maritbet girişmaritbet
Deprem bölgesinde çalışmalar son sürat devam ediyor!

Deprem bölgesinde çalışmalar son sürat devam ediyor!

Türkiye Gazetesi'nde her pazar günü Necmi Çiçekçi tarafından hazırlanan Emlak&Trend sayfasında özellikle deprem bölgesinde yeni konut çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiği ve teslimlerin kısa süre içerisinde başlayacağı konusu ele alındı.

Deprem bölgesinde konut yapımları tüm hızıyla sürüyor. Muhalefetin eleştirilerine rağmen 11 ilde 173 bin konutun inşasına başlandı. Bu yıl içinde 319 bin konutun yapımı tamamlanacak. Hedef ise 2024 yılı içinde 650 bin yeni konut inşa etmek…

necmi çiçekçi türkiye gazetesi emlak trend sayfası

Asrın felaketinin üzerinden üç buçuk ay geçti… 11 ilde büyük yıkıma yol açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, binlerce can aldı, yuvaları yerle bir etti. Devlet-millet el ele verdi, afetin yaralarını sarmaya çalıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bize 1 yıl müsaade edin” sözüyle harekete geçen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı deprem konutlarını bir bir yapmaya başladı. Büyük felaketten 15 gün sonra, yani 21 Şubat tarihinde ilk konutların temeli atıldı. Asrın en büyük depremleri arasında yer alan bu felaket, dünya kamuoyunda da büyük yankı uyandırdı. Yabancı basın Türkiye’nin bu kadar hızlı toparlanması ve deprem konutlarının başlanmasını şaşkınlıkla karşıladı.

LAF DEĞİL İCRAAT SİYASETİ

Tüm bu başarı muhalefeti bir türlü memnun etmedi. İcraat değil laf siyaseti yapanlar yine eleştiri oklarını hükümete çevirdi. 14 Mayıs seçimleri sonrası Ak Parti’nin deprem bölgesinden aldığı oyları bile siyaset malzemesi haline getirildi. Öyle ki sosyal medyada depremzedelere yapılan yardımlar bile konuşulur hale geldi. CHP’li bazı belediyeler seçimin ertesi günü depremzedelerin yerleştirildiği konutlarda tahliye süreci başlattı. Tüm bunlara rağmen Ak Parti hükümeti icraatlarına devam etti. Deprem bölgesinde 507 bin konut ve 143 bini köy evi olmak üzere toplam 650 bin yeni yuva yapımına hız verdi. Depremden sonra 11 ilde 173 bin konutun inşasına başlandı.

1 yıl içinde 319 bin konut teslim olacak

Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, Kilis, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa’da TOKİ konutlarının yapımı tüm hızıyla sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem konutlarıyla ilgili son yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "İlk kazmayı depremden sadece 15 gün sonra 21 Şubat tarihi itibarıyla zaten vurmuştuk. Bayramda da yapımı tamamlanan köy evlerimizi hak sahiplerine teslim etmeye başladık. Bu şekilde inşaat süreci başlatılan konut sayısı 113 bini, temeli atılan konut sayısı 47 bini buldu. Deprem bölgesinde 507 bin konut ve 143 bini köy evi olmak üzere toplam 650 bin yeni yuva yapmayı planlıyoruz. İnşallah 319 bin konutu 1 yıl içinde hak sahiplerine teslim edeceğiz. Küçük sanayi bölgelerimizi de 6 bin yeni işyeri ile ayağa kaldıracağız.”

360 dairenin kaba inşaatı tamamlanıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum son yaptığı açıklamada, “Deprem bölgesindeki şantiyelerimizde çalışmalar tam gaz devam ediyor. İslahiye’deki afet konutlarımızın çatısı göründü. Kurban Bayramı'na 15 blokta 360 dairenin kaba inşaatını tamamlamış olacağız. Bu binalar, radye temel üzerine perde kalıp sistemiyle yapılan betonarme binalardır, çok güvenilir binalardır. Herhangi bir deprem esnasında vatandaşlarımızın çok rahat oturabileceği, hiçbir şekilde çekinmeyecekleri binalar yapılıyor. Aynı zamanda sosyal alanları olan, yeşil alanları olan, her şeyi düşünülmüş siteler bunlar” diye konuştu.

İnşaat sektörü yerli malına döndü

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründe ithal ürünler inşaat maliyetini ve konut fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Dünyada inşaat malzemesi ihracı konusunda çok önemli bir yerde olan Türkiye, yurt içinde alt ve üst yapı projelerindeki artan oranda yerli ürün kullanımıyla büyümeye devam ediyor. Şu anda depremzede ve sosyal konutlarla birlikte TOKİ yaklaşık 700 bin konut yapıyor. Sektör temsilcileri, TOKİ’de yerli malı kullanım oranının yüzde 100’leri bulduğunu belirterek bunun büyük bir başarı olduğunu ifade ederek "2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın genelgesiyle inşaatlarda kullanılan yerli malı oranı günümüzde yüzde 100'e denk geldi. TOKİ ve müteahhitlerimiz yerli malı kullanmaya dikkat ediyorlar. Ayrıca deprem bölgelerinde konutlarını tamir eden vatandaşlarımızın da yerli malı ürün kullanmasına dikkat etmesini istiyoruz.”

