maritbet girişmaritbet
GHE: Kentsel dönüşüm 20 yıllık bir süreçtir!

GHE: Kentsel dönüşüm 20 yıllık bir süreçtir!

Türkiye'nin kentleşme konusundaki en önemli problemi olan deprem politikalarıyla ilgili getirilen "Kentsel Dönüşüm Yasası", GHE tarafından düzenlenen seminerde masaya yatırıld

 

 
Türkiye'nin kentleşme konusundaki en önemli problemi olan deprem politikalarıyla ilgili getirilen "Kentsel Dönüşüm Yasası", GHE tarafından düzenlenen seminerde masaya yatırıldı. Seminere katılan şehirleşme uzmanları, yüzde 96'sı deprem tehlikesi altında olan bir ülke için böyle bir yasanın mecburi olduğu konusunda hemfikirken, kötü niyetli kullanımların önünü açmamak için ciddi önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti. 
 
Kamuoyunda "Kentsel Dönüşüm Yasası" olarak bilinen, genel açılımı ile Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un bilinmeyen yönleri Gayrimenkul Hukuku Enstitüsün tarafından düzenlenen seminerde masaya yatırıldı. Zeytinburnu Belediyesi Teknik Başkan YardımcısıM. Zafer Alsaç,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Dr. Hande Ağan Yalçıntaş ve Küçükçekmece Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü - Kentsel Dönüşüm Birimi'nden Eda Çaçtaş'ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde; çok büyük bir bölümü deprem kuşağında yer alan Türkiye'nin alan planlamasının deprem koşullarına uygun şekilde yeniden düzenlemesi amacıyla hazırlanan yasanın getireceği yenilikler uzmanlar tarafından ayrıntılarıyla ele alındı.
 
GHE tarafından enstitü merkezinde düzenlenen seminere ilin önde gelen gayrimenkul değerleme firmaları, inşaat firmaları, müteahhitler ve emlak ofisleri katılarak yasa konusundaki güncel yenilikler konusunda ayrıntılı bilgi içeriği sağladılar. 
 
"TÜRKİYE'NİN YÜZDE 96'SI DEPREM RİSKİ ALTINDA"
 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Dr. Hande Ağan Yalçıntaş yaptığı konuşmada Türkiye'nin yüzde 96'sının farklı olanlarda deprem tehlikesine sahip bölgeler içinde yer aldığına dikkat çekerek; "Nüfusumuzun yüzde 98'i deprem riski altındaki bu bölgelerde ikamet etmekte. Sadece İstanbul'u baz aldığımızda var olan 3 milyon konut stokunun yüzde 27'si deprem riskine bağlı olarak acilen yıkılmalı. Ülke geleceği için böylesine önemli bir risk söz konusu iken yeni yasal düzenlemenin doğru bir şekilde hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor." açıklamasında bulundu. 
 
"DÖNÜŞÜM 3-5 YILDA BİTMEZ, BU 20 YILLIK BİR SÜREÇ"
 
Geçtiğimiç sene ülkemizde yaşanan Van depreminin imar planlaması konusundaki yasa açıklarının giderilmesi konusunda atılan adımları hızlandırdığının altını çizen Zeytinburnu Belediyesi Teknik Başkan YardımcısıM. Zafer Alsaç; "Türkiye'de yıllar içinde birçok önemli büyük deprem felaketi yaşanmıştır. Ancak geçtiğimiz sene yaşanan Van depremi toplumsal algı açısından önemli bir tetikleyici oldu. Yasal düzenlemeler bu son felaketten sonra hız kazandı" diye konuştu. Dönüşüm projesinin kısa vadeli bir konu olmadığının altını çizen Alsaç; “Dönüşüm olarak adlandırdığımız bu süreç 3-5 yılda tamamlanacak bir proje değildir, belki 20 yıl sürecek kapsamlı bir yoldur” dedi. 
 
"AMACINA UYGUN OLMAYAN KULLANIMLARA MAHAL VERMEMEK GEREK"
 
Küçükçekmece Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü - Kentsel Dönüşüm Birimi'nden Eda Çaçtaş, getirilen yeni yasanın iyi niyetli bir adım olduğuna ancak riskli yapıların ve riskli alanların yenilenmesine yönelik gerekçenin hazırlanan tasarıda yerel yönetimlere ait yetkilere Bakanlık tarafından sınırsız biçimde el konulması ve dolayısıyla kentsel toprak rantlarının merkezden yönetilmesinin önünü açabileceğine dikkat çekerek; "Getirilen düzenlemeler, ülke topraklarının ve doğal kaynakların amacına uygun olmayan kullanımlara izin verebilecek boşluklara sahip. Bu konuda kötü niyetli adımların önüne geçilmesi ve denetlemenin iyi yapılması şart" açıklamasında bulundu. Çaçtaş konuşmasında kanunun su havzaları, 2B ve orman alanlarını da dönüşüm kapsamında kullanılacağını da dile getirdi. 
 
“KENTLEŞMEDE SIKI YÖNETİM DEVRİ BAŞLADI”
Etkinlik sonunda uzman konuşmacılara enstitü tarafından plaket verilirken katılımcılara da sertifikaları verildi. Gayrimenkul Enstitüsü Başkanı Av. Ali Yüksel, plaket takdimi sırasında yaptığı konuşmada seminer boyunca dikkat çekilen önemli konularla ilgili alınan notların ilgili Bakanlığın dikkatine sunulacağının altını çizerek; “Kentleşmede sıkı yönetim devri başlamıştır. Bu önemli yasal düzenlemeler olumlu yönde kullanılırsa bir devrim niteliğindedir.” dedi.
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

28 ova, "büyük ova koruma alanı" olarak belirlendi
  • 15.11.2024 11:06

28 ova, "büyük ova koruma alanı" olarak belirlendi

Ovaların korunması amacıyla 19 ildeki 28 ova "büyük ova koruma alanı" olarak ila ...

Bakan Ersoy:"Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon"
  • 31.10.2024 17:30

Bakan Ersoy:"Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon"

Türkiye, 23.2 milyar dolar gelirle bir çeyrekte elde edilen en yüksek turizm gel ...

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek
  • 31.10.2024 17:07

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek

Bina, Teknolojileri ve Malzemeleri Fuarı, sektör paydaşlarını Antalya'da buluştu ...

Arama kurtarma tecrübeleri Moldova'ya aktarılıyor
  • 31.10.2024 15:52

Arama kurtarma tecrübeleri Moldova'ya aktarılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Acil Durum ve Afet Müda ...

Türkiye'de eylülde 140 bin 919 konut satıldı
  • 18.10.2024 11:32

Türkiye'de eylülde 140 bin 919 konut satıldı

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre ...

Türkiye ve Japonya inşaat sektöründe işbirliği hedefliyor
  • 02.10.2024 10:31

Türkiye ve Japonya inşaat sektöründe işbirliği hedefliyor

Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, 7. Türkiye-Japonya Uluslararası İnşaat İ ...