Bursa, kentsel dönüşüm projesi uygulamalarıyla Türkiye’ye model olmayı planlıyor!
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentsel dönüşüm projesi kapsamında hayata geçirdikleri uygulamalarla Türkiye'ye model olmayı planladıklarını belirtiyor...
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'da risk altında bulunan binaların kamulaştırılarak yıkıldığını, yerlerine yol, spor tesisi, park ve çocuk oyun alanı yapıldığını belirtiyor. Bursa'daki mevcut binaların yüzde 15'inin acil olarak yenilenmesi gerektiğini ifade eden Altepe, kentsel dönüşüm konusunda vatandaşlara da büyük görevlerin düştüğünü vurguluyor. Altepe, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar hayata geçirdikleri projeleri dergimize anlattı...
Sayın başkanım, Bursa'da kentsel dönüşüm projesi ile ilgili olarak çalışmalara başladınız. Kentsel dönüşüm konusunda ne gibi bir yol haritası izlenecek?
Kentsel dönüşüm; kentsel gelişmenin, toplumsal, ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılmasıdır. Özetle bir kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi anlamına gelen kentsel dönüşüm. Bursa'da en iyi ve en sağlıklı projelerin uygulanmasını gerekli kılıyor. Bursa'da kent dinamikleriyle yapılan ortak çalışmalar, kentin farklı ve en işlek noktalarında uygulanabilecek kentsel dönüşüm projeleri yarışmaları, yarışmalarda belirlenen modern projelerle yurtdışındaki modern ve benzer uygulamaların incelenerek Bursa'nın dokusuna en uygun projenin hayata geçirilmesi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bursa, 1'inci derece deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Böyle riskli bir şehirde yöneticilik yapmanın sorumluluğuyla kentsel dönüşüm projelerinin ülkemizin birçok şehri için gerekli ve acil projeler olduğu inancındayım. Büyükşehir Belediyesi olarak sağlıklı ve daha yaşanabilir bir Bursa'yı oluşturmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bursa tarihi dokusu, turizm kapasitesi, doğal ve kültürel yapısı itibariyle Türkiye'nin en zengin şehirlerinden biridir. Bursa'da yapılacak her değişiklik bu şehrin sadece mimari dokusunu değil, sosyal ve kültürel dokusunu da etkiliyor. Kentsel tasarım projelerimizi şehrimizin bu hassasiyetini göz önünde bulundurarak uyguluyoruz. Bursa'da sağlıklı yapılaşmanın sağlanması ve modern şehirleşmenin oluşturulması adına çalışmalarımıza yön veriyoruz. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının, alanlarında uzmanların görüşlerini de dikkate alarak ilçe belediyeleriyle koordineli olarak çalışmalarımıza yön veriyoruz. Aynı zamanda 1/100 binlik Bursa İl Çevre Düzeni İmar Planı ile ilgili toplantı ve araştırmalarımızla da Bursa'nın anayasası olarak tabir ettiğimiz planı oluşturuyoruz.
Kentsel dönüşümle ilgili Bursa'da yapılan çalışmalar hakkında bilgi alabilir miyiz?
Bursa'da çağdaş ve modern bir kent oluşturmak için elimizi taşın altına koymaktan çekinmiyoruz. Bu noktada, kentte bulunan sağlıksız bölgelerin yenilenmesi konusunda adımlarımızı atıyoruz. Son 8 yılda kamulaştırılan bina sayısı 2 bin 300'ü aştı. Ülkenin en önemli gündem maddeleri arasında yer alan kentsel dönüşüm konusunda da Türkiye'ye model olabilecek örnek uygulamaları Bursa'da hayata geçiriyoruz. Yıllardır Bursa'nın merkezinde, kentin çözülemeyen sorunlarından biri olan Doğanbey'de kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirilmesinde büyük çabalar sarf ettik. Şu anda bölge yeni yüzüyle sakinlerini ağırlamaya başladı. İtfaiye ve ambulansın giremediği dar sokakları, sosyal donatı alanlarından yoksun çarpık kentleşmesiyle kent merkezinde bir çöküntü bölgesi olarak kalan Tayakadın, Kiremitçi, Doğanbey ve Kırcaali Mahalleleri, Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi ile kentin en prestijli bölgesi haline geldi. Kent merkezinde 5 yıl öncesine kadar terk edilmiş evlerle yıkık yapılardan oluşan, ambulans ve itfaiyenin giremediği dar yolların yanında sık sık güvenlik sorunlarının yaşandığı Tayakadın, Kiremitçi, Doğanbey ve Kırcaali Mahalleleri bugün Doğanbey olarak çağdaş bir semt olarak kent merkezindeki yerini aldı. Osmangazi Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi işbirliğiyle toplam 280 bin metrekare alanda hayata geçirdiğimiz proje, sadece mahalle sakinlerine konut imkanı sunması nedeniyle Türkiye'nin alanında tek kentsel dönüşüm projesi oldu.
