Bağdat Caddesi, kentsel dönüşümde atağa kalktı!
İstanbul’un en lüks semtlerinden biri olan Bağdat Caddesi’nde eski binaların yıkımı sürüyor. 50 yıllık Asuman Apartmanı’nın sahipleriyle anlaşan Çeliker İnşaat yeni proje için kolları sıvadı
Kentsel dönüşüm kapsamında geçtiğimiz hafta ilk binanın yıkıldığı Bağdat Caddesi'nde kat sahipleri ve müteahhitlerin anlaşması sonucu riskli yapıların yıkımı devam ediyor. Bu kapsamda Bağdat Caddesi'ne paralel ara sokaklardan biri olan Kantarcı Rıza Sokak'taki Asuman Apartmanı'ndaki hak sahipleriyle anlaşma sağlayan Çeliker İnşaat, eski binanın yıkımı için hazırlıklara başladı.
Çeliker İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Çelik, Bağdat Caddesi'ne 50 metre uzaklıktaki binanın çok değerli bir yerde bulunduğunu belirterek, “Apartman 1967 yılında yapılmış. Depremleri görmüş geçirmiş. 12 daireli bu binanın şu anda ayakta durması bile mucize. Kentsel dönüşümle birlikte bu binayı yıkıp yerine depreme dayanıklı konutlar yapacağız” dedi.
‘Birçok bina yıkılmalı'
Hamza Çelik, 1975 yılından beri Bağdat Caddesi civarında inşaat yaptıklarını belirterek, “Babadan oğullara geçen ve başarı grafiğini sürekli yükselten bir firmayız. Ülkemizin temel sorunu olan, konut sektörüne katkı sağlayarak, en başta deprem gerçeğini de göz önünde bulundurarak, kaliteli ve dayanıklı konutlar inşa ediyoruz” dedi.
Çelik, Bağdat Caddesi'nde birçok binanın yıkılması gerektiğini anlatarak, “Binalar artık ömürlerini tamamlamış durumda. İçinde oturanlar için büyük risk taşıyor. Bu nedenle bir an önce anlaşma yoluyla bu binaları yenilemeliyiz. Herkesin, elini taşın altına koyması gerekir. Eski yapıları olanlar, binalarının yenilenmesi gerçeğini kabul etmelidirler” diye konuştu.
Bölgede 6 yeni proje yapıyor
Şu anda, Bağdat Caddesi civarında 6 yeni projeleri bulunduğunu ve hepsinin birbirinden güzel projeler olduğunu ifade eden Çelik, “Öyle ki inşaatlarımızda TSE veya CE belgesi olmayan hiçbir malzeme kullanmıyoruz. Asuman Apartmanı'nı da en iyi şekilde yapacağız. Uzun süre bu projeyi hayata geçirmek için uğraştık ve sonunda anlaşmaya vardık. Bundan sonra inşaatı en iyi şekilde yapıp sağlam konutları sahiplerine teslim edeceğiz” dedi.
Dönüşümün önü açıldı
Hamza Çelik, afet riski taşıyan binalarla ilgili bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini anlatarak, şunları söyledi:
“Bu konuyla ilgili yeni bir yönetmenlik ve yasa yapıldı. Hükümetimiz, bu konuda çok radikal bir karar aldı. Kat mülkiyeti yasasından dolayı anlaşmalar sağlanamıyordu. Başbakanımız da bu konuda çok duyarlı bir duruş sergiledi. Kentsel dönüşüm ve afet riski taşıyan bölgelerdeki riskli yapıların, yenilenmesi hususunda aldıkları kararları çok doğru buluyorum ve destekliyorum.”
Erenköy'de anlaşma sağladı
Hamza Çelik, Erenköy'de de eski bir binayla ilgili girişimlerini sürdürdüklerini belirterek, şunları ifade etti:
“45-50 yıllık bir bina. Yenilemek için teklif götürdüğümüz ve malikleri ile yüzde 80 kat anlaştığımız halde, yüzde 20'lik hak sahipleri çeşitli gerekçelerle bu projeye karşı çıkıyorlardı. İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan tetkiklerde test raporları olumsuz çıkınca diğer yüzde 20'lik hissedarlar da durumun vahametini anladılar ve binalarını yeniden yaptırmak kararı ile firmamıza gelerek bizimle anlaştılar.”
Yavuz Karaman
Yorum Yaz