"Ankara'da çalışmalarımız olanca hızıyla devam ediyor”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cinderesi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin temel atma töreninde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara'nın Altındağ ilçesinde düzenlenen Cinderesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 451 Konutun Temel Atma Töreni'ne katıldı. Burada Bakan Kurum'a, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, milletvekilleri ve yetkililer eşlik etti.
Bakan Kurum, depremlerin Türkiye'nin kaçınılmaz gerçekleri olduğunu ve son 100 yılda depremlerde 80 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Vatanın yüzde 66'sının deprem riski altında olduğunu söyleyen Bakan Kurum, bu alanlarda yaklaşık 60 milyon vatandaşın yaşadığını belirtti.
Bakan Kurum, “Cumhurbaşkanımız belediye başkanı olduğu dönemde Başakşehir'de çok önemli bir sosyal konut projesi başlattı. Oradan aldığımız ilhamla 81 ilimizde vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda yaşamasını teminen sosyal konut projelerini başlattık. Bugüne kadar; 950 bin konutun üretimini tamamladık. Bu da 950 bin mutlu aile demektir, 5 milyon vatandaşımızın ev sahibi olması demektir. 2012 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ‘bedeli ne olursa olsun yapacağız' sözleriyle, Kentsel Dönüşüm seferberliğini İstanbul'dan başlattılar. O günden bugüne hem riskli alanlarda hem rezerv alanlarında belediyelerimizle birlikte tam 1 milyon 350 bin konutun dönüşümünü sağlamış durumdayız. Bugün de ‘Türkiye'nin Her Yerinde Dönüşüm' hedefiyle 81 ilimizde kentsel dönüşüm, deprem dönüşümü projeleriyle depreme dayanıklı konutlar için bu projelerimizi sürdürüyoruz. Bugün hamdolsun, Ankaramızın da birçok ilçesinde çalışmalarımız olanca hızıyla devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Bakan Kurum, "Ankara'da tıpkı İstanbul'da ve diğer illerde başlattığımız gibi bir dönüşüm seferberliğini başlattık ve belediyelerimizle birlikte bu süreci yürütüyoruz. Özellikle ilçelerimizde, vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu her yerde belediye başkanlarımızla bu süreci yürütmeye gayret gösteriyoruz. İstiyoruz ki Ankaralıların can ve mal güvenliğini emniyet altına alalım. Bu noktada yapmış olduğumuz ‘Ankara'nın Her Yerinde Dönüşüm' projesi hedefiyle bugün Ankara'da baktığınızda toplamda 21 riskli alanda, 33 rezerv yapı alanında çalışmalarımız hızıyla devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Ankara'nın her yerine yeni meydanlar kazandırıp, tarihi kent merkezlerini ihya etme çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Bakan Kurum, “Bu kapsamda; sokak sağlıklaştırma, cephe yenileme projelerimiz var. Ankara'da bugüne kadar yaptığımız 100 bin sosyal konut projemiz var. Yine kentsel dönüşüm kapsamında da 50 bine yaklaştık. Ankaramızın bu anlamda çehresini değiştirecek çalışmalarımızı özenle, gayretle yapmaya gayret ediyoruz” dedi.
Ankara'da devam eden projeler
Özellikle Altındağ ilçesinde, sadece Altındağ'ı değil, Ankara'yı, Türkiye'yi etkileyecek projeleri, Ankara'yı 2023'e, 2053'e, 2071'e taşıyacak vizyon projeleri de Altındağ Belediyesiyle yürüttüklerini bildiren Bakan Kurum, “Altındağ'daki projelerimiz 4 etaptan oluşuyor. Tarihin, kültürün ön plana çıkarılacağı çok önemli bir kentsel dönüşüm projesini birlikte yürütüyoruz. Bu kapsamda, tescilli binaları ortaya çıkaracak, ecdadımızın bize bıraktığı emanetleri gün yüzüne çıkaracak projeleri yürütüyoruz. Bu kapsamda metruk binaların yıkımını gerçekleştiriyor ve projelerimizi 4 etap halinde yürütüyoruz" dedi.
İlk etapta Ankara Kalesi etrafında metruk yapıların yıkım sürecinin başladığını anımsatan Bakan Kurum, Atatürk Orman Çiftliği ile başlayıp Atatürk Kültür Merkezi içerisinde 650 bin metrekarede yapımı devam eden millet bahçesi projesinin yılsonunda hizmete açılacağını kaydederek, 19 Mayıs Stadyumu ve Gençlik Parkı'yla ilgili yürüttükleri projeler hakkında bilgi paylaştı.
Hergelen Meydanı'ndaki projeleri tamamladıklarının altını çizen Bakan Kurum, gönüllü olarak vatandaşları mağdur etmeyerek yılsonuna kadar bu alana girip Ankara'ya yakışır hale getireceklerini aktardı.
Gültepe Mahallesi Aktaş mevkiinde bulunan sağlıksız yapıları yıktıklarını kaydeden Bakan Kurum, “Burada 300 hak sahibi vatandaşımız var. Orada da 303 adet konut üreteceğiz ve çok kısa sürede ihalesini yılsonuna kadar yapıp Aktaş'taki konutların inşasına başlamış olacağız.
Altın Bahçe projesinde inşa çalışmalarına başladıklarını söyleyen Bakan Kurum, bu projenin 2021 Temmuz ayında tamamlanıp vatandaşlara armağan edileceğini belirtti.
