maritbet girişmaritbet
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Şehircilik Akademisi kurma hazırlığında!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Şehircilik Akademisi kurma hazırlığında!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda incelemeler yapan Bakanlık, şimdi de Türkiye Şehircilik Akademisi kurma hazırlığında

 

Kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak bilinen afet riski altındaki alanların dönüştürülmesini öngören yasa kapsamındaki çalışmalar devam ediyor. Buna göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, üniversiteler ve sektör temsilcilerin katılımıyla mekansal strateji planlarının yapılacağı Türkiye Şehircilik Akademisi'ni kuracak. Akademide, Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek kentsel dönüşüm için de makro düzeyde tasarımlar ve projeler hazırlanacak. 
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun'un, Bakanlık olarak sağlıklı çevre ve imar düzenini oluşturmayı, kentlerin çevre değerleri odağında gelişimini sağlamayı amaçladıklarını söyledi. 
 
Türkiye'nin geleceğe hazırlıklı olmasının, temel hedefleri arasında bulunduğunu belirten Uzun, Türkiye'de çarpık yapılaşmadan planlı, sağlıklı ve güvenli yerleşimlere geçişin bir aracı olan kentsel dönüşüm ihtiyacının, önem ve aciliyet arz ettiğini vurguladı. 
 
"Zaman afetler sonrası yara sarma zamanı değil afet öncesi gerekli tedbirleri alarak zarar azaltma zamanıdır" diyen Uzun, bundan hareketle hazırlanan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile riskli yapıların tespiti, yıkımı ve yerlerine güvenli yapıların oluşturulmasının amaçlandığını kaydetti. 
 
Bu kanunun salt kentsel dönüşüm kanunu olmadığına işaret eden Uzun, "Afetler karşısında can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik bir kanundur. Bu nedenle kentsel dönüşüm seferberliğinde birlik ve beraberlik zamanıdır" diye konuştu. 
 
Yılbaşında faaliyette 
Mekansal strateji planlamasının da bakanlığın öncelikli ve önemli konularından birisi olduğunu belirten Uzun, bu planların sürdürülebilir kentsel gelişmenin sağlanmasına yönelik ilke, strateji ve eylemleri ortaya koyan çerçeve referans belgeler olması gerektiğini vurguladı. 
 
Bu planları katılımcı anlayışla yapmak istediklerini anlatan Uzun, bu amaçla İller Bankası nezdinde akademisyenler ve sektör temsilcilerinin katılımıyla çalışmaların yürütüleceği Türkiye Şehircilik Akademisi'ni kuracaklarını belirtti. 
 
Uzun, mekansal strateji planlarıyla ilgili şunları söyledi: "Planlamada cazibe merkezlerine, ticaret ve sanayi için önem arz eden alanlara, gelişmekte olan kırsal yerleşim yerlerine, turizm yörelerine, koruma alanlarına planlamada öncelik verilecek. 
 
Bu planlarla ülkemizin yer altı ve yer üstü kaynaklarının potansiyeli tespit edilecek ve geliştirilecek. Sağlıklı, güvenli ve sürdürülebilir yerleşmeyi sağlamaya yönelik çalışmalar yapılarak kentlerimizin gelişmesi sağlanacak." Akademide mekansal strateji planlarının yanı sıra kentsel dönüşüm için makro düzeyde tasarımlar ve projeler yapılacağını bildiren Uzun, Ankara'da kurulacak akademinin yıl başından sonra faaliyete geçirilmesini planladıklarını sözlerine ekledi. 
 
