Fikirtepe'nin kentsel dönüşüm versiyonu Ataşehir Örnek Mahallesi'ni şantiyeye çeviriyor!
Fikirtepe’den esinlenen küçük müteahhitler Örnek Mahallesi'ni proje alanı ilan ettiler
Fikirtepe'den esinlenen küçük müteahhitler Örnek Mahallesi'ni proje alanı ilan ettiler. Bölgede binlerce müteahhit kat karşılığı anlaşma yaptıkları arsalara kendi tabelalarını dikmeye başladı.
Fikirtepe'de verilen emsal artışıyla birlikte bölgeye akın eden inşaat firmaları arsa sahipleriyle anlaşmak için büyük bir yarış içine girdi. Belli bir oranda arsa sahibiyle anlaşan firmalar da, o alandaki binaların üzerine tabelalarını asarak, o bölgeyi kendi proje alanları ilan ediyor. Zaten bölgeden geçen herkesin görebileceği şekilde birçok firmanın tabelası Fikirtepe'nin farklı yerlerinde asılı duruyor.
Fikirtepe'nin karşı komşuları olan Örnek Mahallesi, Esatpaşa ve Fethi mahallelerinde de benzer bir çalışma başladı. Aslında kentsel dönüşüm için ideal olan bu mahallelerde Fikirtepe'de olduğu gibi yüksek emsaller verilmiyor. Fakat mahalleler Fikirtepe'den o kadar etkilenmiş ki, birçok firmanın ‘proje alanı' tabelası bölgeyi sarmış surumda. Anlaşmalar kat karşılığı üzerine kurulmuş. Bölgede bir emsal de yok. % 45 imar var. İnşaat kata göre yapılıyor. Yerleşimin biraz daha düzenli olduğu Fethi Mahallesi'nde 4 kat 12.5 metrelik inşaat izni var. Esatpaşa ve örnek mahallelerinde ise 3 kat 9 metreye izin veriliyor.
Tapusuz arsa çok
Bölge dönüşüme çok uygun ama tapu sorunu da bir o kadar büyük görünüyor. Esatpaşa ve Örnek Mahallesi'nin yüzde 80'i tapu tahsis belgeli. Belgeler 1974'de Ecevit döneminde verilmiş. Sonra arazi TOKİ'ye geçmiş ve bir bölüm vatandaş bunları TOKİ'den satın almış. Fakat birçokları da tapularını almamış.
2 bin m2'yi bulana bonus
Bu üç bölgede de arsalar küçük metrekareli. Bu da kötü bir şehirleşmeyi beraberinde getiriyor. Tek tek yapılan apartmanlar birbirinden uyumsuz bir tablo sergiliyor. Bunu engellemek için de 2 bin metrekareli arsayı yakalayana ekstra imar veriliyor. 2 bin metrekarenin üstünde inşaat yapanlara 2.25 emsal 12 kata kadar izin veriliyor. Fakat arsaların çok küçük olması nedeniyle 2 bin metrekare pek yakalanamıyor.
Birbirine komşu olan Örnek, Esatpaşa ve Fethi mahallerinde sayıları binleri bulan inşaat firmaları arsa sahipleriyle anlaşmanın yollarını arıyor. Emsal yüksek olmasa bile yeni yapılan konutlar bölgeye yeni alıcıları da getiriyor. Zaten bu bölgede yüksek emsal verilse dönüşüm Fikirtepe'den çok daha kolay olacak. Çünkü Fikirtepe'de bir adada yüzlerce hak sahibi varken, buradaki mahallelerde konut sayısının çok daha az olması nedeniyle arsa sahibi de az. Firmalar da yüzlerce kişi yerine onlarca kişiyle daha kolay anlaşabileceğinden dönüşüm hızlanabilir.
Caddeye 4 dakika
3 mahallede yaklaşık 35 bin konut bulunuyor ve 150 bin kişi yaşıyor. Bölgede binaların büyük bir bölümü deprem öncesinde yapılmış ve sağlam değil. Bölge değerli bir yer. Bağdat Caddesi'ne araçla 4 dakikalık mesafede ama oraya ulaşım yok. Esat Mahallesi'nin bitişiğinde Emaar'ın dev projesi yapılıyor. Örnek Mahallesi tarafında ise Dumankaya İkon var. Bölge, metrobüs ve metro geçen E-5'e komşu durumda bulunuyor. Bölgede 150 metrekarelik boş arsalara 350 bin lira isteniyor. Yeni yapılan apartmanlar metrekaresi 2-3 bin liradan satılıyor. Eski sitelerdeki 2+1 daireler 300 bin, 3+1 daireler ise 400 bin lira. 2+1 dairenin kirası ise 650 lira seviyesinde bulunuyor.
Herkes inşaat yapıyor
Bölgede faaliyet gösteren Aydın Yapı Genel Müdürü Yunus Aydın, Bu mahallelerin yeni çıkan dönüşüm yasası kapsamına girmediğini fakat binlerce küçük müteahhidin dönüşüm hamlesi başlattığını belirterek, şunları söyledi:
“Burada herkes inşaatçı oldu. Bölgelerde kat karşılığı anlaşma yapılıyor. Bir ada toplanıp orada proje yapalım denmiyor. Anlaşanlar da kendi proje alanını ilan ediyor. Büyük bir firma bölgeye girerse yüksek bina yapabilir. Bölgedeki arsalar sorunlu ama bunlar aşılabilir
Yavuz Karaman / Milliyet
Yorum Yaz