Bedava konuta değil icraata oy verildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 14 Mayıs seçimi sonrası yaşanan durum ile ilgili şu özetlemeyi yaptı: “14 Mayıs'ta milletimiz Sayın Cumhurbaşkanına desteğini verdi. Bu sürecin zaferi milletimizindir. 14 Mayıs'ta milletimiz hayallerle lafa değil söze oy vermiştir. 'Bedava konut vereceğim' diyenlere değil söz verip sözünü tutmayanlara değil 21 yıldır icraat yapana oy vermiştir. 28 Mayıs'ta sandığa gidiyoruz. 29 Mayıs fethin 570. yıldönümü. 81 ilde 21 yıldır kendi sağlığını huzurunu kenara iten Sayın Cumhurbaşkanımız en güçlüğü desteği verecek. Rekor bir oyla Sayın Cumhurbaşkanımızı tekrardan Başkan yapacağız.”

ŞANTİYELERDE GECE GÜNDÜZ MESAİ VAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “319 bin konutu bu yıl sonunda teslim edeceğiz” sözü üzerine TOKİ, gece gündüz çalışmalarına devam ediyor. Normal şartlarda tek devriye çalışılan şantiyelerde çalışma süresi 3 devriyeye çıkarıldı. Hm inşaat işçileri hem de iş makineleri aralıksız şekilde çalışarak evleri yetiştirmeye çalışıyor.

MEMURLARA KİRA DESTEĞİ GELİYOR

Memurlara nefes olacak bu destek ödemesi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı sonrası 28 Mayıs seçimleri sonrası yapılacak düzenlemeler arasına girdi. Burada Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da görev yapan memurların ek ödemelerine benzer şekilde il ve ilçe bazında destek ücretleri belirlenecek. Antalya'dan milletvekili seçilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Büyükşehirlerde memurlara il ve ilçe bazında kira katkısı vereceğiz" ifadelerini kullandı. Bakanlıktan alınan bilgiye göre il ve ilçelere göre yapılacak olan kira ödeme desteğinin, seçimim hemen sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.

Yüzyılın Dönüşümü İstanbul’dan başlıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, pilot il olarak İstanbul seçildi. Bu kapsamda fizibilite çalışmalarına hız veren bakanlık, yapı denetimini 2 ayrı havuza ayırdı. Böylece Anadolu ve Avrupa Yakası'nda çalışmalarına başlayan yapı denetim firmaları, İstanbul’da dönüşecek olan binaları tek tek tespit edecek. Bakan Murat Kurum konuyla ilgili yaptığı açıklamada “2 ayrı havuz ile işlemler çok daha hızlı ilerleyecek. İnşaatlara daha yakın, daha etkin şantiyelere gidip, şantiyelerde imalatı takip etmelerine de imkan sağlamış olacağız. İnşallah önümüzdeki hafta itibarıyla görüşlerini aldığımız uygulamamızı hayata geçireceğiz. Hem burada yapı denetim çalışanlarımızın hem vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda iş yapabilmelerine de imkan tanımış olacağız. İstanbul'un her noktasında etkin bir şekilde belediyelerimizle birlikte bu hizmetlerimizi gerçekleştireceğiz."

Konut alıcısı, seçim sonucunu bekliyor

TÜİK nisan ayı konut satış istatistiklerini yayımladı. Buna göre Türkiye genelinde nisan 85 bin 652 konut satıldı. Konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35.6 düştü. Satışlar mart ayına göre ise yüzde 18.8 geriledi. Sektör temsilcileri, konut satışındaki düşüşün seçimden hemen sonra artışa geçeceği ifade ederek “Alıcılar bekle-gör politikasına geçti. Her seçim döneminde yatırımlar azalır, aynı durumu bugünde görüyoruz. Seçimden hemen sonra konut sektörüne ilginin artacağını tahmin ediyoruz. Özellikle markalı ve yeni konutlara rağbetin yükseleceği ve fiyatlarında bu doğrultuda artması bekleniyor” açıklamasında bulunuyor.

Yıkılan kentler ‘ihya ili’ olacak

Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi, depremlerin ardından güncellenerek yeni bir taslak haline getirildi. Buna göre yıkılan kentler “ihya illeri” olacak. İstanbul sanayisi, az riskli bölgeleri yönlendirilecek. Bakanlıktan alınan bilgiye göre; Strateji kapsamında firmalar için prefabrik ve konteyner işyerleri yapılacak, afetzedelerin ticaret yapması için satış birimleri yapılacak, bölgeden ayrılan işgücü geri döndürülecek. Plana göre, deprem riski altındaki İstanbul’da da önlem alınacak. Megakentteki hastaneler başta olmak üzere kamu binaları, fabrikalar ve konut alanları, oluşturulan rezerv alanlarda yeniden yapılandırılacak. İstanbul'daki yoğun sanayi üretiminin daha az risk taşıyan ve gelişme potansiyeli olan yerleşimlere yönlendirilmesi desteklenecek.

  • Etiketler:

Yorum Yaz