Dönüşümün yolu yabancıya konuttan geçer
Yaklaşık 6 aydır çıkması konuşulan ve Şubat başında çıkacağı tahmin edilen “Yabancılara Konut Satışı” ve “Kentsel Dönüşüm” yasalarında Nisan ayına girdiğimiz şu günlerde, henüz bir sonuca varılamadı
Yaklaşık 6 aydır çıkması konuşulan ve Şubat başında çıkacağı tahmin edilen “Yabancılara Konut Satışı” ve “Kentsel Dönüşüm” yasalarında Nisan ayına girdiğimiz şu günlerde, henüz bir sonuca varılamadı. Çevre ve Şehircilik Bakanımızın son günlerde yaptığı açıklamalardan anlaşıldığı kadarıyla ise, konsantrasyonun kentsel dönüşüm yasasında olduğunu görebiliyoruz.
Türkiye'de kentsel dönüşümün, 20 yıl içinde ve 500 milyar dolarlık bir bütçe ile gerçekleştirileceği sıkça konuşulur oldu. Fakat şu ana kadar bu paranın nereden geleceği veya bu evleri kimlerin alacağını bir türlü konuşmuyoruz! Önümüzde, en somut olarak duran Fikirtepe örneğinde bile, yaklaşık 1.000.000 m2 arsa üzerinde 5 milyon m2'den fazla inşaat yapılması (yer üstünde-otoparklar hariç) ve 80.000 konut üretilmesi planlanıyor. Kentsel dönüşümün sadece pilot örneği olan Fikirtepe'de, gerçekleştirilecek inşaatın toplam maliyetinin 5 milyar TL'den fazla olacağı tahmin edilmektedir. Burada üretilecek konutların m2'sinin 5.000 TL'den satılacağını öngörürsek (bütün geliştiriciler bu fiyattan satacağını öngördüğü için ben de hesaplamaya bu rakamı koyuyorum!), toplam işlem hacminin 25 milyar TL (yaklaşık $ 14 milyar) olacağı öngörüsünde bulunabiliriz. Bu 14 milyar dolar değerin, yaklaşık 2 milyar dolarlık kısmında mevcut hak sahiplerinin oturacağını öngörsek bile (80 bin konuta karşılık, yaklaşık 10 bin hak sahibi var) geri kalan 12 milyar dolarlık gayrimenkulü bu ülkede yaşayan kaç kişinin alabileceği tahmin edilmektedir?
Bunun yanında, sadece İstanbul'da Ataşehir, Zeytinburnu, Seyrantepe-Kağıthane, Ümraniye dönüşüm projelerinin, Etiler'deki eski sitelerin, Halkalı, Beylikdüzü, Tuzla ve Kurtköy gibi yeni yaşam noktalarının yaratacağı gayrimenkul ekonomisini de hesaba katmıyorum. İstanbul, Türkiye'nin her tarafından yatırımcı çeken bir şehrimiz; ancak İzmir, Bursa, Konya, Kayseri, Denizli, Gaziantep, Mersin, Adana ve Ankara gibi şehirlerimizde geliştirilecek yeni projeleri de dikkate almak gerekiyor. Ayrıca, deprem bölgelerinde yapılacak yeni girişimleri de unutmamak gerekir.
Kısacası, kentsel dönüşüm sürecini başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmenin temel noktası, konut piyasalarına yeni alıcıların girmesinden geçmektedir. Mevcut alıcı potansiyeli ile bu sürecin sürdürülebilir olması kesinlikle mümkün görülmemektedir. Önümüzdeki dönemde bir arz patlaması yaşanmasını bekliyorsak, bu arzı karşılayacak talep noktalarını da hazırlamamız gerekir. Yabancılara, konut satış kanununun vakit kaybetmeden çıkarılması gerektiğini birkez daha ısrarla belirtmek istiyorum. Çünkü, ülkemizin Batıya bakan yüzündeki ülkelerde başka bir ülkeden yatırım yapacak para maalesef kalmadı; bunun için bizim de yönümüzü Doğuya çevirmemiz gerekiyor!
Yabancılara konut satış kanununun çıkarılmadığı noktada, kentsel dönüşüm yasasına gerek kalmadan özellikle satarak proje yapmayı hedefleyen bazı konut üreticilerini de zor günler beklemektedir.
Yorum Yaz