maritbet girişmaritbet
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan kentsel dönüşümde vatandaşa 8 bin liralık harç desteği geldi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan kentsel dönüşümde vatandaşa 8 bin liralık harç desteği geldi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşların şikayetleri üzerine, kentsel dönüşüm kapsamındaki işlemlerde yaklaşık 8 bin lirayı bulan harç ile vergilerin alınmaması konusunda banka ve noterleri uyardı

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşların şikayetleri üzerine, kentsel dönüşüm kapsamındaki işlemlerde yaklaşık 8 bin lirayı bulan harç ile vergilerin alınmaması konusunda banka ve noterleri uyardı.

Kentsel dönüşümde vatandaşlara her türlü maddi destekte bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dönüşüm suiistimallerinin önüne geçmek için de çalışmalarını sürdürüyor.

Vatandaşlardan, yasaya aykırı şekilde harç ve ücret alındığı yönünde şikayetler gelmesi üzerine harekete geçen Bakanlık, Türkiye Noterler Birliği, Türkiye Bankalar Birliği, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile tüm valiliklere uyarı yazısı gönderdi.

-''Hiçbir şekilde alınmayacak''-

Yazıda, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılacak işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalarda, vatandaşlardan noter, belediye ve tapu harçları ile bazı ücretlerin istendiği yönünde şikayetlerin geldiği belirtildi.

Yazıda, şu ifadelere yer verildi:

''6306 sayılı Kanun'un 7'nci maddesinin dokuzuncu bendinde 'Bu Kanun uyarınca yapılacak işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır' denilmektedir.

Zikredilen hüküm sebebiyle, 6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalarda hiçbir şekilde kanunun saydığı bu nevi harç, vergi ve ücretlerin alınmaması gerekmektedir.''

Yazıda, bu durumun, bütün noterlere, bankalara, tapu taşra teşkilatına, il özel idareleri ve belediyelere duyurulması istendi.

-Vatandaşa 8 bin liralık destek-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dönüşümden yararlanmak isteyenlere maddi kolaylıklar sağlıyor.

Bakanlık, dönüşüm kapsamında evlerini boşaltanlara 600 liraya kadar kira yardımı yaparken, faiz desteğini tercih edenlerin de yüzünü güldürecek.

Bu kapsamda, bankadan çekilen kredi faizinin yüzde 4'ünü Bakanlık ödeyecek. Bakanlık ayrıca müteahhitleri de teşvik ederek kentsel dönüşümü sıfır faizle yapmayı hedefliyor. Böylece vatandaş, 120 ay vade ve yüzde 8,8 faiz oranıyla 100 bin lira çektiğinde, ödemesi gereken 50 bin liralık faizin 23 bin lirasını Bakanlık verirken, geriye kalan kısım da müteahhitlerin devreye girmesiyle ödenecek.

Banka ve noterleri de üst yazıyla uyaran Bakanlık, afet riski altındaki binaların yıkım ve yapımı sürecinde banka, noter ve tapudaki işlemlere ödemesi gereken yaklaşık 8 bin liranın alınmamasıyla da vatandaşları yaklaşık 58 bin lira gibi bir rakamı ödemekten kurtaracak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Samsun'da kentsel dönüşüm için 741 bina yıkılacak
  • 03.07.2024 09:51

Samsun'da kentsel dönüşüm için 741 bina yıkılacak

Samsun'un Canik ilçesinde, kentsel dönüşüm projesi kapsamında 2 bin 864 bağımsız ...

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor
  • 10.06.2024 14:37

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilave olarak 6 Şubat depremi sonrası hız k ...

Ayder Yaylası'nda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor
  • 03.06.2024 11:41

Ayder Yaylası'nda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği Ayde ...

İNDER "müteahhit seçme rehberi" yayınladı
  • 30.05.2024 15:26

İNDER "müteahhit seçme rehberi" yayınladı

İNDER'in hazırladığı Kentsel Dönüşüm ve Dönüşüm Alanlarında Müteahhit Seçme Rehb ...

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması
  • 15.05.2024 09:43

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması

Emlak Konut GYO, 1615 bağımsız bölüm için 11 milyar 514 milyon 186 bin 629 Türk ...

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor
  • 09.05.2024 10:31

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor

Yaklaşık 26 bin metrekare iskan edilebilir inşaat alanından oluşacak projede 185 ...