maritbet girişmaritbet
BUMİAD panelinde kentsel dönüşüm ele alındı!

BUMİAD panelinde kentsel dönüşüm ele alındı!

BUMIAD'ın düzenlediği panelde konuşan Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prf. Dr. Adem Doğangün, kentsel dönşümlere dikkat edilmesi gerektiğini söylerken, “Sonu Doğanbey gibi olmasın”dedi

 

BUMIAD'ın düzenlediği panelde konuşan Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prf. Dr. Adem Doğangün, kentsel dönşümlere dikkat edilmesi gerektiğini söylerken, “Sonu Doğanbey gibi olmasın”dedi,. 
 
Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun getirdiği yenilikler Bursa Mühendis ve Mimar İşadamlan Derneğinin (BUMİAD) düzenlediği panelde mercek altına alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdür Yardımcısı Murat Oral'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Şubesi Teknik Komite Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık, Kentsel Dönüşüm Yasası ve yasanın Türkiye ve Bursa'ya getireceği etkiler üzerine görüşlerini açıkladı. BUMİAD Başkam İlker Özaslan, deprem sonrası yapı yönetmeliği ve yapı denetim sisteminin uygulamaya konduğunu söyledi. Hükümetin aldığı cesur kararlarla çıkartılan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun yılların ihmallerine karşı bir umut olarak Türk milletinin önüne getirildiğini aktaran Özaslan, "Bu yasa doğal afetlere karşı riskli binaların yıkılmasının dışında planlı, modern ve sağlıklı kentlerin inşa edilmesine de fırsat verecektir. Kentsel dönüşümde ülkemizde var olan 19,5 milyon konutun 14 milyonunun önümüzdeki 20 yılda yıkılması planlanıyor. İlk etapta 6 milyon konut yenilenecek. 600 bin konutun var olduğu Bursa'da da 350 bin konut büyükşehir sınırlan içerisinde ve bunların 200 bininin dönüşümü gerekiyor" dedi. Panelde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdür Yardımcısı Murat Oral ise, Bursa'da son verilere göre yaklaşık 700 bin bina bulunduğunu ve bu binalardan 200-250 binin yenilenmesi ya da güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti. 
 
TÜRKİYE'NİN PROJESİ 
Panelin konuşmacılanndan Uludağ Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı ve İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Şubesi Teknik Komite Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün de, kentsel dönüşüm sürecinde mutlak suretle yerel dinamiklerinde yer alması gerektiğini söyledi. İnşaat Mühendisleri Odası olarak Bursa'ya özgü kentsel dönüşüm yasası çıkarılması için çalışmalar yürüttüklerini, bu anlamda yürütülen projenin Van depreminin ardından Türkiye'nin projesi olduğunu belirten Doğangün, "İnşaat mühendisleri olarak yasaya olumlu bakıyoruz. Uygulamaların başlamasıyla birlikte inşaat sektörüne çok büyük canlılık geleceğini bunun da birçok disiplini ilgilendirerek tüm Türkiye'ye canlılık katacağım düşünüyoruz" dedi. Bursa'da 200-250 bin binanın incelenmesi ve belirlenmesinin son derece güç olduğunu ve mevcut yapıların depremsellik açısından irdelenmesinde inşaat mühendislerinin öncü rol oynaması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Doğangün, kötü yapı stokundan kurtulmanın şart olduğunu ancak yapılacak dönüşümün Doğanbey gibi olmaması gerektiğini dile getirdi. Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya da kentsel dönüşümlerin sadece depremsellik açısından güvenli binalar üretmek olmadığını, aynı zamanda yeşil alanları, sosyal donatı sahaları ile insanların mutlu şekilde yaşayacakları alanlar inşa etmekten geçtiğini belirtti. Panelde yaptığı konuşmada 1976 yılından bu yana Bursa'ya ilişkin plan çalışmaları yapıldığını ve bugüne kadar Nazım İmar Planının 3500 kez plan değiştirildiğini hatırlatan Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık, sıvılaşma alanlarında yerleşim bölgelerinin oluşturulduğu ve yüksek katlı binaların inşa edildiği tehlikesine dikkati çekti. 
 
BÜYÜKŞEHİR 2.KANDİLLİ
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar da, yaptıkları çalışmalarla Bursa Büyükşehir Belediyesinin Türkiye'nin 2. Kandilli Rasathanesi konumuna geldiği, elde edilen bulgularla birlikte hazırladıkları haritalar sayesinde de adeta Bursa'mn yeraltı veri bankasını oluşturduklarını söyledi. Panele katılan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de, geçtiğimiz günİerde kamuoyu ile paylaştığı kentsel dönüşüm çalışmalarının detayları hakkında açıklamalarda bulundu. 
Bursa Haber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa Fethiyespor Kompleksi ocak ayında hizmete girdi!
  • 05.09.2012 11:22

Bursa Fethiyespor Kompleksi ocak ayında hizmete girdi!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Spor Kenti Bursa’ hedefiyle hizmete açtığı spor ...

BUMİAD panelinde kentsel dönüşüm ele alındı!
  • 25.06.2012 15:32

BUMİAD panelinde kentsel dönüşüm ele alındı!

BUMIAD'ın düzenlediği panelde konuşan Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık F ...