Bağdat Caddesi’nde kentsel dönüşüm başladı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kentsel dönüşüm Yasası kapsamında Bağdat Caddesi’nde ilk bina yıkıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kentsel dönüşüm Yasası kapsamında Bağdat Caddesi'nde ilk bina yıkıldı.
Kentsel dönüşüm kapsamında incelenip deprem riski taşıdığı belirlenen 50 yıllık binada kat sakinlerinin de onayıyla yıkım gerçekleştirildi.
Bağdat Caddesi'nde 50 yıl önce yapılan 5 katlı, Tevfik Paşa Apartmanı, apartman sahiplerinin başvurusuyla Kentsel Dönüşüm Bakanlık Yetkili Kuruluşu Tektaş Mühendislik şirketi tarafından incelendi. İnceleme sonucunda 50 yaşındaki binanın deprem açısından büyük risk taşıdığı belirlendi. Kadıköy Belediyesi, rapor çerçevesinde harekete geçerek, binanın tapusuna şerh koyarak binaya yıkım ruhsatı verdi. Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında afet riski taşıdığı için yıkılması kararlaştırılan Tevfik Paşa Apartmanının yıkımı dün gerçekleştirildi.
5 katlı bina iş makinesiyle yıkılırken, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de yıkımı yerinden takip etti. Binayı inceleyen Öztürk, “Bina yaklaşık 50 yıl önce kesinlikle elle karılan betonla yapılmış. Alınan raporlar neticesinde binanın depreme dayanıklı olmadığına karar verildi. Mal sahibine verilen tebligatla mal sahibi yıkım firmasıyla birlikte bu binayı yıkacak” dedi.
Kadıköy'de 30 bin 500 binadan 27 bininin risk taşıdığını ve yaklaşık 15 bin binanın hemen yenilenmesi gerektiğini belirten Öztürk, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın son çıkarmış olduğu yasayla depreme dayanıksız olduğu tespit edilen binaların önce raporlanıp sonra yıkılmasına dair uygulamanın Kadıköy'deki ilkini yapacağız. Bunun Bağdat Caddesi'ne rastlamış olması tamamen bir tesadüf. Kadıköy'de Moda'dan Bostancı'ya binaların durumu birbirinden farklı değil” diye konuştu.
‘15 bin bina yenilenmeli'
Öztürk şunları söyledi: “Bundan sonra bu olay çok hızlanacak, Kadıköy'de 30 bin 500 binanın 2 bin 800'ü 1998'den sonra yapıldığına göre 27 bin binamız yıkılmaz demiyoruz ama risk taşıyor. Yıkılır da diyemiyoruz işin doğrusu. O bakımdan buradan geriye giderek yaklaşık 15 bin binanın hemen yenilenmesi gerekiyor. Bunun iyi bir başlangıç olmasını diliyorum. İnşallah o süre bize tanınır çünkü depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz ama önümüzdeki süreçte binaların hızla yenilendiği bir ortama geçeceğiz.”
‘İmar artışı sorun yaratabilir'
Bina tespiti için vatandaşlardan gelen müracaatlarla ilgili bilgi veren Öztürk, “Henüz rakam vermediler ama Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün bildirdiğine göre en fazla müracaat Kadıköy'de” dedi. Öztürk, yeni yapılan binaların otoparkı ve bahçeleri olacağını ifade ederek, en büyük sorunun, apartmanların birleşmesi halinde ne kadar imar artışı verileceğinin bilinmemesi olduğunu söyledi.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz