Erdoğan Bayraktar’dan mühendislere mesaj!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, afet riski alanlarının dönüşümü için başlatacakları çalışmanın mühendislere yeni iş imkanı oluşturacağını bildirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, afet riski alanlarının dönüşümü için başlatacakları çalışmanın mühendislere yeni iş imkanı oluşturacağını bildirdi.
Bakan Bayraktar, Erciyes Üniversitesi'nde düzenlenen 2. Ulusal Bilişim Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, bilgi ve teknoloji kullanılmadan başarılı olunamayacağını belirtti.
Bilişimin hayatın her alanına girdiğini, ancak bunun iyi kullanılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Bilgi ve teknolojinin en iyi kullanıldığı ülke ABD. ABD'nin tarih sahnesine çıkması yaklaşık 250 sene önce olmuş. Amerika neyi keşfetti? İnsanlar, sadece çocuklarından hiçbir şeyi esirgemezler. Amerika bunu çok iyi keşfetti ve dünyanın bütün gençlerini Amerika'ya getirdi. Amerika'nın bu gençlerden kazandığı para ihracatından çok daha fazla" dedi.
Türkiye'nin sanayide dünya ile yarıştığını, ancak sanayinin bilim ve teknolojiyle buluşturulmaması durumunda başarı sağlanamayacağını vurgulayan Bayraktar, "Dünyada neyi en iyi biliyorsak orada gelişme kaydetmemiz lazım. Sanayide dünyayla yarışıyoruz ama sanayimizi bilgi ve teknolojiyle buluşturmazsak başarılı olamayız. Hükümet olarak ilköğretimi kademelendirdik. Bunun asıl gayesi ara teknik eleman yetiştirmektir. Bilgi ve teknolojiyi iyi okuyan elemanlar yetiştirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.
Kayseri'deki gelişmelerden övgüyle söz eden Bayraktar, Kayseri'de eğitim veren 4 üniversitenin bilgi ve teknolojiyi yakalamada destek sağlayacağını söyledi.
Vatandaşımız İstanbul'daki malını Kayseri'den satabilecek
Bakanlık bünyesinde de bilgi ve teknolojiyi en iyi şekilde kullanmak için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:
"Afet riski alanlarının dönüşümü için çalışmaya başlayacağız. Mühendis gençlerimiz korkmasın, çok iş bulacaklar. Harita mühendisinden, jeoloji mühendisine, elektrik elektronik mühendisinden, bilgisayar mühendisine kadar hepsi iş bulacak. Afet riski alanlarını dönüşümüyle yeni iş imkanları ortaya çıkacak. Türkiye'de bilişim ve mühendislik disiplinleri çok daha anlamlı olacak. Kaliteli ürün üretme konusunda ciddi değişim yakalayacağız. El kadar bilgisayar getirip bir kamyon domates alıp gidiyorlar. Biz de en azından ileri teknolojiyi kullanmak ve iyi okuma noktasında kendimizi çok daha geliştirmek mecburiyetindeyiz."
Vatandaşların hak sahibi oldukları parselleri bilgisayar ortamında görebilmesini sağlayacak proje üzerinde de çalıştıklarını belirten Bayraktar, şunları söyledi:
"Türkiye'nin 780 bin kilometrekarelik coğrafyasında ne varsa bilgisayar ortamında görülebileceği, bu bilgileri özel sektör ve kamuya sunabilecek bir çalışma içindeyiz. Türkiye'de 60 milyon parsel var. Vatandaşlarımız bunların tamamını bilgisayar ortamında görebilecek. İmar durumu nedir? Zemini nedir? Üzerindeki haklar nelerdir? Bunların tamamını öğrenebilecek. Vatandaşımız İstanbul'daki malını Kayseri'den satabilecek. Bunların tamamı bilişim sayesinde oluyor. Bilgiyi ve bilgi teknolojisini kullanmak bizim elimizde. Eğer ara teknik eleman yetiştirirsek, gençlerimiz mühendislik bilimlerine yönelecek. Teknik kaliteyi artırır, böylece üretim artar ve fiyatlar ucuzlar. Bu tür etkinlikler bilgi ve teknolojinin öneminin anlaşılması için faydalı sonuçlar ortaya koyuyor."
Dünya
Yorum Yaz