maritbet girişmaritbet
Alt ve üst yapı çalışmaları ile kentsel dönüşüm projeleri sektöre talebi arttıracak!

Alt ve üst yapı çalışmaları ile kentsel dönüşüm projeleri sektöre talebi arttıracak!

Üretimde dünya beşincisi olan vinç sektörü, 2012’yi yüzde 20’lik satış artışıyla kapattı. Son yıllarda gelişen alt ve üst yapı çalışmaları ile kentsel dönüşüm projelerinin sektöre talebi daha da artırması bekleniyor

Yaklaşık 50 ila 60 adet firmanın faaliyet gösterdiği Türkiye vinç sektörü, günümüzde 100 milyon doları aşkın bir pazar büyüklüğüne sahip. Üretim bakımından Avrupa'da beşinci sırada yer alan sektör, satış adetleri bakımından geçen yılı 2011'e göre yüzde 20'lik artışla geride bıraktı. Türkiye vinç sektörü 25'i aşkın ülkeye ihracat gerçekleştirirken, Türkiye'de üretilemeyen vinçlerin yanı sıra kullanıcıların marka tercihi nedeniyle ihracatın iki katı da ithalat yaptı. 2002 yılından bu yana her türlü alt yapı ve üst yapı yatırımlarındaki hızlı artışın sonucu olarak, inşaat, nakliye, enerji, turizm yatırımları ve daha birçok sektörde hızlı bir büyüme gerçekleşen Türkiye'de, buna bağlı olarak gerek araç üstü vinçlerin, gerekse kule vinçlerin kullanımı en üst seviyeye çıktı. Son yıllarda özellikle ulaştırma başta olmak üzere alt yapı projeleri, inşaat sektöründeki dikey yapılaşma, limancılık sektöründeki gelişmeler ve sanayi talebindeki yükselişin orta vadede vince olan talebi ve dolayısıyla vinç üretimini en fazla etkileyecek projeler olarak ön plana çıkması bekleniyor. Ayrıca, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı'nın 2023 hedefleri kapsamında gündemine aldığı, otoyol ve bölünmüş yollar için harcanması öngörülen tutar 120 milyar dolar civarında. Yeni demiryolu hatları, yeni liman ve havaalanı projelerinin yapımı da eklendiğinde bu tutar 200 milyar doların üzerine çıkıyor. Bunun yanında otoyollar, viyadükler, köprüler, tüneller, liman, havaalanı ve kentsel dönüşüm gibi şu anda Türkiye'de yaklaşık 2 bin 700 civarında alt ve üst yapı projesi bulunuyor. Bu projelerin vince olan talebi artıracağına işaret eden sektör temsilcilerindeki hakim kanı, vinç üretimi ve satışı bakımından bu yılın 2012'ye göre daha iyi geçeceği yönünde.

İhtiyacın yüzde 80'ini yerli üreticiler karşılıyor

Üretim kapasitesi ve ürün çeşitliği bakımından dünyada ilk beş içinde yer alan Türkiye vinç imalatçılarının Ar-Ge ve inovasyona yönelik çalışmaları da artarak devam ediyor. Ar-Ge ve inovasyon kapsamında KOSGEB ve TÜBİTAK'tan destekler alan yerli imalatçılar, üretim teknolojileri bakımından uluslararası rakipleriyle rekabet edebilecek konumda bulunuyor. Ayrıca, Türkiye vinç imalatçıları son dönmede yaptıkları makine yatırımları ve istihdamlarla iç pazarın büyük bölümünü karşılayacak üretim kapasitelerine ulaştı. Yapılan kapasite artışı ve makine yatırımlarının yanı sıra 2012 yılında Türkiye inşaat sektöründeki canlılığa paralel olarak vinç imalat sektörü yoğun satış hacmine ulaşırken, geçen yıl sektör 2011 yılına göre satışlarda yaklaşık yüzde 20 büyüme gerçekleştirdi. Toplam pazar ihtiyacının yüzde 80'i yerli üreticiler, geri kalan yüzde 20'lik kısım da ithal vinçler tarafından karşılandı. Türkiye'de vinç üretimiyle ilgili sağlıklı bir veri olmamasıyla birlikte geçen yıl sektör imalatının 300 milyon doları aştığı tahmin ediliyor. Son 10 yılda üretim kapasitelerini ve daha gelişkin ürünler imal edebilme yeteneklerini artıran Türkiye vinç üreticilerinin; vinçlerin de dahil olduğu iş makineleri üretimindeki gelişmelere de bağlı olarak üretimlerini bu yıl 2012'ye göre biraz daha artıracağı, beş yıl içinde ise iki katına çıkaracağı öngörülüyor.

