Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm sempozyumuna katıldı!
Marmara Belediyeler Birliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteğiyle ortaklaşa düzenlediği “Medya ve Halkla İlişkiler Boyutuyla Kentsel Dönüşüm Sempozyumu” Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın katılımıyla gerçekleşti
Kentsel dönüşüm ve medya ilişkilerinin masaya yatırıldığı sempozyumun açılış töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Türkiye'de bulunan 20 milyon konuttan en az 6.5 milyonunun mutlaka yenilenmesi gerektiğini belirtirken, Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, "Kentsel dönüşüm çalışmalarının medya ve halkla ilişkiler ayağı ne kadar başarıya ulaşırsa, halkımızın değişim ve dönüşüme yönelik inancı da o oranda artacaktır" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun birinci oturumunda medyanın duayen isimlerinden Mehmet Ali Birand, İsmail Küçükkaya, Mahmut Övür, Ali Çağatay ve Abbas Güçlü kentsel dönüşümü değerlendirdi.
Üç oturumda gerçekleştirilen sempozyumun 3'üncü oturumunda belediye başkanları kentsel dönüşümde yaptıkları faaliyetleri ve basının bu süreçteki rolünü irdeledi. Moderatörlüğünü Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'nın yaptığı oturumda Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın kentsel dönüşümde medya sürecini masaya yatırdı.
“İNSANA ÖNCELİK VERİYORUZ”
Konuşmasına Sulukule'nin eski ve yeni görüntülerinden oluşan bir video ile başlayan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Sulukule Projesi'nin kentsel dönüşüm çalışmalarında özel bir yere sahip olduğunu söyledi. Bazı medya organlarında Sulukule ile ilgili çıkan asılsız haberlerin doğru olmadığını belirten Demir, Sulukule'de yapılan çalışmalardan bölge halkının memnun kaldığını söyledi. Demir, Fatih'in yüzde 12'lik kısmında yenileme çalışmaları yaptıklarını belirterek, ''Geldiğimizde nokta da 'Fatih'te kentsel dönüşüm yoktur' pankartlarını ilçeye asmak zorunda kaldık'' dedi. Belediye Meclisi olarak imar konusunda aldıkları kararda bina kat sayısında önemli değişiklikler yaptıklarını belirten Başkan Demir, “İmar planlarımız var. Normalde tarihi yarımada olduğu için binaların irtifalarını biraz düşürüyoruz. Düşünün ki, eviniz var ve içi çürük. Muhtemel bir depremde yıkılacak bir bina. Bir tercih yapmak zorundasınız. Ya insanların canları, ya da imar planları önemseyebiliriz. Biz burada insana öncelik veriyoruz.
Ancak beş katlı bina yıkıldığında tekrar 5 katlı yapılabilmeli. Eğer altı katlıysa ve yapılırken ruhsatlıysa o bina deprem için yıkıldığında tekrar altı katlı yapılabilmeli. Normal şartlar da Fatih'te yıkılan 6 katlı bir bina yapıldığında 4 katlı oluyordu. Çünkü koruma amaçlı imar planlarında yoğunluk azaltılıyordu.
Biz bu kararın arkasında duramazdık. Onun için de böyle bir karar aldık. Ben faydalı olacağını düşünüyorum. Kentsel dönüşümün önünü açacağına da öncülük edeceğini düşünüyorum” dedi.
Başkan Demir, “Sulukule projesi tüm yönleriyle 2006 Mayıs ayında başlamıştır. Proje öncesi alanda mevcut fiziki yapı, demografik yapı, ekonomik durum, sosyal ve kültürel durum konularında akademik çevrelerden alınan destekle detaylı çalışmalar yapılmış ve analizler oluşturulmuştur. Bu çalışmalar, tespit ve değerlendirmeler projenin oluşumunda, gelişiminde ve sonuçlandırılmasında ana unsur olmuş ve proje bu temel değerler baz alınarak yürütülmüştür. Fatih Belediyesi olarak biz, bu projeye başlamadan önce, kent ve insan odaklı belediyecilik anlayışımız gereği, terazinin iki kefesine de eşit hizmet etmek gayesindeydik. Amacımız hem kenti bu sağlıksız bölgeden kurtarmak ve daha yaşanır bir kent kurmak ve hem de kent sakinlerimizin beklentileri doğrultusunda bir yenileme yapmaktı. Meslek odaları, STK'lar, uzman kuruluşlar, konuya duyarlı grup ve kişiler ve farklı disiplinlerdeki uzmanlarla defalarca toplantılar gerçekleştirdik ve Sulukule'de nasıl bir proje olması gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Sulukule'de mülk sahibi ve kiracıları kapı kapı dolaşarak tespit ettik. Bu projeyle ilgili olarak vicdanımız çok rahat. Çünkü biz onların hayal edemeyeceği hayaller kurduk, onlar için gerçekleştirdik, onlarla paylaştık. Projeye başlamadan önce de onlara burada değer artışı olacağını ve mülklerine sahip çıkmalarını söyledik. Mülklerine şer koydurduk. Onlarla birçok kez toplantı yaptık, bu toplantılarda proje hakkında bilgiler verdik. İnsanların hayallerini dinledik ve bunun neticesinde projeyi defalarca kez revize ettik. Taleplerin hepsini karşılamak mümkün değildi ancak en makul şekilde tüm talepleri değerlendirdik” dedi.
Yorum Yaz