'Çantacılar' ile kentsel dönüşümden sonuç alınamaz
Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak, kentsel dönüşümün hukuki süreçlerde yapılması gerektiğini kaydetti.
Kentsel dönüşümün ciddi, net, kesin, hukuki yöntemlerden taviz verilmeden ve uzatılmadan yerine getirilmesi gerektiğini belirten Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak, aynı süreçlerin Fikitepe için de geçerli olduğunu söyledi.
Fikirtepe'de kurumsallıktan uzak, “çantacı” diye tabir edilen insanların gerçek dışı vaatleri ile kentsel dönüşüm yapılmaya çalışıldığını belirten Kökbudak, “Bunun için hüsranlar yaşanıyor ve sonuca gidilemiyor. Çünkü aradaki insanlar bilgiyi kirletiyor. Herkes kendi istediği gibi anlıyor. Oysa yetkin ve hukuku bilen bir aracı kurum olsa, bir takım hizmetleri karşılasa ve her şeyi teminat altına alsa işler beklendiğinden hızlı ilerler” dedi.
Fikirtepe'de büyü bozuldu
Gelişmelere üzüldüğü her halinden belli olan Kökbudak, “Yaşanan dejenerasyondan sonra orada sorunların çözümü zor. En başta olsaydı biz yapar ve çözüme kavuştururduk. Artık işin büyüsü bozuldu. Orasının yerine farklı bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmaları yapmayı tercih ediyoruz. Bu çevrede çalıştığımız belli firmalar var. Denge, Akiş, Tepe, Yüksel, Dinamik, Yörsan, Yurtbay Seramik, Doğanlar Yatırım Holding, Arkon, Özşenol, Mesa, Nef, Sinpaş, 3S Kale ve Habitat İnşaat... gibi. Gerektiğinde Ankara ve İzmir'den de çözüm ortaklarıyla birlikte hareket ediliyor” diye konuştu.
Arif Murat Kökbudak kentsel dönüşümün nasıl olması gerektiğini Hüseyin Belibağlı'ya anlattı.
Vatandaş kentsel çözümden yana
Kentsel dönüşümün gidişatı konusunda pozitif bir yaklaşımdan yana olan Kökbudak, “Ciddi talepler gelmeye başladı. Dönüşüme tanınan ilave hakların bu yılsonunda bitecek olması da süreçleri etkiledi. Taraflar yüzde 25'lik artıştan yararlanmak için ruhsata müracaat ediyor. Fakat bu haktan yararlanmak için binanın yıkılmış olması gerekiyor ve bu sürenin biraz daha uzaması bekleniyor. Kadıköy bu anlamda çok yoğun. Görünen şu ki kentsel dönüşüm Kadıköy sahili kesiminde ciddi bir yankı buldu ve insanlar birbirini tetikliyor” dedi.
Aklın yolu her yerde aynı
Dönüşüme işlerlik kazandıracak yöntemlerin her zamanki gibi olduğuna dikkat çeken Kökbudak, “Doğru proje, sözleşme, imar planları ve teknik planlamalar olduğunda hızlı ilerleniyor. Fakat kat malikleri yanlış bilgilendirildiklerinde hayallerini yakınları ile paylaşıyorlar. O hayaller gerçekleşemediği zaman ‘acaba bina yapılmasa mı?' diye dönüşüm sürecini yavaşlatıyor hatta bitiriyorlar” dedi.
Kendilerinin tam hizmet prensibi ile görev aldıklarını söyleyen Kökbudak, “Kat malikleri ve müteahhit tarafına hizmetin tamamını veriyoruz. Her ikisinin de sadece kendi işleri ile ilgilenmelerini istiyoruz. Kat maliklerine net bilgi vermek istiyoruz. Onun için şartlar oluşana kadar müteahhitler toplantılara giremiyor. Ola ki anlaşmazlık halinde kimin ne alacağını da en baştan kayıt altına alıyoruz” şeklinde konuştu.
Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz