Binalar kendi enerjisini üretecek hale gelecek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Isı Pompası Teknolojileri ve Kullanım Alanları Çalıştayı'nda konuşma yaptı.
Öztürk, Isı Pompası Teknolojileri ve Kullanım Alanları Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, Uluslararası Enerji Ajansı öngörülerine göre dünyada birincil enerji talebinin 2030'a kadar yaklaşık yüzde 40 artacağını ifade etti.
Enerji verimliliğinin artırılması yönündeki çalışmaların dünyada ve Türkiye'de başta ulaştırma, binalar ve endüstri alanında yapılacağını aktaran Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da buna yönelik çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi.
Öztürk, Türkiye'de toplam elektrik tüketimin yaklaşık yüzde 40'ının binalarda gerçekleştiğini söyledi.
Nüfus artışı, sanayileşme, hızlı kentleşme ve küreselleşme ile birlikte enerji talebinin de arttığını dile getiren Öztürk, "Türkiye'de 7,5 milyon bina dönüşüme tabi tutularak binaların ısı yalıtımlı, verimli, ısı pompalı ve kendi enerjisini üreten binalar haline gelmesi planlanıyor." dedi.
Öztürk, Türkiye'de binalarda duvar yalıtım kalınlığının 5 santimetre, AB ülkelerinde ise ortalama 12 santimetre olduğuna dikkati çekerek, "Enerjinin binalarda daha korunaklı ve verimli hale getirilmesiyle enerji tüketimi metrekare başına yıllık 140 kilovatsaat azaltılabilir. Böylelikle hem hava kirliliği hem de fosil kaynakların yol açtığı sorunlar azaltılabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Son dönemde pek çok ülkede enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik kamu ve özel sektör kuruluşları tarafından önemli projelerin yapıldığını anlatan Öztürk, "Enerji talebiyle artan iklim değişikliğinin oluşturduğu sorunları ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak için tüm ülkeler sürdürülebilir hedeflere yönelik enerji verimli yapı ve malzemelere yöneliyor." ifadesini kullandı.
Yorum Yaz