Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi Adana’da yapıldı!
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, "Siyasi gelecek kaygısı, siyasi rant beklentisi neticesinde her seçim zamanında 2 katlı evler 4, 5, 6 katlı olmuş ve bunlara izin verilmiş. Sonuçta da insanlar pazarlık haline getirmiş bu olayı" dedi
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, "Siyasi gelecek kaygısı, siyasi rant beklentisi neticesinde her seçim zamanında 2 katlı evler 4, 5, 6 katlı olmuş ve bunlara izin verilmiş. Sonuçta da insanlar pazarlık haline getirmiş bu olayı" dedi.
Balta, bakanlığı ile İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu'nun (İMKON) Adana Müteahhitler Birliği Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği "Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, sabaha karşı Van'ın Erciş ilçesinde deprem meydana geldiğini anımsatarak, Türkiye'nin, doğal afetlerin sık yaşandığı coğrafyada bulunduğunu söyledi.
Türkiye'de, özellikle 1950'lerden sonra köyden kente göç başladığını belirten Balta, bugün nüfusun yüzde 75-76'sının kentlerde yaşadığını vurguladı.
- Belediyelerle kat pazarlığı -
Köyden kente göç eden vatandaşların kendi başlarına sığınabileceği mekanlar oluşturduğuna, yerel yönetimlerin de buna ses çıkarmadığına dikkati çeken Balta, şunları kaydetti:
"Siyasi gelecek kaygısı, siyasi rant beklentisi neticesinde her seçim zamanında 2 katlı evler 4, 5, 6 taklı olmuş ve bunlara izin verilmiş. Sonuçta da insanlar pazarlık haline getirmiş bu olayı. Belediye başkanı adayına gitmişler, adayın da o dönem seçilip seçilememe korkusu var, tekrar makamda kalma korkusu var, 'Benim evim 3 katlı, 5 kat verirsen 50 oyum var, o senindir' denilmiş. 1999 depremi oldu, 18 bin civarında insanımızı kaybettik. Bir gecede ekonomimiz yüzde 10 küçüldü, oradan dersler almaya çalıştık. Ondan sonra yapılan evler sağlıklı oldu. 600 bin konut yapıldı, bunların büyük bir çoğunluğu TOKİ'ler tarafından yapıldı. Özellikle Van'da meydana gelen deprem, bardağı taşıran son damla oldu. Sayın Başbakanımızın söylediği gibi siyasi hayatımıza mal olsa dahi bu sistemi, bu düzeni, bu çarpık gidişatı değiştirmemiz lazım. Bizler de bunu bir talimat olarak kabul ettik."
Kentsel Dönüşüm Projesi'nin sağlık için harcanan büçteyi azaltacağını, sosyal ve turizm gelirlerini artıracağını ifade eden Balta, insanların da kentlerde yaşamının ne kadar rahat ve konforlu olduğunu göreceğini anlattı.
Projeyle ilgili bazı yanlış algılar oluştuğunu vurgulayan Balta, "Biz üzerimize düşeni yaptık ama şöyle bir algı var, 'Bakanlık evleri yıkacak, yeniden yapacak.' Böyle birşey yok. Siz eski arabanızı değiştirmeye gittiğinizde bayi, 'Fiyat şudur, şu kadar fark vereceksiniz' diyor. Burada esasında iş parasal bir olay da değil. Olaya, 'biz parayı mı, maddeyi mi daha fazla seviyoruz yoksa kendimizi, eşimizi, çocuklarımızı mı daha fazla seviyoruz? Sağlığımızı mı düşünüyoruz?' diye bakmak lazım" diye konuştu.
- Yerel yönetimlere destek çağrısı -
Projenin sağlıklı yürütülmesine en önemli katkıyı yerel yönetimlerin koyacağına işaret eden Balta, şunları söyledi:
"Yerel yönetimlerin elini değil, vucudunu taşın altına koyması lazım. İl özel idareleri, il genel meclisleri, basın mensuplarının bu işe sahip çıkması lazım. Bir siyasi rant değil, insanlarımızın geleceği ile ilgili proje olduğu için herkesin bu işe sahip çıkması lazım. Ancak böyle başarılı oluruz. İl il toplantılar düzenleniyor, çalışmalar yapılıyor ama yerel seçimler arefesine geldiğimizden dolayı belediye başkanlarımız bu işe biraz soğuk bakıyorlar. Yani burada mesele, insan. Eğer belediye başkanları topluma, insanlarımıza birebir bu işi anlatırsa, kesinlikle ikna edilir. 'Evlerinizden olacaksınız, yerinizden olacaksınız, doğup büyüdüğünüz, o mazinizin geçtiği güzelim yerlerden olacaksınız, bu bir rant projesidir' şeklinde insanlarımızın kafası bulandırılmaya çalışılıyor."
AA
Yorum Yaz