İlk Türk mimarisi örneği olan Saraçoğlu Mahallesi'nin yaklaşık 110 bin metrekare olduğunu söyleyen Bakan Kurum, projenin çevreye zarar vermeyecek şekilde kuruldan geçirildiğini, ruhsatın alındığını, ihalenin 1 hafta sonra yapılacağını projenin ise 2023'e giden yolda Ankara'ya kazandırılacağını bildirdi.
Mamak'ta, Araplar, Derbent, Dostlar ve Köstence mahallelerinde bulunan riskli alanlarda 2 bin 800 konut üretimini Mamak Belediyesiyle yürüttüklerini, bunlardan 2 bin 175'inin yapımını tamamlayıp hak sahiplerine tesliminin gerçekleştirildiğini aktaran Bakan Kurum, “Yine Mamak'ta Anayurt ve Gülseren mahallelerinde bulunan riskli alanda 3 bin 666 konut üretimi yaptık. Bu projede 585 konuta ilişkin yapım çalışmalarımız devam ediyor. Bizim sorumluluğumuz, Mamak belediyemizin sorumluluğu alanındaki tüm taahhütlerimizi yerine getirdik. Ayrıca, Dutluk Mahallesinde 548 konuta ilişkin de çalışmalarımız devam ediyor. Kızılcahamam'da örnek bir proje yürütüyoruz. Karşıyaka Mahallesi'nde tarihi dokuya uygun kentsel dönüşüm sürecini başlattık. Bu kapsamda, hem kentsel dönüşüm projesini hem de sokak sağlıklaştırma projemizi yapıyoruz. İnşaatlarımız etap etap bitmektedir. 2023'e geldiğimizde hem turistik anlamda hem de doğal güzellik anlamında bu çalışmalar sayesinde Ankara'ya değer katacak” ifadelerini kullandı.
Elmadağ'da söz verdikleri 200 konutun yapımına yönelik çalışmaları sürdürdüklerini hatırlatan Bakan Kurum, Akyurt'ta kentsel dönüşüm çalışmaları için yaptıkları tasarım çalışmalarının tamamlandığını, yakın zamanda projeleri başlatacaklarını kaydetti.
"Cinderesi projemizi 2021 sonuna kadar tamamlamak istiyoruz"
Önceki dönemde Cinderesi bölgesinde harabe şeklinde gecekondular bulunduğunu anımsatan Bakan Kurum, “Bölgenin dere içerisinde olması sebebiyle yağmurlu havalarda sel ve taşkınlar oluyordu. Kış aylarında burada yaşanan olumsuzluklar sebebiyle de vatandaşlarımızın yaşam standartları zorluydu. Bu noktadan yoğun da talep alıyorduk. Sizlerin hak ettiği sağlıklı, güvenli, düzenli bir mahalle çalışmasını başlatmamız gerekiyordu. Bu kötü manzarayı gördüğümüzde, sizlere verdiğimiz sözü tutmak adına çalışmalarımızı tamamladık. Hızlı, yerinde ve gönüllü prensipleriyle projemizi kısa zamanda yapıp Altındağ'a kazandıracağız” diye konuştu.
Temeli atılan Cinderesi projesinin kısa sürede tamamlanacağını kaydeden Bakan Kurum, “Yaklaşık 107 milyon lira yatırım bedeli var projemizin. Toplamda 358 hak sahibi için 3+1, 87 hak sahibi için 2+1 daire yapıyoruz. Projemizi 2021 sonuna kadar tamamlamak istiyoruz. Trafik sorununun, otopark sorununun yaşanmadığı, modern şekilde vatandaşlarımızın yaşadığı, esnafımızın iyi şartlarda hizmet vereceği projeyi yapacağız” dedi.
Vatandaşları hak sahipliği noktasında, mülkiyet noktasında asla mağdur etmediklerini, etmeyeceklerini söyleyen Bakan Kurum, lira ve taşınma yardımlarının devam ettiğini söyledi.
Projenin yatay mimari esaslı olacağını, binaların zemin+5 katı geçmeyeceğini, mahalle kültürünün yaşatılacağını ve projede Ankara mimarisinin kullanıldığını bildiren Bakan Kurum, “Hiçbir şekilde buraya dışarıdan nüfus getirmedik. Burada sadece, mahalle sakinlerimiz, sizler yaşayacaksınız” aktarımında bulundu.
Merhum Turgut Cansever'in “Şehri ihya ederken nesli ihmal etmiyoruz” ifadelerini hatırlatan Bakan Kurum, “Gelecek nesillere, yavrularımıza çok daha güzel bir Ankara bırakmak istiyoruz. Bakanlık olarak gayemizi ‘insanın bu dünyadaki en büyük vazifesi dünyayı güzelleştirmektir' sözüyle ortaya koyuyoruz. Düne, bugüne, dünün, bugünün ve yarının muhtemel sonuçlarına odaklanarak hareket ediyoruz. Hiçbir şehrimizi ölçüsüzlüğe ve kör kazmaya teslim etmiyoruz. Medeniyet tarihimizin en güzel şehirlerinden olan Ankara'nın geçmişini geleceğe taşıyacak; yeni bir hüviyete, bambaşka bir silüete kavuşturacak her projeyi tasarlıyor, uygulamaya gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.
15 millet bahçesi projesini Ankara'ya kazandırmak için çaba sarf ettiklerini bir kısmının yapım aşamasının devam ettiğini ve bir kısmının ise projelendirmesinde çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Bakan Kurum, “Bunları kazandırdığımızda şehrimiz nefes alacak. İklim değişikliğinden en az şekilde etkilenecektir” şeklinde konuştu.
Yorum Yaz