Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, özel hesapla kentsel dönüşüme kaynak oluşturacak!
Hükümet, Türkiye çapında 6.5 milyon binanın elden geçirileceği kentsel dönüşüm için özel hesap açılmasını kararlaştırdı
Hükümet, Türkiye çapında 6.5 milyon binanın elden geçirileceği kentsel dönüşüm için özel hesap açılmasını kararlaştırdı.
Çevre katkı payları, döner sermaye gelirleri ve 2-B'nin dışında kaynak üretmeye yönelik argümanlar geliştiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, özel hesap sayesinde kentsel dönüşüm projelerini yapmak için kendi kaynağını üretecek. Bunun için şehir içindeki hiçbir özelliği kalmayan mera alanları ekonomiye kazandırılacak. Buradan elde edilecek gelirle tıkanmış yerlere kaynak aktarılacak. İl ve ilçelerde kurulan “kentsel dönüşüm ordusu” da vatandaşın desteğini almak için önümüzdeki haftadan itibaren kapı kapı dolaşmaya başlayacak.
Önce kamu binaları
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu ay içinde başlayacak olan kentsel dönüşüm startını İstanbul'dan vermeye hazırlanıyor. Bakanlık, bunun için ilk etapta 200 bin metrekarelik kamu binasını yıkacak. “Türkiye'deki tüm kamu binalarının risk durumunun tespit edilmesi için Kalkınma Bakanlığı'na proje sunacağız” diyen Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedat Gürgen, tarihi eserler dışındaki riskli tüm yapıları yıkacağız” açıklaması yaptı. Gürgen, Hürriyet'e şöyle konuştu:
“Ama elimde para olmadan birşey yapamıyorum. 2B gelirleri net olarak gelmedi, çevre katkı paylarının yüzde 50'si diyoruz. Yönetmeliğin çıkmasıyla elimin altında bana hesaplar açılacak, harcama kriterlerim ortaya çıkacak. Bende o parayı harcayabileceğim. Çevre katkı paylarının yüzde 50'si denilince 100 milyon gibi rakam çıkıyor. Döner sermayeden de yıllık 100 milyon lira geliyor. 2B'den de ortalama yıllık 1-2 milyar liralık gelir gözüküyor. Ama hazıra dağ dayanmaz. Biz bu hazır paranın dışında kaynak üretmeye yönelik argümanlar geliştirmeliyiz.”
Kart şifresini bilmiyoruz
2B gelirinin en fazla 4-5 sene süreceğini kaydeden Vedat Gürgen, altıncı sene artık kendi kaynaklarını üretmeleri gerektiğini söyledi.
Gürgen, “Atıl olan arazileri kullanmak zorundayız. Şehirlerde üzerinden geçtiğiniz, arabanızı park ettiğiniz, alışveriş yaptığınız yerlerde mera alanları var. Bu mera alanlarını değerlendirmeniz lazım. Buralardan kaynak sağlamak zorundasınız ki tıkanmış yerlere kaynak aktarabilesiniz”dedi. Gürgen kentsel dönüşümle ilgili büyük yönetmeliğin eylül sonuna kadar çıkacağını belirtti.
Erdinç Çelikkan/Hürriyet
Yorum Yaz