Anahtar Proje, dönüşümde çözümün adresi oldu
Kentsel dönüşümde tarafları anlaştırarak projelerin işlerlik kazanmasını sağlayan Anahtar Proje, yeni bir kültürün temsilcisi oldu.
Türkiye'nin kentsel dönüşümüne çare üretme adına neşter vuran Anahtar Proje, ölçek büyütüyor. Kısa sürede tüm sorunları çözerek malikler ile müteahhitleri anlaştıran Anahtar Proje, büyük parsellerin geliştirilmesinde de aktif rol üstleniyor ve danışmanlık hizmetleri veriyor.
Kentsel dönüşüm, gayrimenkul geliştirme ve danışmanlık konusunda hizmetler sunan Anahtar Proje, Türkiye'de benzersiz bir işin ilk adresi oldu. Bu alanda otorite olmak, temsilcilikler vermek, kentsel dönüşüm uzmanları yetiştirmek gibi vizyoner bir bakış açısına sahip olan Anahtar Proje, 2017'nin ilk çeyreğinden itibaren daha farklı alanlarda boy gösterecek.
A'dan Z'ye Anahtar Proje
Disiplinler arası çalışarak sorunların her tarafını ele alan bir anlayışla hareket ettiklerini belirten Anahtar Proje'nin Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak, üç alana ağırlık verdiklerini belirtti. Kentsel dönüşümde tarafların anlaşabilmeleri noktasında gayret sarf ettiklerini belirten Kökbudak, 6306 sayılı yasanın altı boş olduğu için dönüşümde sorunlar çıktığına dikkat çekti.
Yasanın altı boş, kentsel dönüşüm ondan başarılı olamadı
“Gördük ki sahada en büyük sorun verilen mimari projeler ile gerçeklerin bazen kötü niyetten bazen de beceriksizlikten gerçekler ile uyuşmaması” diyerek söze başlayan Kökbudak, “Bu durum süreci baltalıyor. Mimari tarafta art niyetli davrananlar oluyor. Kuracağımız firma bunları A'dan Z'ye çok iyi yapsın diyerek yola çıktık” dedi.
Anahtar Proje YKB Arif Murat Kökbudak, kentsel dönüşümde çözümün şifrelerini Hüseyin Belibağlı'ya anlattı.
Aynı anda 50 projeyi anlaştırıyor
Bir buçuk yılda ilerlediklerini ve şu anda ellerinde 50 proje olduğunu hatırlatan Kökbudak, “Kuracağımız ekipler öncelikle mimari analizleri iyi yapsın. Parselin tüm mimari analizini çıkarsın ve hesaplarını iyi yapsın. Sonra bölgeye uygun müteahhit ve kat maliki paylaşım oranını oluştursun” dedi.
Maliklerin yeni yapılacak binaya aidiyet hissetmeleri ve rızalarını alınmasına da özen gösterdiklerini anlatan Kökbudak, “Bundan sonra kat maliklerinin binada olmasını istedikleri her türlü detayı öğreniyoruz. Yani idari şartnameden sonra ideal şartnameyi oluşturuyoruz. İstenen kira, taşınma, teminat.. gibi rakamları öğrenip oluşturuyoruz. Değerlemeleri yaptırıp herkesin şerefiye paylarını belirliyoruz. Pastayı hazır hale getirerek müteahhitlere dönüyoruz. Her bina için 4 inşaat firması ile görüşerek şartnameleri sunuyoruz. El kaldıranlar ile malikleri tanıştırıp sunum yaptırıyoruz. Malikler kimi tercih ederse onlarla sözleşme imzalayıp anlaştırıyoruz. Sonra karotların alınması ile başlayan bürokratik engellerin aşılmasına sıra geliyor. Kısacası 8 ayda binayı müteahhide yıkması için çözüm noktasına geliyoruz” şeklinde konuştu.
2 haftada anlaşanlar bile var
Bazen bu sürecin çok daha kolay işlediğine işaret eden Kökbudak, “Birde kendisi anlaşıp gelenler oluyor. Onların da anlaşmalarını yaptırıyoruz. Mesela böyle gelip 2 haftada anlaşanlar bile oldu. Onlara danışmanlık hizmeti veriyoruz ve sözleşmelerini tamamlatıyoruz. Hatta anlaşamamaları durumunda kimleri ne kadar alacaklarını bile yazılı hale getirdiklerini belirten Kökbudak, “Bu noktada bir çeşit nikah memuru gibi olup hakkaniyetli davranmaya çalışıyoruz. Kimsenin hakkının zayi olmasına izin vermiyoruz” dedi.
Süreçler sağlıklı ilerlesin
Kentsel dönüşümlerde tarafların net hareket etmelerini isteyen Kökbudak, dejenerasyona kapı açılmamasını istedi. Kurumsal destek alınmasını öneren Kökbudak, “Her işin uzmanı vardır. Biz bu konunun uzmanıyız. Kanunlar çerçevesinde insanların sağlıkbı binalarda yaşamalarını sağlıyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.
Yorum Yaz