Gemlik'te yapılacak 224 konutun temeli atıldı
Gemlik’teki yeni devlet hastanesi yanına yapılacak 224 konut ve 12 dükkanın temeli Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun da katıldığı törenle atıldı
Birinci derece deprem kuşağı üzerinde bulunan, fay hattı üzerindeki yüzlerce binada binlerce kişinin yaşadığı Gemlik'te sağlıklı dönüşüm için bir temel daha atıldı. Geçtiğimiz yıl Gemlik Belediyesi'nin TOKİ işbirliğiyle temellerini attığı bin 400 konutluk projenin Mayıs ayında tamamlanması hedeflenirken, Gemlik'in sağlıklı dönüşümü için bir temel de Bursa Büyükşehir Belediyesi, TOKİ ve Gemlik Belediyesi işbirliğinde atıldı. Gemlik'te yeni yapılan devlet hastanesinin hemen yanına inşa edilecek 224 konut ve 12 dükkanı kapsayan projenin temel atma törenine Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Vali İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Bursa milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Şehirler akşamdan sabaha oluşmaz
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, sağlıklı güzel şehirlerde, güzel konutlarda yaşamanın herkesin hayali olduğunu söyledi. Hızlı gelişen şehirlerin konut taleplerine cevap veremediğini bu nedenle de konutlaşmayla alakalı ciddi sorunlar ortaya çıktığını hatırlatan Başkan Aktaş, “Yaşanabilir modern şehirler inşa etmenin yolu bilinçli bir kentsel dönüşümden geçiyor. Türkiye artık kentsel dönüşümü çok fazla konuşuyor, çok projeler yapılıyor. Şehirler öyle akşamdan sabaha oluşan yerler değildir. Bir tarihi vardır, bir geçmişi vardır. Para da olsa imkan da olsa takdir edersiniz ki bir şehri yok kabul edip, bir başka yere taşımak yıllara dayalı zaman alır. Şirin ilçemiz Gemlik'in depremsellikten kaynaklanan sıkıntıları var. Dolayısıyla sağlıklı bir dönüşüm için Gemlik'te bir rezerv alanının ortaya çıkarılması gerekiyordu. İstikamet belli. Gemlik'te bir miktar seyretme yapmak, daha sağlıklı cadde ve sokaklar oluşturmak için artık imkanlarımız fazla” dedi.
Merkez daha da güzelleşecek
Gemlik Kayhan Mahallesi'nde 2010 yılında yaşanan heyelana da değinen Başkan Aktaş, buradaki 3500 metrekarelik alanın kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edildiğini, buradaki 30 daireli 7 binanın da Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 milyon 800 bin TL'ye kamulaştırıldığını kaydetti. Evleri yıkılan vatandaşlara bugüne kadar 1 milyon 181 bin TL kira yardımı yapıldığını hatırlatan Başkan Aktaş, “Sonuçta buradaki projemiz de start alıyor. Bu sembolik bir tören olabilir ama inanıyorum ki bu süreç daha da hızlanacak. Gemlik merkezi daha da güzelleşecek. Odalarda sosyal tesisler, binalar olacak ama bu seyreltmeyle Gemlik, daha yaşanabilir bir ilçe haline gelecek. Büyükşehir Belediyesi olarak inşallah bundan sonra da kesinlikle Gemlik'in daha sağlıklı gelişimi için, turizmi, ulaşımı ve sanayisi için her zaman öncü olacak yatırımları yapacağımızı bir kez daha ifade ediyorum” diye konuştu.
Dönüşümde gönüllülük esası
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu da, birinci derecede deprem kuşağı üzerinde yer alan Gemlik'in geleceği için hayati önem taşıyan Kanun Hükmündeki Kararname'nin istismar siyaseti ile çarpıtıldığını vurguladı. Uygulamanın gönüllülük esasına göre yapılacağını ve kimsenin evinin zorla alınmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Şeyh Edebali'den beri Osmanlının ve medeniyetimizin temel bir prensibi var. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşısın'. Bu anlayıştan yola çıkarak depremsellik için çözümler üretiyoruz. Kararnameyle deprem gelmeden önce Gemlikli hemşerilerimizin can ve mal güvenliğini koruyacağız. Gemlik'imizin geleceğini inşa edecek, dönüştürecek, çehresini değiştirecek, marka değerini artıracak bir karar aldık. Zeytin ağaçlarından tek birine bire zarar verilmeyecek. Zemini sağlam, makilik alanlara yapılacak modern sağlıklı konutlarla Gemlik'i yepyeni bir geleceğe kavuşturacağız. Gönüllülük esasına göre yapılacak dönüşümü inşallah sizlerin dua ve destekleriyle hep birlikte başaracağız. Deprem sonrası inşa edilmiş binalar, hangi mahallede olursa olsun sağlam ve estetik yapılmış olduğu için buralarda vatandaşlarımız gönül huzuru içinde oturmaya devam edebilirler. Merkezde ticari hayat, çarşı, pazar devam edecek. Kimse tedirgin olmasın. Yeni yerleşim yeri olan makilik alanlara sağlam ve deniz manzaralı konutlar yapılarak isteyen vatandaşlarımızla maliyetine takas edilecektir. Kimsenin evi zorla alınmayacaktır” dedi.
Ahlar vahlar olmasın diye…
Gemlik'teki değişim ve dönüşümün ana nedeninin deprem olduğunun altını çizen Vali İzzettin Küçük ise, Gemliklilerin hayatından daha kıymetli hiçbir şeyin olmadığını vurguladı. Son çıkan kararname ile değişim ve dönüşüm hızlı hale geldiğini dile getiren Küçük, “Hükümet burada elini taşın altına koydu. Umarım olmaz ama deprem geldiği gün ahlar ve vahlar olmasın diye bu kararname çıktı. İnsan hayatının olduğu yerde geri kalan şeyler teferruattır. Benim yaptığım incelemede bu dönüşümle Gemlik 3, 4 kat daha değerlenecektir. 3 katlı villamsı yapılar, önü açık daireler, ferah bir şehir, parkları, eğitim kurumları, kültür evleri ile insana mutluluk ve heyecan veren bir şehir olacak” diye konuştu.
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz da geçtiğimiz yıl temelini attıkları bin 400 konutluk projenin Mayıs ayında tamamlanacağını söyledi. Gemlik'te vatandaşın gündeminden depremi çıkaracaklarını dile getiren Yılmaz, “Gemlik halkı bundan sonra çok daha güzel noktalarda, denize nazır hakim tepelerde, zemini sağlam kayalıklarda ve güzel manzarada yerleşmiş olacak” diye konuştu.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, butona basarak 224 konut ve 12 dükkanlık projenin temelini attı.
Yorum Yaz