Emre Çamlıbel ‘Kentsel dönüşüm bütünsel olarak ele alınmalı’
M. Emre Çamlıbel, Gayrimenkul Zirvesi 2013’te ‘Oyunun Yeni Kuralları ile Sürdürülebilirlik’ başlıklı panele başkanlık yaptı
Kentsel dönüşümle Türkiye'nin yeni çehresi, gayrimenkulde tüketicinin gücü, Tip İmar Yönetmeliği alt başlıklarını taşıyan panelde Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel, kentsel dönüşümün bütünsel olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Sektörün her yıl merakla beklediği Gayrimenkul Zirvesi, 10 Aralık 2013 tarihinde Four Seasons The Bosphorus'da gerçekleştirildi. Bu yıl 13.'sü düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nde Soyak CEO'su ve GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. M. Emre Çamlıbel ‘Oyunun Yeni Kuralları ile Sürdürülebilirlik' başlıklı panele başkanlık yaptı. Panele konuşmacı olarak Konutder Yönetim Kurulu Üyesi Altan Elmas, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ahmet Ayyıldız, İş GYO Hukuk Müşavirliği İK ve Eğitim Grup Başkanı Avukat Pınar Ersin Kollu ile Cushman&Wakefield Yönetim Kurulu Başkanı, Emlak Konut GYO Yönetim Üyesi Haluk Sur katıldı. Kentsel dönüşüm ile Türkiye'nin yeni çehresi, gayrimenkulde tüketicinin gücü, yeni İmar Mevzuatı alt başlıklarını taşıyan panelde başkan, Dr. M. Emre Çamlıbel katılımcılara dörder soru sorup, üçer dakikada cevaplamalarını istemesiyle paneli daha dinamik bir hale getirdi. Panelde, son dönemde değişen Tüketiciyi Koruma Kanunu ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin yanı sıra, kentsel dönüşüm nasıl olmalı ve Gayrimenkul sektörünün değişen mevzuat ve ekonomik ortam çerçevesindeki yeni çehresi üzerinde duruldu.Soyak Holding CEO'su ve GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. M. Emre Çamlıbel, “Kentsel dönüşüm bütünsel olarak düşünülmeli. Hem mevzuatta hem uygulamada kentsel dönüşümde bütünsel yaklaşım, master plan ve kentsel tasarım çalışmaları yapılması çok önemli.” dedi. Bu konuyla ilgili olarak Konutder Yönetim Kurulu Üyesi Altan Elmas, kentsel dönüşüm nasıl yapılmalı sorusunu “Faydalı ve devrimci diyebileceğimiz bir niyetle kanun hazırlanıyor. Aksayan yönlerini uygulamalar başlayınca göreceğiz” diye cevapladı. Dr. Çamlıbel'in başkanlığındaki panelde Tüketiciyi Koruma Kanununda ayıplı mal tanımının daha detaylı tariflenmesinin gayrimenkul sektörü açısından önemli olduğu, sektörün doğası gereği oluşabilecek telafi edilebilir nitelikteki hatalı imalatların ayıp kapsamında ele alınmasının yanlış olacağı belirtildi. İlaveten, sektörün ön satış yaparak finansman sağladığı göz önüne alınarak, cayma hakkı ile ilgili de ilave düzenlemelere ihtiyaç olduğu belirtildi. Tüketiciyi koruma kanunun kapsamında, maketten satışın inşaat ruhsatını takiben yapılabileceği, müşteriyi yanıltıcı reklamlardan kaçınılması konuları da ele alındı.
Eylül 2013 tarihinde revize edilen Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin, tanımlar, genel hükümler ve ruhsata ilişkin konularda Türkiye genelinde bir standardizasyon sağladığı belirtildi. Yönetmelikte sektör açısından çok kritik olan müktesep hak konusunun kısmen ele alındığı, ancak milyonlarca liralık yatırım büyüklüğü olan ve bu oranda riskler taşıyan sektör açısından daha net düzenlemelere ihtiyaç olduğunun altı çizildi.
Yeşil ve enerji verimli gayrimenkul projelerinin sektörün ve ülkenin geleceği bakımından son derece önemli olduğu, enerji verimli projeler ile Türkiye'nin önümüzdeki 5-10 yılda en az 25 milyar dolar tasarruf etme imkanı belirtildi buna yönelik olarak mevzuatla bu konunun geliştirilip desteklenmesinin önemi vurgulandı. Cushman&Wakefield Yönetim Kurulu Başkanı, Emlak Konut GYO Yönetim Üyesi Haluk Sur, Soyak Holding CEO'su ve GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. M. Emre Çamlıbel'in “Mega projeler gerçekleşebilecek mi ? sorusuna “Başarmak zorundayız. Zaten İstanbul da Marmaray, 3. Köprü, Kanal İstanbul projeleriyle mega projelere ilk adımları attı” dedi. Dr. Çamlıbel Mega projelerin hepsinin birer alt yapı projesi olduğunu belirterek “Bu alt yapı projelerinin yatırımları tamamlandığında, Türkiye'deki gayrimenkullerin, projelerinin ve yatırımlarının değerleri artacaktır.” Dedi. Panelde ayrıca bu projelerin hayata geçirilmesinin; İstanbul'un dünya kenti kimliği ve yabancı yatırımı çekme potansiyeli bakımından da önemli olduğu vurgulandı. Soyak Holding CEO'su ve GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. M. Emre Çamlıbel'in “Konut balonu var mı?” sorusuna tüm panelistler hem fiyat hem de stokta balon olmadığını belirttiler. Dr. Çamlıbel de konutta fiyat balonu olmadığını, uzun vadede de arz fazlası balonu oluşmaması için % 8-18 olan KDV ve konutun satış fiyatının %12'si olan vergi ve harçların oranlarının düşürülmesi gerektiği görüşünü yineledi. Panele katılanlar 2014'ün iyi bir yıl olacağı konusunda da birleştiler. Dr. M. Emre Çamlıbel “Sektördeki büyümeyi geçen seneye benzer oranda bekliyoruz. Yani %7 mertebesinde. Bu sene Maliye Bakanlığı'nın KDV konusunu tekrar ele alacağını düşünüyoruz” diyerek paneli sonlandırdı.
Yorum Yaz