Erdoğan Bayraktar: Binaların deprem riskini azaltmak için çabalıyoruz!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'deki binaların depremsellik riskini azaltmak için ciddi bir çaba içinde olduklarını söyledi. Fay hattı üzerindeki bina stoğunu yenilediklerini vurguladı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'deki binaların depremsellik riskini azaltmak için ciddi bir çaba içinde olduklarını söyledi. Fay hattı üzerindeki bina stoğunu yenilediklerini vurguladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Güney Kore'de 4 gün süren temaslarının ardından dün akşam saatlerinde Japonya'ya geldi. Bayraktar, başkent Tokyo'daki temaslarına da bugün başladı. Bayraktar'ın ilk durağı denizin doldurulmasıyla oluşturulan Odaiba adlı uydu kenti oldu. Belediye yetkilileri, Erdoğan Bayraktar'a uydu kentin nasıl inşa edildiğinden, şimdiki yönetimine kadar detaylı bir şekilde bilgi aktardı. Uydu kentin maketi üzerinde bölgede bulunan yapılar hakkında bilgi verildi. Bunun ardından Erdoğan Bayraktar'a bölgenin afet önleme merkezini ziyaret etti.
Deprem tatbikatına katıldı…
Şehircilik Bakanı Bayraktar, afet önleme merkezinde deprem tatbikatına katıldı. Bayraktar ve yetkililer, tatbikat çerçevesinde bir asansöre bindi. Binmelerinin ardından bir süre sonra ışıklar gitti ve depremin meydana geldiği anons edildi. Bu ilanın ardından Bakan Bayraktar ve yanındakileri, çökmüş binalar ve harap olmuş dükkanlarla karşılaştı. Yetkililer, tatbikat hakkında bilgi verirken harap olan binaların durumu ve alınacak önlemler hakkında bilgilendirdi. Bunun ardından büyük bir depremin Tokyo'yu vurması halinde yaşanabilecek durumu gözler önüne seren bir video izlendi. Bakan Erdoğan Bayraktar, daha sonra kentsel dönüşümün uygulandığı RoppongiHills'i ziyaret etti. Yeşilin korunduğu ancak gökdelen ve rezidansları da barındıran bölge hakkında bilgi alan Bakan Bayraktar, buranın ardından Tokyo'nun finans merkezi olan Marunochi'yi gezdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, bu ziyaretlerin üzerine Japon mevkidaşıNobuteroİshihara'yı makamında ziyaret etti. İki ülke arasında tarihten gelen bir dostluk olduğuna işaret eden Bayraktar, "Mesafe olarak uzaklığımız dostluğumuzun artmasını engellememeli. Daha da artırmalı." diye konuştu. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin de arzu edilen seviyede olmadığını kaydeden Bayraktar, Japonya'nın Sinop'taki nükleer santrali inşa edeceğini hatırlatarak, "Bu çok büyük bir iş. Ticari ilişkilerimize bir ivme olacak" ifadelerini kullandı.
Japonya ile aynı çalışmaları yapıyoruz…
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, temaslarını Türk gazetecilere değerlendirdi. Bakan Bayraktar, Japonya'nın teknolojik ve ekonomik olarak çok gelişmiş bir ülke olduğunu belirterek, "Bakanlığımla ilgili gerek çevre konusunda, gerekse kentsel dönüşüm konusunda burada incelemelerde bulundum. Kentsel dönüşümü nasıl yaptıklarına baktık. Depremin etkilerini azaltmak için nelere dikkat ediyorlar ona ciddi şekilde baktık. Araziyi nasıl geliştirip değerlendiriyorlar oradan katma değer yaratıyorlar ona baktık. Finans merkezini inceledik. Dünya çapında büyük bir finans merkezi var" şeklinde konuştu.
Türkiye'deki binaların depremsellik riskini azaltmak için çok ciddi bir çaba içinde olduklarına dikkat çeken Bayraktar, iki ülkenin yaptığı çalışmalar açısından bir fark olmadığını ifade etti. Bakan Bayraktar, " Ama Japonlar, bizden bunu 20 sene önce yapmışlar. Biz ise son 10 senede başladık. Fay hattı üzerindeki bina stoğumuzu yeniliyoruz. Japonlar da deprem oldukça yenileme yapmışlar. Ekonomi geliştikçe, kişi başına düşen gelir artıkça ülkenin GSMH'si artıkça burada yeni teknoloji geliştirmişler. Biz de Japonların bildiklerini aşağı yukarı biliyoruz. Fakat bunları uygulamak için hem maddi bakımdan gelişmişlik düzeyimiz hem de teknolojiyi uygulama bakımından yeni teknolojileri yakalamamız bakımından buradaki özellikleri inceledik. Biz de Türkiye olarak bunları başarabilecek düzeydeyiz. Başarma yolundayız" diye belirtti.
Yorum Yaz