Dönüşüm için 2 ayda evler boşalacak!
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Van depreminin ardından "İktidarı kaybetme pahasına yıkacağız." diyerek büyük önem verdiği Kentsel Dönüşüm Yasası, Meclis'ten geçti
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Van depreminin ardından "İktidarı kaybetme pahasına yıkacağız." diyerek büyük önem verdiği Kentsel Dönüşüm Yasası, Meclis'ten geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, binasını yıktırmayan vatandaşlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağını kaydetti.
Meclis'te önceki akşam kabul edilen Kentsel Dönüşüm Yasası'yla konut verilene kadar gecekondu sahibinin evi yıkılmayacak. Riskli yapıların boşaltılması için verilen 30 günlük süre ise 60 güne çıkarıldı. Binasını yıktırmayan vatandaşlar için Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulabilecek.
Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı, Meclis Genel Kurulu'nda yasalaştı. Yasaya göre, askerî yasak bölgeler, Hazine'nin özel mülkiyetinde bulunan riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarındaki taşınmazlardan; kamu idarelerine tahsisli olanlar TOKİ ve belediyeye bedelsiz devredilebilecek. Riskli yapıların yıktırılmasında hak sahipleriyle anlaşma yoluna gidilecek. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine kira yardımı yapılabilecek. Riskli bulunan yapıların hak sahiplerine, bu yapıların yıktırılması için 60 günden az olmamak üzere süre verilecek.
Yasanın detayları hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Türkiye'de konut stoku 20 milyona yaklaşırken yüzde 40'a yakınının elden geçmesi gerekiyor. Bunlara köy, kasaba ve şehirlerin tamamı dahil. Bunu 2, 5,10, 15, 20 yıllık zaman dilimlerine planlayarak yapmak gerekiyor, çünkü çok büyük bir maliyeti var. Bunu mutlaka yapacağız." dedi. Yıkımların nasıl olacağıyla ilgili Bayraktar, şunları söyledi: "Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların hak sahiplerinin, bu yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olanlara proje süresince kira yardımı yapılarak veyahut geçici konut, işyeri temin edilerek mağdur olmaları engellenecek. Projeler çerçevesinde yapılacak işlere hak sahipleri tarafından karar verilecek. Kararlar üçte ikilik çoğunluk ile alınacak. Tüm hissedarların kararının alınmasına gerek kalmayacak.
Çoğunluk kararına katılmayanlar da mağdur edilmeyecek, taşınmazları değeri üzerinden alınacak. Biz yıktıktan sonra vatandaş kendisi satmak mı istiyor, satsın. Yapmak mı istiyor yapsın. Kat karşılığı vermek istiyorsa versin. Her türlü tasarruf hakkı oradaki parsel sahiplerinin." Bakan Bayraktar, kabul etmeyen kişinin hisse değerinin SPK'ya kayıtlı ekspertiz tarafından tespit edileceğini belirterek, "Açık artırma ile anlaşma sağlayan diğer hissedarları satışa çıkaracağız." diye konuştu. Eğer üçte ikilik çoğunluk, bu üçte biri almazsa veya alamazsa devletin ekspertiz değeri üzerinden parasını yatırıp, resen Hazine adına tescil edeceğini bildirdi.
Dev kentsel dönüşüm projesinde belediyelerle hareket edilecek. Yasayla belediyelere her türlü ödenek aktarımı, teknik ve malî destek sağlanacak. Riskli alanlar ve yeni rezerv alanların belirlenmesinde mahallî idarelerin görüşleri alınacak. Riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarında, Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlardan kamu idareleri mülkiyetinde veya tahsisli olanlar, bakanlıkça belediyelere devredilebilecek. Belediye meclislerinin salt çoğunluk ile alacağı kararla, masrafların tamamı veya bir kısmı belediye bütçesinden karşılanmak kaydıyla, kentin uygun görülen alanlarında bina cephelerinde değişiklik, yenileme, özel aydınlatma ve çevre tanzimi çalışmaları yapılabilecek.
Radikal
Yorum Yaz