniversitesi
* İstanbul Aydın Üniversitesi
Kocaeli
* Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
* Gebze Belediyesi
* İzmit Belediyesi
* Dilovası Belediyesi
* Darıca Belediyesi
* Gölcük Belediyesi
* Kocaeli Üniversitesi
İzmir
* Bornova Belediyesi
* Buca Belediyesi
* Karşıyaka Belediyesi
* Konak Belediyesi
* Menemen Belediyesi
* Seferihisar Belediyesi
* Foça Belediyesi
* Dokuz Eylül Üniversitesi
Van
* Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
* İl Özel İdaresi
* Van Belediyesi
Ankara
* Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
* İl Özel İdaresi
* Ankara Büyük Şehir Belediyesi
* Ankara Üniversitesi*
Yavuz Karaman/emlaktasondakika.com
Yorum Yaz