Fikirtepeliler kentsel dönüşüm için sokağa çıkacak!
Kentsel dönüşüm kapsamında pilot bölge ilan edilen Fikirtepe 4 yıldır belirsizliğini koruyor.
Büyük bir heves ile başlanan kentsel dönüşüm serüveninde, yola Fikirtepe'den çıkıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kat sahipleri ve inşaat şirketleri sürekli görüştü, konuştu, sözleşmeler yapıldı, ruhsatlar alındı, alınamadı derken kentsel dönüşümün kalbi Fikirtepe'de ne kat sahipleri nede inşaatçılar memnun oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 3'te 2'i çoğunluğu yakalayan inşaat firmaları için kamulaştırma yapılacağını açıklamasıyla her tam çözüldü derken bu seferde kamulaştırma işlemlerinin neden çok yavaş seyrettiği en çok konuşulan konulardan biri oldu.
Fikirtepe halklı ile birlikte Ortadoğu Gruop, Ankara Yapı, Ekşioğlu Yapı, Nuhoğlu İnşaat, Vartaş İnşaat, Selimoğlu Group, Şuan İnşaat, Sunja Yapı, Taş Yapı, Keleşoğlu İnşaat, E7 Grup, Başaran İnşaat, Sefa - Koyuncu İnşaat, Maritaş İnşaat, Haldız İnşaat, CC Yapı, Mist İnşaat, Eko Grup ve Platin İnşaat temsilcileri bir toplantı düzenledi.
Bunu takiben 28 adada 2/3'ü geçmesine rağmen işlerin çok yavaş yürüdüğü ve aşırı gecikmenin yaşandığı için ortak yürüyüş kararı alındı. Tüm bu belirsizlikler için Fikirtepe halkı 1 Şubat 2015 günü büyük bir yürüyüşle seslerini duyurmaya karar verdi. Yürüyüş saat 13.00'da Fikirtepe Mandıra Caddesi sabit pazardan başlayacak.
Fikirtepelilerin istekleri şu şekilde;
1- Ruhsat alan firmaların acil olarak maliklere tapularını kontrollü bir şekilde dağıtması,
2- Ruhsat almak için müracaat eden firmalar öncelikle noterden bile olsa maliklerin dairelerini tespit ettirmesi,
3- Bir kaç firmanın imza topladığı bir yapı adasında başkaca bir firmanın az sayıda imzası var ise tapudan bu firmanın şerhlerinin kaldırılması,
4- Firmaların tapuya şerh koydurup adaları kitlemesinin, adalar üzerinden para kazanılmasının ve çantacılık yapılmasının engellenmesi bekleniyor.
Kamulaştırma konusunda karşı öneri ise;
2/3'ü geçen yapı adalarında re'sen tevhid yaparak firmaların inşaat yapabilmesi adına önlerinin açılması işleri çok daha hızlandıracak.
Bir yandan kamulaştırma işlemleri diğer taraftan süreç beklenmeyecek, devam edecek ve hızlanacak. Kamulaştırma işlemleri yapılmayacak ise de izale-i şuyu işlemlerinin bir sisteme koyularak aciliyetle yapılması isteniyor.
* Çantacılık: Fikirtepe'de çantacılık diye bir tabir ortaya çıktı. Bu da hak sahipleri ile anlaşarak sözleşme imzalatan ve bu sözleşmeleri büyük firmalara satan paravan şirketler anlamına geliyor.
* Re'sen tevhid: Tevhit işlemi, tapu kütüğünde ayrı ayrı birden çok taşınmaz malın birleştirilmesi işlemi olarak tanımlanıyor. Tevhit işlemi, aynı kişiye ait birden fazla taşınmaz mal için yapılabileceği gibi, farklı kimselere ait taşınmaz mallar için de yapılabiliyor.
*İzale-i şuyu: Ortaklı mallarda, ortaklar arası çatışmalar çıkınca, ortaklığın devlet eliyle ortadan kaldırılması yöntemine 'izale-i şuyu' yani ortaklığı giderme denir.
Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz