Esenler'e insan yüzlü şehir geliyor!
Esenler'de askeri arazi üzerinde inşa edilecek 50 bin konutla birlikte bölge, depreme dayanıksız yapılardan kurtulacak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun müjdelediği "İnsan Yüzlü Şehir ve Şehir Parkı" rojesinde en önemli adımlardan biri daha atıldı. 8 milyon 700 bin metrekare üzerine inşa edilecek Yeni Şehir Projesi için Esenler Belediyesi ile İBB arasında yapılan protokol İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Meclisi'nde kabul edildi.
Milli Savunma Bakanlığı'ndan Esenler Belediyesi'ne devredilen 8,7 milyon metrekare büyüklüğündeki Askeri Alan'da uygulanacak proje için çok iddialı konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, bölgede geleneksel mimari ile modern yeni bir şehir kurulacağını belirtti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dünkü oturumunda Esenler için çok önemli tarihi bir karar alındı. Esenler'in tarihini ve talihini değiştirecek İnsan Yüzlü Şehir ve Şehir Parkı Projesi için Esenler Belediyesi ile İBB arasında yapılan protokol, İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edildi. Böylece tarihi proje için tarihi bir karar daha alınmış oldu.
İNSAN YÜZLÜ ŞEHİR
Bölgede, "İnsan Yüzlü Şehir ve Şehir Parkı" projesini uygulayacaklarını söyleyen Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, alanın yaklaşık yüzde 50'si imara açılacağını, bu alanın da maksimum yüzde 40'ında yapılaşma olacağını belirtti. Esenler'de yapı ömrünü tamamlayan ve imar kısıtlılığı sebebiyle (Mülkiyet sorunu bulunan parseller, sosyal donatı alanlarında – okul, cami, park, kültür merkezi, otopark vs.- kalanlar dahil) yenilenemeyen toplam 40-50 bin konutun bölgeye transfer edileceğini belirten Göksu, "Bunların yerlerine kesinlikle konut yapılmayacak. Boşaltılan yerler, donatının ruhunu uygun olarak kullanılacak. Bunun dışında Esenler başta olmak üzere İstanbul'un çeşitli ilçelerinde birbirleriyle bağlantılı bulvarlar açılacak. Bulvarların açılması için yıkılacak konutlar da bu alana taşınacak. Yaklaşık 10 bin konutu kapsayacağını tahmin ediyoruz. Bu projemiz ile Esenler'deki sosyal ve kültürel tesis alanlarımız 5 kat, eğitim tesisi alanlarımız 10 kat, sağlık tesisi alanlarımız ise tam 35 kat artacak. Esenler tamamen kabuk değiştirmiş ve yeni bir kimliğe bürünmüş olacak" dedi.
2.5 MİLYON METREKARE PARK
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilen protokol ile Esenler'in tarihi bir gün daha yaşadığının altını çizen Başkan Göksu, "Bu projede bize destek veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'na, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Fatma Güldemet Sarı'ya, Milli Savunma Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz'a, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş'a, Büyükşehir Belediyemizin değerli meclis üyelerine ve projede emeği geçen herkese Esenler halkı adına teşekkür ediyorum" dedi. Proje alanında 2.5 milyon metrekare şehir parkı yapacağını kaydeden Göksu daha sonra özetle şunları söyledi: "Çevre ilçelerdekilerle birlikte yaklaşık 3.5 milyon nüfusun yürüme mesafesinde ulaşabileceği şehir parkı, kentsel dönüşüm alanında üretilen dünyanın en büyüğü olacak. Şehir parkı içinde çeşitli müzeler, sportif alanlar, bisiklet ve yürüyüş alanları, hayvanat bahçesi, botanik bahçesi, seyir terası ve daha pek çok donatı yer alacak. Dünyanın en büyük sanat eserleri müzesini yapacağız. Bu projeyi hükümetimizin desteği ile yapacağız. Sanat eserleri müzesi hükümetimizin eylem planına da girdi. Şu anda depolarda bekleyen tarihi sanat eserlerimizi burada sergileme imkanı bulacağız. Müzemizi her yıl yaklaşık 10 milyon turistin ziyaret etmesini bekliyoruz. Parkımızda ülkemizin iklim örtüsü ve kültürünü yansıtan mini bir Türkiye haritası da olacak. Bu şehir parkı, dünyadaki örnekleri ile yarışacak. Şu anda Esenler'in 335 bin metrekare olan park ve yeşil alanı 6.8 milyon metrekareye çıkacak. Yani yaklaşık 20 kat artacak".
ÖRNEK BİR ŞEHİR OLACAK
Dünyaya örnek bir şehir kuracaklarını belirten M. Tevfik Göksu yeni şehrin özelliklerini şöyle anlattı:
"Bugün insanımız modernleşme ile birlikte yalnızlaştı. Kalabalık yığınlar arasında kendini yalnız hisseden birçok insan var. İnsanlarımızın bu yalnızlığını giderici geleneksel şehir anlayışı ile bir şehir üreteceğiz. Dikkat edeceğimiz bir diğer unsur ise; buranın toprağa yakın bir şehir olması. İnsanlar fıtratı gereği toprağa yakın olmak ister. Topraktan gelen ve yine toprağa dönecek olan insanı, toprak kendisine çeker. Bu insanın elinde olan bir şey değildir. Dolaysıyla bu şehir toprağa yakın bir şehir olacak. Bu şehirde bilgi teknolojilerinin tüm imkânlarından insanlar azami ölçüde yararlanabilecek. Yani bu şehir aynı zamanda akıllı şehir olacak. Bir diğer olmazsa olmazımız ise, bu şehir içinde yaşayanlara bir maliyet üretmeyecek. Kısacası, yeni kuracağımız şehir, uluslar arası standartlarda ideal şehrin bütün özelliklerini taşıyacak".
Yorum Yaz