Erdoğan Bayraktar: 2014 sonuna kadar 400 bin konut ve işyerinin kentsel dönüşümü başlayacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yarın Gaziosmanpaşa'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla kentsel dönüşümün ikinci büyük adımını atacaklarını ve yaklaşık 35 bin birim bağımsız konutun dönüştürülmesini başlatacaklarını belirtti
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yarın Gaziosmanpaşa'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla kentsel dönüşümün ikinci büyük adımını atacaklarını ve yaklaşık 35 bin birim bağımsız konutun dönüştürülmesini başlatacaklarını belirterek, ''2013'ün sonuna kadar 200 bin, 2014 yılı sonuna kadar da 400 bin birim bağımsız konut ve iş yerinin dönüşümünün başlatılmasını hedefliyoruz'' dedi.
Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezi'nde oynanan ''Sevgi Çiçekleri'' tiyatro gösterisini izleyen Bayraktar, çıkışta basın mensuplarını sorularını yanıtladı.
''Kentsel dönüşümün İstanbul'daki ikinci yıkım dalgası, yarın Gaziosmanpaşa'da başlayacak. Neler söyleyeceksiniz-'' sorusu üzerine Bayraktar, Türkiye'de 20 milyon konut stoku olduğu bilgisini vererek, fay hatlarından bahsetti.
Türkiye'nin 24 bin 500 kilometrelik fay hattında oturduğunu belirten Bayraktar, bu fay hattı üzerindeki 6,5 milyon konutun yenilenmesinin hesabını yaptıklarını, bunu 20 senede yapacaklarını ve yoğun bir seferberlik başlattıklarını anlattı.
Bayraktar, yarın Gaziosmanpaşa ile beraber Kartal, Bağcılar ve Bayrampaşa'nın yanı sıra İzmir, Sakarya, Rize ve Diyarbakır'da da kentsel dönüşümü başlatacaklarını belirterek, şöyle konuştu:
''Kentsel dönüşümün ikinci büyük adımını yarın atacağız. Yaklaşık 35 bin birim bağımsız konutun dönüştürülmesini başlatacağız. Bu, bundan sonra dalga dalga devam edecek. 2013'ün sonuna kadar 200 bin, 2014 yılı sonuna kadar da 400 bin birim bağımsız konut ve iş yerinin dönüşümünün başlatılmasını hedefliyoruz. Tabii yerinde, rızaya dayalı dönüşüm yapıyoruz. Vatandaşlarımıza kira yardımı yapıyoruz ve kredi desteği veriyoruz. Kentsel dönüşüm yapılan yerlerde vatandaş açısından KDV, vergi, harç yok. Bu bakımdan riskli evini yenileyecek vatandaşlar çok avantajlı. Bu yüzden istiyoruz ki, 'Vatandaştan talep gelsin ve biz bu kentsel dönüşümü vatandaşın isteği doğrultusunda yürütelim'. Nitekim öyle de yapıyoruz. Bu konuda çok başarılı olan belediyelerimiz var. Bu projeyi ülkemizin modern şehirlere kavuşması, şehirlerimizin çevreci boyutuna sahip olması, vatandaşlarımızın daha mutlu ve huzurlu olması, modern hayatın gerektirdiği donatılarla bezenmiş, yeşili, parkı, bahçesi ve eğitim tesisleri olan yerleşim birimlerine kavuşması için önemsiyoruz ve yoğun bir gayret içerisindeyiz.'
''Kıyılarda 50 metreye kadar yapı yasağı''
Bakan Bayraktar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılan düzenlemeyle kıyılarda ilk 50 metreye kadar yapılaşmaya izin verilmeyeceğine dair düzenlemenin hatırlatılması üzerine, ''Kıyılar Anayasa'ya göre halkın malı. Mevcut duruma dikkat etmek suretiyle kırmadan dökmeden kıyılarımızı halkımıza açmak için bir gayret gösteriyoruz'' dedi.
Uğur Aslanhan/AA
Yorum Yaz