Yerli üreticiye destek talebi

İhracat atağına 1990'lı yıllarda başlayan Türkiye vinç sektörü, bu konuda önemli bir potansiyele sahip. Başta Ortadoğu, Arap Yarımadası, Kuzey Afrika ülkeleri, Türk cumhuriyetleri ve Rusya olmak üzere dünyada 25'i aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiren vinç imalatçıları, yıllık üretimlerinin yaklaşık yüzde 30 ila 40'ını yurtdışı pazarda değerlendiriyor. Orta Anadolu ihracatçı Birlikleri'nden (OAİB) alınan verilere göre; 2009 yılında 76.9 milyon dolar olan sektörün ihracatı, 2010 yılında 69 milyon dolara geriledi. 2011 yılında tekrar toparlanan ve yılı 70.9 milyon dolarlık ihracatla geride bırakan sektör, 2012 yılında gerçekleştirdiği yüzde 36'lık artışla 96.4 milyon dolarlık bir ihracata imza attı.

Türkiye vinç sektöründe çoğunluğu KOBİ niteliğinde 50 ila 60 civarında firma faaliyet gösteriyor. Bunların yanı sıra dünya vinç üreticilerinin neredeyse tamamı ya kendi büroları ya da distribütörleri kanalıyla Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Bundan dolayı Türkiye'de yapılan yıllık ihracatın yaklaşık iki katına yakın ithalat gerçekleştiriliyor. Sektör temsilcileri, Türkiye vinç sektörünün konumunu daha da güçlendirmek amacıyla yerli üreticilerin ürün kalitesi ve çeşidiyle dünya pazarlarında çok daha iyi yerlere gelerek rakiplerinin isim ve marka üstünlüklerini geride bırakmaları gerektiğine işaret ediyor. Bu konuda devletten, gereksiz yapılan ithalatın önlenmesini ve yerli ürün teşviklerinin yerli üreticiler lehine primlendirilmesini isteyen sektör temsilcilerine göre, taleplerinin karşılanması durumunda yıllık olarak ihracatın iki katı gerçekleşen ithalat yarı yarıya azalacak. Son 10 yılda sektörün Avrupa kalitesinde ve dünya standartlarında üretim yapabilecek kapasiteye ve bilgi birikimine ulaştığını da vurgulayan sektör temsilcilerine göre, sektör Türkiye'nin ihtiyacını çok rahatlıkla karşılayabileceği gibi Türkiye'deki ihtiyacın üç ila dört katını ihraç edebilecek kapasiteye sahip. 2012 yılında 96.4 milyon dolarlık ihracat ve 281.5 milyon dolarlık da ithalata imza atan Türkiye vinç sektörünün, bu yılı 2012'ye göre daha iyi bir performansla geride bırakacağı tahmin ediliyor. Sektörün 2023 yılına dair ihracat hedefi ise 400 ila 500 milyon dolar arasında değişiyor.

Kobiden

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Samsun'da kentsel dönüşüm için 741 bina yıkılacak
  • 03.07.2024 09:51

Samsun'da kentsel dönüşüm için 741 bina yıkılacak

Samsun'un Canik ilçesinde, kentsel dönüşüm projesi kapsamında 2 bin 864 bağımsız ...

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor
  • 10.06.2024 14:37

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilave olarak 6 Şubat depremi sonrası hız k ...

Ayder Yaylası'nda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor
  • 03.06.2024 11:41

Ayder Yaylası'nda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği Ayde ...

İNDER "müteahhit seçme rehberi" yayınladı
  • 30.05.2024 15:26

İNDER "müteahhit seçme rehberi" yayınladı

İNDER'in hazırladığı Kentsel Dönüşüm ve Dönüşüm Alanlarında Müteahhit Seçme Rehb ...

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması
  • 15.05.2024 09:43

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması

Emlak Konut GYO, 1615 bağımsız bölüm için 11 milyar 514 milyon 186 bin 629 Türk ...

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor
  • 09.05.2024 10:31

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor

Yaklaşık 26 bin metrekare iskan edilebilir inşaat alanından oluşacak projede 185 ...