‘Yerel bileşenler dikkate alınmalı'
Diyarbakır'da düzenlenen sempozyumda ise kentsel dönüşüm ve alternatif yaklaşımlar ele alındı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği'nin (GABB) "Yerel Yönetimlerde İşbirliklerin Geliştirilmesi Uygulama Örneklerinin Paylaşılması Projesi" kapsamında Hollanda Büyükelçiliği ve Deventer Belediyesi işbirliğiyle düzenlediği sempozyumda Mimar Sinan Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Cemal Yalçıntan konuşma yaptı. Yalçıntan, dönüşüme odaklanmış Afet Yasası'nın, doğal afetlere ve kentsel meselelere çözüm getirmek üzere değil, inşaat sektöründeki büyüme oranlarını yükselterek kısa dönemli ekonomik hedeflerin gerçekleştirilmesi ve küresel ekonominin gereklerinin yerel siyaseti güçlendirecek şekilde kullanılması olarak okunması gerektiğini söyledi. 
 
GABB Genel Sekreteri İsmail Doğan da kentsel yenilemenin doğru yöntem ve araçlarla yapılması gerektiğini, yerel bileşenleri dikkate almayan yöntemin yeni sorunları ortaya çıkaracağını belirterek, kentsel dönüşüm projelerinde esas ilkenin, vatandaşın yaşam kalitesini artırmak, mahallelerde kalmasını sağlamak ve yerinde dönüşümü yapmak olduğunu kaydetti. 
 
FARUK GÖKSU Şehir Plancısı 
Konuyla ilgili görüş bildiren Şehir Plancısı Faruk Göksu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir Türkiye Şehircilik Akademisi kurma fikrinin çok önemli bir adım olduğunu belirterek, böyle bir akademi özerk bir yapıda olması gerektiğinin altını çizdi. 
 
Akademinin kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir kurul tarafından yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Göksu, "Akademinin sivil ve özerk yönü çok önemli. Üniversitelerle mutlaka işbirliği kurulmalı. Yani kamu odaklı bir yapısı olmamalı" diye konuştu. Akademinin gündeminde olması gereken konulara da değinen Göksu, şunları söyledi: "Akademi, Klasik İmar Planı yerine Yeni Planlama Yaklaşımı, Yeni Kent Modelleri, Kentsel Vizyon, Stratejik Tasarım, Kentsel Dönüşüm Modelleri, Uzlaşma Yönetimi, Yenilikçi Yaklaşımlar, Mekânsal gelişim stratejileri ve şemalar. Toplumsal ve ekonomik gelişme programları. Stratejik Tasarım Rehberleri, Kapasite Geliştirme Programları gibi çalışmaları bünyesinde barındırmalı." 
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'da kira yardımı 5 bin 500 liradan 8 bin liraya çıkıyor
  • 23.12.2024 10:19

İstanbul'da kira yardımı 5 bin 500 liradan 8 bin liraya çıkıyor

Bakan Kurum, kentsel dönüşümde kira yardımı artışıyla ilgili açıklama yaptı. Bun ...

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı
  • 20.11.2024 14:47

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı

Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul, bakanlıkta düzenlediği basın ...

AFAD Başkanı Memiş: "Vatandaşlarımızın her zaman emrindeyiz"
  • 18.10.2024 10:08

AFAD Başkanı Memiş: "Vatandaşlarımızın her zaman emrindeyiz"

AFAD Başkanı Okay Memiş, Malatya'daki depreme ilişkin, "Herhangi bir can kaybını ...

Bakan Kurum : ''İstanbul'un 39 ilçesinde 180 bin konut ve işyeri yenileniyor''
  • 14.10.2024 11:23

Bakan Kurum : ''İstanbul'un 39 ilçesinde 180 bin konut ve işyeri yenileniyor''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Başakşehir’de "Sosyal ...

İstanbul'daki Güneş Sitesi, "Yarısı Bizden" ile yenileniyor
  • 09.10.2024 16:43

İstanbul'daki Güneş Sitesi, "Yarısı Bizden" ile yenileniyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Marmara 2 Nolu Dönüşüm Uygulama ...

Trabzon'da Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin ilk etabı tamamlandı
  • 04.10.2024 16:10

Trabzon'da Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin ilk etabı tamamlandı

Trabzon'un en eski mahallerinden Ortahisar ilçesindeki Çömlekçi'de, Kentsel Dönü ...