Deprem hattındaki Bursa Gemlik 5 noktada yeniden inşa edilecek!
Gemlik Belediyesi, deprem riski taşıyan ve denizden doldurma olan ilçe merkezini zemini sağlam 5 ayrı noktaya taşımak için düğmeye bastı
Bölgeden geçen aktif fay hatları nedeniyle diken üstünde günler yaşayan toplam 105 bin nüfusa sahip Gemlik'in, zemini sağlam bölgelere taşınması planlanıyor. Sloganı 'Eski evi ver, yeni evi al' olacak projenin hazırlıklarını hızlandıran Gemlik Belediyesi, bu doğrultuda Umurbey, Manastır, Cihatlı köyü, Küçük Kumla ve Büyük Kumla sırtları olmak üzere 5 ayrı noktada yeni yerleşim alanları inşa etmeye hazırlanıyor. Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacak projeye göre, belirlenen alanlarda 3'er katlı ve bahçeli müstakil konutlar inşa edilecek. Proje ile ilçe merkezindeki 75 bin kişi bu yerleşim alanlarına kaydırılacak. Deprem riski altındaki alanda ise tek katlı olmak şartıyla işyerleri yapılacak. Proje 10-15 yılda hayata geçirilmesi planlanıyor.
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, toplam 105 bin nüfustan 75 bininin ikamet ettiği ilçe merkezinden iki aktif fay hattı geçtiğini ve denizden doldurma olduğu için bölgenin ayrıca önem arz ettiğini söyledi. Gemlik merkezin bir zamanlar bilimsel veriler dikkate alınmadan bir şekilde yerleşim alanına dönüştürüldüğünü ve zeytin ağaçlarının bulunduğu alanların imara açılmamasının bu durumu tetiklediğini belirten Yılmaz, bugün altyapı çalışmaları sırasında toprağın 40 santimetre aşağısında bile balçık tabakasıyla karşılaştıklarını ve bunun sıvılaşma oranının yüksekliğini gözler önüne serdiğini vurguladı. Deprem riski ve balçık tabakası gerçeğinin yanı sıra ilçe merkezindeki bina kat sayısının 8'e kadar çıktığına işaret eden Yılmaz, "Bu binaların birçoğu deniz kumuyla inşa edilmiş. Ayrıca bölge zeytincilikle uğraştığı için birçok binanın altında zeytin havuzu bulunuyor. Tuzlu su rutubetinin demire zarar verdiği bilinen bir gerçektir. Hepsi bir yana sağlam olsalar dahi uzmanlar bu binaların deprem anında kesinlikle yıkılacağı ve zemine batacağı konusunda hem fikir" dedi.
Yılmaz, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un deprem riski altındaki Gemlik için bir kurtuluş reçetesi olduğunu vurguladı. Kanun kapsamında 75 bin kişinin yaşadığı ilçe merkezini zemini sağlam yamaçlara inşa edilecek konutlara taşımayı planladıklarını dile getiren Yılmaz, bu doğrultuda Umurbey, Manastır, Cihatlı köyü, Küçük Kumla ve Büyük Kumla sırtları olmak üzere 5 ayrı nokta belirlediklerini anlattı. Yılmaz, "Bu alanlara 3'er katlı ve bahçeli müstakil konutlar inşa edeceğiz. Projenin tamamlanmasının ardından riskli bölgelerde yaşayanların hepsini sağlam zemine sahip, deniz manzarası ve temiz havası olan bu yerleşim alanlarına kaydıracağız. Örnek bir proje hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Yıkıma dayalı politikalar sonuç vermiyor. Bu nedenle diğer belediyelerden farklı olarak numune konutlar ve mahalleler oluşturacağız. Sloganımız ise 'Eski evi ver, yeni evi al' olacak" diye konuştu. Deprem riski altındaki ilçe merkezinde ise tek katlı olmak şartıyla işyerleri yapılabileceğini dile getiren Yılmaz, sürecin iyi işlemesi halinde projenin yaklaşık 10-15 yılda tamamlanacağını söyledi.
Projelerinin destek bulduğunu ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket ettiklerini anlatan Yılmaz, imar komisyonunun eksikliklerin tamamlanması noktasında çalışmaları sürdürdüğünü, sonucun Çevre ve Şehircilik Bakanlığına daha önceden verilen rapora ekleneceğini ve ardından Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacağını belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının aldığı kararla Türkiye'de kentsel dönüşüm müdürlüğü kurulacak üç ilden birinin Bursa olduğunu da anımsatan Yılmaz, bu durumun Gemlik'in dönüştürülmesi açısından olumlu sonuçlar doğuracağına duyduğu inancı dile getirdi. Yılmaz, imara açılacak olan bölgelerdeki zeytin ağaçlarını ise toprağıyla birlikte kökünden sökerek başka alanlara dikeceklerini ve bu doğrultuda makine yatırımlarını hızlandırdıklarını kaydetti.
Otoyol projesi ile nüfus 2'ye katlanacak
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz da, ilçeyi korkulacak değil, yaşanacak bir yer haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Bölge birçok açıdan stratejik bir öneme sahip. Bursa Serbest Bölge'nin yanı sıra Gemport, Roda, Gemlik Gübre ve Borusan olmak üzere 4 ayrı limanla ihracatta önemli bir konuma sahibiz. Ayrıca birçok köklü firma ilçe sınırları içinde faaliyet gösteriyor. İlçe ulaşım açısından da ayrı bir öneme sahip. İstanbul-İzmir otoyolu ilçemizin çehresini değiştirecek bir proje. Bu noktada Bursa'da kurulması planlanan lojistik köyün Gemlik'e yapılması kesinlikle isabetli bir karar olur. Otoyol projesi ile İstanbul-Gemlik arası ulaşım süresinin 45 dakikaya kadar düşecek olması Kurşunlu ya da Kumla gibi tatil bölgelerimize talebi artıracak. Şu an 105 bin olan Gemlik nüfusu otoban projesinin ardından 250-300 bin civarına çıkar" diye konuştu.
Kentsel dönüşüm 10 gün rötarlı başladı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 33 ilde başlatılan kentsel dönüşüm yıkımları Bursa'da 10 gün gecikmeli başladı. Kentte afet riski altındaki alanların dönüşümüne Bursa'da Çekirge Mahallesi'nde bulunan maliye lojmanlarının yıkımı ile başlandı. 33 ilde 120 kamu binasının yıkımıyla start alan kentsel dönüşüm projesinin Bursa ayağı Almira Hotel'de düzenlenen toplantıyla açıldı. 5'incisi Bursa'da düzenlenen 'Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor' toplantısına katılan Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, kentsel dönüşüm seferberliğinde birlik ve beraberlik zamanı olduğunu belirterek, "Siyasi çıkar gözetmeden, rant maksadı gütmeden tüm kesimlerin desteği ve güveni ile bu süreç başarıya ulaşacaktır. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli, yapıcı ve üretici rol üstlenmelidir" dedi. Bursa Valisi Şahabettin Harput ise, Kentsel Dönüşüm Kanunu ile Türkiye'de 6,5 milyon binanın yıkılmasının düşünüldüğünü belirterek, birinci derecede deprem bölgesinde olan Bursa için bu kanunun önemini vurguladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Atilla Ödünç de, şu ana kadar Bursa'da 700'e yakın bina yıktıklarını söyledi.
Gülay SOYDAN PEHLEVAN/Dünya
Yorum Yaz