Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşüm siyasetin üstünde bir iş!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, AA Editör Masası'nda kentsel dönüşüm kapsamında tapuya bildirimde bulunulan riskli bina sayısını açıkladı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, AA Editör Masası'nda kentsel dönüşüm kapsamında tapuya bildirimde bulunulan riskli bina sayısını açıkladı.
Anadolu Ajansı Editör Masası toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümden 2/B'ye kadar gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bayraktar, kentsel dönüşüm yasasının özünde can güvenliği olduğunu ve işin, siyaset üstü bir iş olduğunu söyledi.
''Tüm aktörlerin, bu işe destek vermesi gerekir. Açıkgözlüğe fırsat vermemek lazım'' diyen Bayraktar, kentsel dönüşümün, özel sektör ve vatandaş eksenli yürütülmesini istediklerini ve belediyeler aracılığıyla bu işi yürütüklerini anlattı. Bayraktar, projeye Türkiye'de dalga dalga, öncelikle fay hattı üzerinde bulunan yörelerden başlayarak uygulamaya koyduklarını, ilk etapta 6 binin üzerinde binanın yıkıldığını belirtti.
''İstemeyen hiç kimsenin evini yıkmayacaklarını'' söylediklerini anlatan Bayraktar, riskli olduğunu belirleyip Tapu'ya bildirimde bulundukları 304 bina bulunduğunu, bunun 3 bin 40 konuta tekabül ettiğini bildirdi.
Riskli alan ilan edilen yerler
Riskli alan ilan ettikleri yerleri de sıralayan Bayraktar, Diyarbakır'ın Sur bölgesinin 187 hektar, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin 2,5 hektar, Hacıhüsrev'de 900 dönüm, Esenler'in 1 milyon metrekareye yakın, İzmir Karabağlar Cennetçeşme ve Bakanlar Kurulu'nda bekleyen 13 büyük riskli alan olduğunu dile getirdi.
Bayraktar, ''Bunlar Ağrı Patnos, Ankara Altındağ, Çankaya ve Mamak, Bursa Yıldırım, Erzurum Yakutiye, Odunpazarı, Gaziosmanpaşa, Sarıyer ve Zeytinburnu, Sakarya Hendek, Trabzon. Bizde de incelemede olan yaklaşık 25 bölge var'' diye konuştu.
Kapıcı daireleri için düzenleme
Bayraktar, ''Zemin kotu altındaki iskanları kaldırmak için çalışmamız bitti, gerek yönetmelik gerekse yasal düzenleme. Bunu en kısa sürede yürürlüğe koyacağız'' dedi.
Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüm kredileri için ilk etapta İş Bankası ve Halkbank ile mutabık kaldıklarını, gelecek günlerde de protokol yapacaklarını bildirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dürüst, çalışan, vatan, bayrak, çalışma ve üretim eksenli insanların korunması noktasında haberciliğin çok büyük önemi bulunduğunu söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm kredileri için ilk etapta İş Bankası ve Halkbank ile mutabık kaldıklarını, gelecek günlerde de protokol yapacaklarını bildirdi.
Bakan Bayraktar, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk moderatörlüğündeki AA Editör Masası'na konuk olarak, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Soru: Kentsel dönüşüm kredileri için hangi bankalarla protokol imzalanacak?
Cevap: Biz ilk etapta İş Bankası ve Halkbank ile anlaştık. Burada istediğimiz nedir- Hangi banka vatandaşa daha ucuz kredi verirse... Hem oradaki muamele masraflarını almayacak, çünkü afet riski altındaki alanların dönüştürülme iş ve işlemleri her türlü harçtan, vergiden, muameleden, şundan bundan muaf. Para vermeyecek bir kuruş. Noterlerin para aldığını duyduk. Sonra talimat yazdık 'para alamazsınız' diye. Bankalardan da işte diyelim ki birisi 9 veriyor, birisi 8,7 veriyor, birisi 8 veriyor. En düşük faiz alan bankayla anlaşma yapacağız. En iyi şartlarda, en uzun vadeyle kredi veren bankayla anlaşacağız. Bu doğrultuda tüm bankalara, tüm finans kuruluşlarına açığız. İlk etapta İş Bankası ve Halkbank ile mutabık kaldık. Önümüzdeki günlerde resmi bir protokol yapacağız. Yaptık da bunu deklare edeceğiz.
