Bağcılar Kentsel Dönüşüm'de Uzlaşma Paylaşım Modeli!
Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bağcılar'daki kentsel dönüşüm hakkında merak edilenleri yanıtladı.
ESD (Özel) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun son verilerine göre 754 bin 623 nüfusu ile İstanbul'un en büyük ilçesi olan Bağcılar'da kentsel dönüşüm tüm hızıyla devam ediyor.
1992'de Bakırköy'den ayrılarak ilçe statüsü kazanan Bağcılar, aynı zamanda İstanbul'da yapılaşmanın en yoğun olduğu ilçelerin başında geliyor.
Toplam 48 bin 765 bina stokunun olduğu Bağcılar'da 245 bin 852 bağımsız birim bulunuyor. Bu birimlerin 199 bin 424 konut; 46 bin 428 ise iş yerinden oluşuyor.
Türkiye'de son 10 yılda devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları Bağcılar'a nasıl yansıdı? Bağcılar'ın şu anda dönüşüm bekleyen ne kadar alanı bulunuyor?
Bağcılar'da kentsel dönüşüm hemşehrilerimin yüzde 100 mutabakatıyla devam ediyor. Göztepe, Kemalpaşa, Demirkapı, Evren, İnönü, Merkez, Sancaktepe ve Çınar mahallelerinin bir kısmını Kentsel Dönüşüm Alanı olarak ilan ettik. Yaklaşık 8 bin bina 24 bin de bağımsız birim (bir binadaki daire sayısı) yenilenecek. Şu ana kadar yaklaşık 410 konutu proje kapsamında yeniledik.
Türkiye'de kentsel dönüşüm süreci sizce nasıl ilerliyor? Belediyelerin bu konudaki başarı ya da başarısızlıkları nedir? Sizin bu konuda bir özeleştiriniz var mı?
İlçemizde 854 riskli yapı belirlendi. Hazırlanan yeni plan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanınca yeni imara göre planlama yapılıyor. Riskli konut sahibi de, Bakanlık tarafından onaylanan yeni plana göre yapılaşma için adım atıyor. Biz kentsel dönüşümü yerinde dönüşüm olarak gerçekleştiriyoruz. Bağcılar'da kentsel dönüşümü iyi anlattık. Yıkımını yaptığımız binaları yüzde yüz mutabakatla gerçekleştiriyoruz. İlçemizde yeni binalar otoparklı ve asansörlü yapılıyor. Bağcılar'da toplam 43 bin 340 parsel bulunuyor. Bunun yaklaşık 40 bini 500 metrekarenin altında. Ama komşu parseller birbirleriyle anlaşarak binalarını site şeklinde yaparak yeşil alanı hesaplıyorlar. Kentsel dönüşüm binanın yıkılıp yeniden inşa edilmesi değildir. Bu yanlış bir algıdır. Bu yanlış algı kentsel dönüşümü de bir yerde durduruyor.
Bağcılar'da kentsel dönüşüm süreci nasıl işliyor?
Proje kapsamında ilk olarak Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen riskli alanlarda planlama çalışması başlatılıyor. Riskli alan ilanını takiben hazırlanan plan çerçevesinde yeni yapılaşmanın adımları atılıyor. Ekiplerimizce mevcut durum analizi yapılıyor. Ardından imar planına esas olarak jeolojik-jeoteknik etüt raporu hazırlanıyor. Alan kullanımına ilişkin stratejilerin ve dönüşüm modellerinin belirlenmesinin ardından da hak sahipliği tespiti ve taşınmaz değerlendirmesi gerçekleştiriliyor.
Uzlaşma Paylaşım Modeli
Bir sonraki adımlarda da imar planları ile kentsel tasarım projeleri hazırlanıyor. Proje alanında hak sahipliliğinin tespiti ve kıymet takdir raporlarının oluşturulmasının ardından da Uzlaşma Paylaşım Modeli oluşturuluyor. Son safhada da tüm veriler ve süreç coğrafi bilgi ortamına aktarılıyor. Bu süreç, alana ilişkin mekansal tüm veriler ile analiz aşamalarının Coğrafi Bilgi sistemleri Ortamına aktarılmasından oluşuyor. İlçemizde 854 riskli yapı belirlendi. Bu riskli yapılardan 192 adetinin yıkımı gerçekleştirildi.
