maritbet girişmaritbet
Asbestli eski binaların yıkımında bunlara dikkat!

Asbestli eski binaların yıkımında bunlara dikkat!

Kentsel dönüşümün yoğun olduğu İstanbul’da yıkılan eski binalar akıllara ‘asbest var mı?’ sorusunu getiriyor.

2012´de Kentsel Dönüşüm Yasası ile başlayan bilinçsiz yıkımların ise insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturduğu ortaya çıktı. 

Kanserojen bir mineral olan ve özellikle yalıtım malzemesi olarak kullanılan asbestin kullanımı, insan sağlığına zarar vermesi nedeniyle Türkiye´de 2010´da yasaklandı. Ancak son yıllarda artan kentsel dönüşüm projeleri ile 2010´dan önce yapılan binaların yıkımı sırasında yüksek miktarda asbest ile karşılaşılmaya başlandığı belirtildi. Bu da binaların yıkımı sırasında birtakım tedbirlerin ve raporların gerekliliğini ortaya çıkardı. 

Peki asbest nedir? Binalarda asbest kullanıldığı nasıl anlaşılır? Asbestli binaya ne yapılır? 

Emlaktasondakika.com olarak ‘asbest' konusunu araştırdık ve Keleş Çevre Danışmanlık'tan Asbest Uzmanı Berkant Demirci'ye sorduk. 

Bina yıkımı için gelen kurum ve kişilerin ‘asbest yoktur raporu' almadan kesinlikle yıkım yapamayacağını belirten Demirci, şu açıklamalarda bulundu: 

RAPOR OLMAYAN BİNAYA YIKIM RUHSATI YOK!

“İnşaat sahalarında asbest, floresan, paratoner, PCB gibi tehlikeli atıkların bertarafının ve kağıt, cam, metal, plastik, karton gibi geri dönüştürülebilir atıkların geri kazanımının sağlandığı uygulama kapsamında, bina yıkımı için gelen kurum ve kişiler yıkım ruhsatı verilmeden Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'ne yönlendiriliyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nün asbest ve tehlikeli maddeler konusunda uzman ekibi yıkım sahasına giderek binada inşaat sahası kontrolü gerçekleştiriyor. Tespit edilen asbestli malzemelerin 'Asbestle Çalışmalarda sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğinde' belirtilen kriterlere uygun şekilde sökümü yapılırken, Ulusal Atık Taşıma Formu düzenlenerek bertarafının sağlanması isteniyor.

Yıkılacak binalarda, uzman bir ekip özel giysileriyle binaya girerek numuneler alıyor. Yapılan analizler sonucunda asbestli malzemeleri tespit ediyor. Uzman ekip ayrıca binada bulunan ve asbest içeren parçaların çevreye zarar vermeden sökümünü yapıyor. Sökülen tehlikeli maddeler özel tekniklerle yok edilecekleri yetkili merkeze gönderiliyor. Uzman ekip daha sonra yıkılacak binanın asbest bakımından temizlendiğine dair rapor hazırlıyor. ‘Asbest yoktur raporu' alan binada yıkım yapılabiliyor” dedi.  

BİNADAN ÇIKARILABN ASBEST NE OLUYOR?

Binalardan çıkarılan numune asbestlerin tehlikeli atıklar olduğunu ifade eden Demirci “Bunlar İSTAÇ veya İZAYDAŞ'ta bertaraf ediyor. Bunlar düzenli depolama sahasında imha ediliyor. Tehlikeli bir iş. Ton hesabından alıyorlar. Ortalama 400 lira… Ayrıca nakliye ücreti alınıyor. 50 kiloya kadar kendi arabaları ile götürebiliyorlar. 51 kg ve üzerine lisanslı araçlarla götürülmesi gerekiyor” dedi. 

İstanbul'da 7 belediye asbest raporu istiyor!

  • Bağcılar Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Şişli Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Maltepe Belediyesi, Tuzla Belediyesi ve Ataşehir Belediyesi'nin asbest raporu istediğini belirten Berkant Demirci, "Asbest söküm işini gelişigüzel bir kişi yapamaz. Maliyetli bir iş. Müteahhitler bundan kaçıyor. Ekstra bir külfet olarak bakıyorlar. Devlet yavaş yavaş farkındalık oluşturmalı. Zorunlu hale getirilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu. 

Emine Pile/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Samsun'da kentsel dönüşüm için 741 bina yıkılacak
  • 03.07.2024 09:51

Samsun'da kentsel dönüşüm için 741 bina yıkılacak

Samsun'un Canik ilçesinde, kentsel dönüşüm projesi kapsamında 2 bin 864 bağımsız ...

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor
  • 10.06.2024 14:37

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilave olarak 6 Şubat depremi sonrası hız k ...

Ayder Yaylası'nda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor
  • 03.06.2024 11:41

Ayder Yaylası'nda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği Ayde ...

İNDER "müteahhit seçme rehberi" yayınladı
  • 30.05.2024 15:26

İNDER "müteahhit seçme rehberi" yayınladı

İNDER'in hazırladığı Kentsel Dönüşüm ve Dönüşüm Alanlarında Müteahhit Seçme Rehb ...

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması
  • 15.05.2024 09:43

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması

Emlak Konut GYO, 1615 bağımsız bölüm için 11 milyar 514 milyon 186 bin 629 Türk ...

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor
  • 09.05.2024 10:31

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor

Yaklaşık 26 bin metrekare iskan edilebilir inşaat alanından oluşacak projede 185 ...