maritbet girişmaritbet
Eskişehir Odunpazarı Karapınar Vadisi'nde teslimler Mayıs 2013’te gerçekleşecek!

Eskişehir Odunpazarı Karapınar Vadisi'nde teslimler Mayıs 2013’te gerçekleşecek!

Türkiye'de kentsel dönüşüm süreci başlamadan Eskişehir Odunpazarı Belediyesi tarafından temelleri atılan Karapınar Vadisi Projesi tüm aşamaları ile kentsel dönüşüme örnek olmayı hedefliyor

 

Türkiye'de kentsel dönüşüm süreci başlamadan Eskişehir Odunpazarı Belediyesi tarafından temelleri atılan Karapınar Vadisi Projesi tüm aşamaları ile kentsel dönüşüme örnek olmayı hedefliyor. İki etaptan oluşan projede, konut yapımlarının olduğu ilk etapta sona yaklaşılırken, ikinci etap olan yeşil alan ve sosyal tesisler de tamamlandığında projenin anahtar teslim tarihi 2013 Mayıs olarak öngörülüyor. Kentlerin planlamasında, kentsel dönüşüm ve toplu konut projelerinin önemli bir yer tuttuğu son yıllarda, Karapınar Vadisi Projesi'nin Türkiye'de kentsel dönüşüm projeleri için bir rol model olduğuna dikkat çeken Odunpazarı Belediyesi Başkanı Burhan Sakallı 500 bin metrekarelik alanda gerçekleşen projenin özellikle yeşil alan ve sosyal yaşam alanları ile fark yaratacağını ifade ediyor. Karapınar Vadisi Projesi'nin iki etaptan oluştuğunu ve konut yapımından oluşan ilk etabın tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Sakallı, "ikinci etap dediğimiz çevre düzenlemesi ve beş yıldızlı otel, bir AVM, kongre merkezi, cami, okul, sağlık merkezinden oluşan sosyal tesislerin yapımına geçilecek. Yeni bir yaşam alanı kuruyoruz ve toplam alanın 250 bin metrekaresini ise yeşil alan için ayırıyoruz, yani kişi başına düşen yeşil alan Avrupa standartlarının üzerinde yer alıyor" diye konuştu. Yıkımlar şenlik havasında gerçekleşti Bu projenin en önemli özelliklerinden birinin de katılımcılık olduğunu belirten Sakallı, "Vatandaşın memnun olmadığı hiçbir şeyi yapmıyoruz. Bu proje yerel yönetimler tarafından belirlenmiş ve halka dayatılmış bir proje değil. Yıkımlarda bugüne kadar sorun çıkmaması ve Türkiye'de daha önce gerçekleşen gecekondu yıkımlarıyla bizdeki halaylı, şenlikli yıkım törenleri arasındaki fark buradan kaynaklanıyor. Yıkımlar dönemin Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı, valilerimiz, bakanlarımız, milletvekillerimiz, şehrin kanaat önderleri ve seçilmişlerinin katıldığı törenlerle gerçekleşti. Bu durum Türkiye'nin bu konuda eski fotoğraflarını yeni ve mutlu fotoğraflarla değiştiren bir proje olduğunu ortaya koyuyor. 750 civarında gecekondu yıkıyoruz, buna karşın vatandaşa 936 konut verdik. Vatandaşın kendi konutundan daha çok konut üretildi, toplamda bin 536 konut var bunun 936 tanesi hak sahiplerinin, 600 tanesi ise piyasaya arz edilecek" dedi. Sosyolojik yönden de örnek teşkil ediyor Projenin diğer önem taşıyan yanının ise sosyolojik yönden örnek teşkil etmesi olduğunu dile getiren Sakallı , "Biz kentsel dönüşüm projesi ile iyi ve güzel bir düzenleme yaptığımızı düşünerek çeşitli planlar yapabiliriz. Ancak insan sosyal bir varlık, burada yaşayan insanların anıları, komşuları, arkadaşlıkları var. Projemizde bu durum özellikle korunmaya çalışıldı. Bu nedenle sosyologların ve şehir planlamacıların üzerinde durdukları, uluslararası sempozyumlarda örnek olarak sundukları bir proje. Çünkü insanları sadece iyi evlerde oturtmak değil, huzur içinde yaşamalarını sağlamayı amaçladık. Bu nedenle herkes önce oturduğu evin bulunduğu bölgede ev sahibi olacak" ifadesini kullandı.

TOKİ'nin ilk kapalı oporklı projesi

TOKİ kapsamında kapalı otopark hizmeti de ilk kez Karapınar Vadisi Projesi ile hayat geçiyor. Üzeri yürüyüş yolu olarak tayin edilen ve toplamda 3 bin 100 metrekareden oluşan 2 adet kapalı otoparkın ve açık otoparkların toplam kapasitesi 250 araçtan oluşuyor. Projenin bin 902 konut altyapı ve çevre düzenlemesini yürüten Yeni Sarp İnşaat yetkililerinden alınan bilgiye göre, proje 4 bölgeden oluşuyor. Üç tip olmak üzere 35 bloğun bulunduğu konutlarda 2+1, 3+1 ve 4+1 daireler yer alıyor.

Proje, Türkiye'nin en iyi örnekleri arasında

TOKİ Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu: Karapınar Vadisi Projesi ile sadece nicelik değil, nitelik açısından da çağdaş, güvenilir, zevkli konutlar inşa edildi. Yeni konut alanları oluşturmanın yanı sıra mevcut gecekondu alanlarını kentsel dönüşüm projeleri ile sağlıklı yaşam alanları haline getiriyoruz. Burada sadece konut üretimi değil, tüm sosyal ve ekonomik altyapı ihtiyaçları da göz önünde bulundurarak yaşanabilir konut alanları oluşturuyoruz. Karapınar Vadisi Projesi, kendine has mimari ve tasarım anlayışı ile Türkiye'nin en iyi örnekleri arasında yer alıyor.

Dilek Top/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Eskişehir Odunpazarı Karapınar Vadisi'nde teslimler Mayıs 2013’te gerçekleşecek!
  • 04.10.2012 08:57

Eskişehir Odunpazarı Karapınar Vadisi'nde teslimler Mayıs 2013’te gerçekleşecek!

Türkiye'de kentsel dönüşüm süreci başlamadan Eskişehir Odunpazarı Belediyesi tar ...