Kemalpaşa Mahallesi'ndeki 2500 metrekarelik alana inşa edilecek 144 daireli 2 bloğun temelini geçtiğimiz ocak ayında dualar eşliğinde attık. İnşaat alanı toplam 2 bin 500 metrekareden oluşuyor içerisinde 850 metrekarelik yeşil alan ve çocuk parkı da bulunacak. İki katlı kapalı otopark ise 1700 metrekarelik kapalı alana sahip olacak.
Riskli yapı sahibi nasıl bilgilendiriliyor?
İlçemizdeki Kentsel Dönüşüm süreci iki aşamalı devam ediyor. İlk aşamada birincisi riskli alanlar, ikinci aşamada ise riskli yapılar belirleniyor.
Riskli yapı sahibi başvurduğunda ilk olarak Belediyemiz Kentsel Tasarım Müdürlüğü'nce bilgilendiriliyor. Riskli yapılar sürecini başlatan ilk adımda hemşehrilerim, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca lisanslandırılmış laboratuarlarda yapı ve zemin testi yaptırıyor. Bu test sonuçları Belediyemiz Kentsel Tasarım Müdürlüğü'nce inceleniyor. Belediyemizin onay vermesi halinde binanın yıkımı gerçekleştiriliyor. Kentsel Dönüşüm Projesi'ne giren binaların sahiplerine vergi ve harç muafiyeti tanınıyor kira yardımında bulunuluyor ve kredi desteği sağlanıyor.
İlçe sakinleri kentsel dönüşüme destek veriyor mu?
Kimsenin rızası olmadan adım atmıyoruz. Alanların dönüşümünü Bağcılarlı müteahhitlerimizle birlikte yürütüyoruz. Bağcılar, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında modern yaşam alanlarına kavuşuyor. Bağcılar yurt içinden ve yurt dışından ya zulümden ya da yokluktan kaçarak gelen insanlar tarafından kurulan bir ilçemizdir. Yaklaşık 40 yıldır Bağcılar'da yaşayan biriyim. Bağcılar'ın çamur yollarını bilirim. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde yürümesi için Denizbank'la kredi kullanım kolaylığı sağlayan bir protokol imzaladık. İsteyenler Denizbank'tan uygun şartlarda kredi kullanabiliyor.
Süreç konut sahiplerini nasıl etkileyecek?
Önceliğimiz otoparklı ve asansörlü bina inşa etmek. İmar planlarımızda yer alan asıl önemli teşvik birleşmelerde esas alınıyor. Parsel birleşimleri ile bin metrekarenin üzerine çıkılması durumunda, yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar imar artış izni veriyoruz. Dört adada komşuların anlaşmasıyla dönüşüm süreci de hızlanıyor. Kentsel dönüşüm sürecinde asıl karlı çıkacak grup konut sahipleridir. Süreç sonunda inşa edilecek konutların değeri şimdiye oranla 2-3 kat oranında artıyor. Şimdi 80-90 bin lira olan bir dairenin fiyatı, kentsel dönüşümün ardından en az 200-250 bin lira oluyor. Bugüne kadar ‘varoş' olarak nitelendirilen ilçemiz artık metro ve tramvay hatlarıyla ‘kentsel tasarımın öncü ilçesi' olmuştur. Trafik problemi olmayan, sosyal donatı alanları belirlenmiş, her bir dairesi güneş alan, depreme dayanıklı, sağlam konutlarda ikamet etmek hepimizin hakkı olmalı. Devlet, iki yıl karşılıksız kira yardımında bulunuyor ve çok düşük faiz oranlarıyla kredi kullanma imkanı sağlıyor.
Yorum Yaz