Soru: Bu bankalardaki faiz oranı ne olacak?
Cevap: Zannediyorum şimdi 9 civarında. Tam, net bilmiyorum. 9 civarında faizler.
Soru: Banka sayısını ne kadar yükseltmeyi düşünüyorsunuz?
Cevap: Kasap, koyun ne kadar çok olursa o kadar memnun olur. Bankaların hepsi gelsin versin, yarışsınlar.
Zemin kotu altına iskan verilmemesiyle ilgili düzenleme
Soru: Samsun'daki sel felaketinin ardından, bundan sonra zemin seviyesinin altında iskan verilmeyeceğini söylemiştiniz. Bu konuda çalışmanız var mı?
Cevap: Zemin kotu altındaki iskanları kaldırmak için şu anda çalışmamız bitti, gerek yönetmelik gerekse yasal düzenleme. Bunu en kısa sürede yürürlüğe koyacağız. Zaten TOKİ olarak yaptığımız konutlarda, yeni projelerde, taşkın alanlarında bodrum katlarına kesinlikle iskan vermiyoruz yönetmelik çıksa da çıkmasa da. Ama bunun yasal düzenlemesini de bitirmek üzereyiz.
Bayraktar'a ''Anadolu Ajansı 2012 Yıllığı''
AA Genel Müdürü Öztürk, ziyaretinin sonunda Bakan Bayraktar'a, Anadolu Ajansı'nın büyük titizlikle hazırladığı, araştırmacılar ve arşiv tutkunları için el kitabı niteliği taşıyan 2012 Yıllığı ile AA'nın arşivinde yer alan Bayraktar'ın Meclis'te yemin ederken çekilen fotoğrafını hediye etti.
Bayraktar, AA Haber Akademisi'nin ''Diplomasi Haberciliği'' ve ''Finans Haberciliği'' sertifika programına devam eden öğrencilerle bir araya geldi.
Haber yapmanın, fotoğraf çekmenin hayatın önemli unsurları arasında yer aldığını belirten Bayraktar, güzel bir anı yakalamanın ve bir anıyı ölümsüzleştirmenin de çok önemli figürler olduğunu ifade etti.
Bayraktar, günümüzde dünyayı taşıyan unsurların fotoğraflaştırılarak yaşatıldığını dile getirerek, ''Geleceğin gazetecileri olarak sizler bu bakımından çok önemli görev yapacaksınız'' dedi.
Son 10 yılda, Türkiye'nin gelişmesi, kalkınması, çağdaşlaşması ve dünyanın ileri gelen ülkeleri arasına girmesi için büyük bir mücadele verdiklerini kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu:''İnsanımızın daha çok başı dik olsun, daha çok alnı açık olsun istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin nüfus cüzdanını taşıyan insanların, dünyanın 195-200 ülkesinde çok daha göğsünü gere gere dolaşabilsin istiyoruz. Gelecek nesillerimiz çok daha mutlu ve sağlıklı olsun istiyoruz. Hem hayat kalitesi hem de aile bakımından saçılmadan, savrulmadan gelişmiş bir ülke olalım istiyoruz. Dünyada sözü geçen ülkeler arasına girelim diyoruz. Burada haberciliğin son derece önemi var. Doğru haber yapmanın, doğru haber almanın son derece önemi var. Dürüst insanların, çalışan insanların, vatan, bayrak, çalışma ve üretim eksenli insanların korunması noktasında haberciliğin çok büyük önemi var.''
''Dünyaya müthiş bir fotoğraf veriyoruz''
Bayraktar, Türkiye'nin dünyanın en çalkantılı coğrafyasının merkezinde bulunduğuna dikkati çekerek, böyle bir coğrafyada kalkınmaya ve gelişmeye çalıştıklarını anlattı.
