'Deprem bölgelerinde kentsel dönüşüm bir zorunluluk'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Melikgazi Belediyesi tarafından hayata geçirilecek kentsel dönüşüm projesinin temel atma törenine katıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, Kayseri'de Melikgazi Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm projesi kapsamında Kazım Karabekir Mahallesi'nde yaptırılacak 184 konutun temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Kayseri'de yıllardır güzel bir belediyecilik uygulandığını belirtti.
Kentin yüzde 50'si gecekondulardan oluşurken, altyapısı yokken, kaçak yapılarla doluyken yaklaşık 20 yıldır uygulanan belediyecilik sayesinde imarlı, Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri haline geldiğini vurgulayan Özhaseki, şöyle devam etti:
"Yıllarca emek verildi, kolay değil. Altyapısıyla uğraşıldı, üstyapısıyla uğraşıldı. Özellikle Melikgazi bölgesi, şehrin eski bölgesi olmasına rağmen bir-iki semti yeni oluşmuş, güzel, onun dışında neredeyse tamamıyla eski ev ve gecekonduydu. Eski evler için yeni bir proje, gecekondular için yeni bir proje ortaya konarak 20 yıldır mücadele edildi. Bu bölgelerde öncelikle ferdi tapu çalışması yapıldı. Ferdi tapu çalışması bile yaklaşık 10 sene sürdü. Müşterek mülkiyette kimsenin hareket edemediği ortamda ayrı ayrı bağımsız tapularını elde edip imara doğru açılan adımların yapılması çok kolay işler değildi. Hamdolsun şehirde altyapı bitti, üst yapı bitti. Sağda solda ufak tefek de kalsa gecekondular yok oluyor."
"Deprem bölgelerinde kentsel dönüşüm bir zorunluluk"
Özhaseki, Türkiye topraklarının yaklaşık yüzde 60'ının deprem bölgesi olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Bu ülke elbette yerin üstünde binbir güzellikleri barındırmakla birlikte, yerin altında da bir tehlikeyi kendi içinde barındırıyor. Nüfusumuzun da yüzde 70'ten fazlası bu deprem bölgelerinde yaşıyor. Deprem bölgelerinde kentsel dönüşüm bir zorunluluk. Yani laf olsun diye yapılan bir iş değil. Özellikle 1999'dan önceki yönetmeliğe göre yapılan binaların neredeyse tamamının yenilenmesi lazım. Onun için proje geliştiriyoruz. Allah nasip ederse gelecek yıldan itibaren tüm Türkiye'de her yıl 500 bin bağımsız bölüm dönüşerek devam edecek. 15 sene boyunca devam ettirirsek eğer 7,5 milyon binayı değiştirmiş, dönüştürmüş olacağız. Depreme o zaman 'hazırlıklıyız' diyebileceğiz."
Bilim adamlarının raporlarına göre İstanbul'u bekleyen tehlikenin en geç 2030'da kapıyı çalacağını ifade eden Özhaseki, "Bu depremin şiddeti de 7'den aşağı olmayacak. Böyle olursa başımıza gelecekleri bir düşünün. O yüzden hızlı davranıyoruz, acele etmeye çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm hususunda birçok destekler, teşvikler veriyoruz. Yapılacak kentsel dönüşümün de doğru ve düzgün bir mantıkla yapılması, sosyal donatı alanlarının da mutlaka içerisinde yer alması gerekiyor. Bunun için bakanlık olarak düzenlemeler yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
"Önümüzdeki günlerde çok büyük yatırımlar da olacak"
Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin zor günlerden geçtiğine işaret ederek, "Son bir-iki yıldır yaşadığımız olaylar aslında Türkiye'nin bir varlık yokluk meselesi, bir beka meselesi. Geçtiğimiz bir yıl içinde atlattığımız badireler, geçmiş onlarca yıla bedel olabilecek kadar ve o yıllarda yaşanmış olaylardan çok daha önemli olaylar. Geçtiğimiz bir yıl içinde bu ülke, sınırlarının güvenliğini sağlamak için harbe girdi. Hamdolsun oralarda başarılı olduk. Şimdi ülkemizin güneydoğu bölgelerinde tehlike ortadan kalktı." dedi.
Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları 4 bloktan oluşan 184 konutun temelini attı.
Törenin ardından Özhaseki ve beraberindekiler, vatandaşlara aşure ikram etti.
Yorum Yaz