Üstelik Ankara ve İstanbul gibi illerde yapılan kentsel dönüşüm projelerinde, ortalama 100 metrekare ve üzeri arsa hissesi bulunan mülk sahiplerine konut imkanı sağlanırken, Doğanbey'de 5 metrekare ve üzeri arsa hissesi bulunan tüm vatandaşlara, bu bölgeye yapılan konutlardan edinme imkanı tanındı. Proje sayesinde bir aracın bile giremediği sokakların yerini 4 şeritli ana caddeler aldı. Çocuk parkları, yeşil alanlar ve otoparklarla bölge sosyal donatı alanlarına kavuştu. Bölgede kentsel dönüşüm çalışmaları sürerken vatandaşların hakları da korundu. Zaman içinde oluşan fiyat farklarının vatandaşımıza en az seviyede yansıması için 25 dairesini TOKİ'ye hibe eden Osmangazi Belediyesi ayrıca konut sahiplerine inşaat süresince kira yardımında da bulundu. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bölgedeki otopark alanlarını, yeraltı otoparkları kazandırmak üzere satın aldık. Bölgede ulaşım altyapısı ve rekreasyonla ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Ticaret Borsası hakkının yüzde 33'ünden vazgeçti. Tüm bu çalışmalarla hak sahiplerinin fiyat farklarından olabildiğince az etkilenmesi sağlandı.
Çekirge'de de önemli adımlar attınız. Bu bölgede hak sahipleriyle görüşmeleriniz ne aşamada?
Bursa'nın merkezinde kentsel dönüşüm projesine ihtiyaç duyulan bir başka alan da Çekirge Caddesi üzerindeki İntam bölgesiydi. Burada da bölgenin eski güzelliğine kavuşması için çalışmalarımızı ilk günden beri yoğunlukla sürdürüyoruz. 'Özel proje alanı' olarak belirlenen İntam'da 44 hak sahibinden 40'ı ile anlaşma sağlandı. Tapu devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından ihale ve inşaat süreci başlayacak. Bursa'nın en prestijli bölgelerinden Çekirge'de 6 yıl önce yaşanan heyelan sebebiyle çöken İntam bloklarının bulunduğu alan eski cazibesine yeniden kavuşacak. Yaklaşık 6 yıldır konuşulan ancak bir türlü çözüm üretilemeyen tntam'la ilgili olarak artık sona geldik. Daha fazla zaman kaybetmemek ve projenin bir an önce uygulamaya geçmesi için hak sahiplerinin tapu devir işlemlerini tamamlaması gerekiyor. Hazırlanan projede hak sahiplerinin bir kaybı söz konusu değil. Aksine daha yeni ve modern konutlara sahip olacaklar. Projenin tüm detayları, inşaat alanı, metrekareler hepsi belirlendi ve hak sahiplerine anlatıldı. Biz tapu devir işlemlerini bir an önce tamamlayıp inşaat sürecini başlatacağız. Çünkü bölgede yıkılması gereken bir blok daha var. Daha fazla zaman kaybetmeden Çekirge bölgesine yakışan bir projeyi Bursa'ya kazandırmak istiyoruz.
Bursa'da kentsel dönüşüm projesi kapsamında ne kadar binanın yenilenmesi gerekiyor?
Bursa'nın sağlıklı yapılaşmasını çok önemsiyoruz. Bursa'da risk altında bulunan binalar. Büyükşehir Belediyesinin yol, spor tesisi, park, çocuk oyun alanı gibi projeleri için kamulaştırılarak yıkılıyor. Böylelikle yıkılma riski bulunan binaların bulunduğu yerler, yoğun yapılaşmadan uzak, rekreasyon alanları ve yollar olarak kente kazandırılıyor. Göç ve hızlı nüfus artışına paralel olarak kent merkezindeki yoğun yapılaşma nedeniyle birçok mahalle sosyal donatı alanından mahrum kalırken, Büyükşehir Belediyesi olarak kentin daha yaşanabilir ve sağlıklı olması amacıyla bu tesisleri kamulaştırma yoluyla mahallelere kazandırıyoruz. Kent merkezindeki ulaşım sorununu çözmek amacıyla Ankara Yolu'na paralel Soğanlı 30 metrelik imar yolu projesini sürdürüyoruz. Yol güzergahında kalan 245 binadan 200'ünü yıktık. Bu sayede olası bir depremde zarar görme ihtimali olan binalar ortadan kaldırılmış oldu.
Bursa'da 350 bin bina varsa bunun yüzde 15'inin acil yenilenmesi gerekli ve bu da 50 bine yakın bina demek. Biz planlarda olan ancak uygulamada bulunmayan çalışmaları hayata geçirerek önemli bir dönüşüm yapıyoruz. Neredeyse her gün bir bina yıkıyoruz. Ancak kentsel dönüşümde en önemli görev vatandaşlarımıza düşüyor. Vatandaşlarımız çocuklarının, torunlarının oturacağı konutların sağlıklı olmasını istiyorsa dönüşüm konusunda talepte bulunmalı. Vatandaşımız, "Devlet gelsin bana adeta cenneti vaat etsin, güzel teklifler sunsun. Bende ayak direteyim. Nasıl olsa isteğimi verecekler" anlayışından kurtulmalı ve ortak projelerle belediyelere destek vermelidir. Şehrimizin kentsel dönüşümüyle ilgili konularda, başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere görüş sahibi olan herkesi de dinliyoruz.
İş&Yaşam
Yorum Yaz