Türkiye'nin, son 10 yılda yakaladığı istikrarla dünyaya müthiş bir fotoğraf verdiğine işaret eden Bayraktar, ''Benim bulunduğum Bakanlık, şehirleşme seviyesinin yüzde 76-77'lere çıktığı, şehirleşmenin ve yapı stoğunun çok öne kazandığı bir dönemde, çevreciliğin çok öne çıktığı bir dönemde kuruldu. Geçtiğimiz 1,5 yıl içerisinde bakanlığımızda çok heyecanlı ve titiz bir yapı oluşturduk, kadro kurduk. Departmanlarımızın birbiriyle ahenkle çalışması noktasında adımlar attık'' diye konuştu.
''Asrın projesini başlattık''
Bakan Bayraktar, Türkiye'de büyük bir kentsel dönüşüm seferberliği başlattıklarını ve buna ''asrın projesi'' dediklerini ifade ederek, bu projenin merkezinde insanların hayat hakkı ve can emniyeti bulunduğunu vurguladı.
Proje sayesinde şehirleri, kasabaları ve köyleri salaş, kaçak ve depreme dayanıksız yapılardan kurtaracaklarını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:''Bunun için 20 yıllık bir projeksiyon yaptık. Bunu vatandaşlara anlatma noktasında 2013-2014 yılında çok ciddi adımlar atacağız. 2023 yılına kadar Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında büyük adımlar atacağız. Kentsel dönüşüm projelerinin sonuç vereceği 20 yılın sonunda da Türkiyemizin, şehirlerimizin fotoğrafları çok güzel olacak. Marka şehirler kuracağız. Ulaşımı, teknik altyapısı, enerjiyi savurmayan binaları, yaşlıların dinlendiği çocukların oynadığı park ve bahçeleriyle, komşuluk ilişkilerinin ve dayanışmanın arttığı bir Türkiye ümidiyle çalışmalarımızı yürüteceğiz.''
''Emek, kinetik enerji gibidir''
Emeği, kinetik enerjiye benzeten ve bu nedenle verilen emeğin, bilginin, azmin ve becerinin katiyen yok olmayacağını dile getiren Bayraktar, akademi öğrencilerine de çok çalışmaları tavsiyesinde bulundu.
Bayraktar, konuşmasının sonunda öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Bir öğrencinin ''Kayaşehir gibi bölgeler kurmaya devam edecek misiniz-'' sorusunu Bayraktar, şöyle yanıtladı:''Kayaşehir'i sorduğun için teşekkür ediyorum. Çünkü bu konu benim yüreğimde yaradır. Orada o kadar büyük şehir kurduk, doğru dürüst haber olmadı. Afedersiniz tavuk bir yumurta yapıyor, üç gün gaganiç ediyor, gak gak gak... Biz deve gibi yavru doğuruyoruz, hiç ses yok, seda yok. Kayaşehir, hakikaten dünya çapında bir şehirdir. Para pul almadan, kendi kaynağımızı üreterek orada şehir kurduk. Burası, meydanlarıyla yollarıyla binalarıyla müthiş bir şehirdir. Orada, mütevazi, orta ölçekli, alt gelir grubu ve zenginler var. İddialı bir şehir. İnşallah onu büyüteceğiz. Bölgenin, metrosunu, ulaşımını ve meydanlarını geliştirmeye devam ediyoruz.''
''Basın İlan Kurumu aracılığıyla gazetecilere yönelik konut yaptırma projeniz var mı-'' sorusunu Bayraktar, ''TOKİ bana bağlı olmadığı için söz veremem. Eğer organize ederseniz biz de TOKİ'deki arkadaşlarla görüşürüz. Sizlere o noktada yardımcı olmak isteriz'' şeklinde yanıtladı.
AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, ziyaret anısına Bakan Bayraktar'a plaket verdi. Bayraktar akademi öğrencileriyle fotoğraf çektirdi.
AA
Yorum Yaz