HSBC, hedefi kentsel dönüşümle büyüttü
HSBC hedefi kentsel dönüşümle büyüttü. 275 milyon dolar sermaye artıran bankanın Genel Müdür Yardımcısı Taylan Turan, "10 yıllık büyümenin motoru dönüşüm olacak. Biz de bu nedenle büyümemizde kredileri itici güç olarak aldık" dedi
HSBC hedefi kentsel dönüşümle büyüttü. 275 milyon dolar sermaye artıran bankanın Genel Müdür Yardımcısı Taylan Turan, "10 yıllık büyümenin motoru dönüşüm olacak. Biz de bu nedenle büyümemizde kredileri itici güç olarak aldık" dedi
Bankalar kentsel dönüşüm için hazırlıklara başladı. 5 yıllık kalkınma planı hazırlayan HSBC büyümede bireysel ve konut kredilerini temel strateji olarak aldı. Türkiye ekonomisinin yüzde 5'ini oluşturan ve yaklaşık 2 milyon kişiye direkt istihdam sağlayan inşaat sektörünün kentsel dönüşümle birlikte büyümenin motoru haline geleceğini söyleyen bankanın Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Taylan Turan, "Kentsel dönüşüm Türkiye ekonomisinin önümüzdeki 10 yıllık büyümesinin motoru olabilir. Biz de bu nedenle büyümemizde kredileri itici güç olarak aldık" dedi.
2012 HEDEFİ PAZARIN % 3'Ü
Kentsel dönüşümle Türkiye'deki konut stokunun yüzde 40'ının dönüştürülmesi hedeflendiğini söyleyen bunun da 7-8 milyonluk proje demek olduğunu söyleyen Turan'ın hedefleri de büyük. Kredilerde yüzde 2.3'lük bir pazar payına sahip bankanın sene sonunda sektörde yüzde 3'e ulaşacağını söyleyen Turan "Yüzde 40'lık bir büyüme yakaladık. Konutta fonlamamız da hazır. HSBC Grubu Türkiye'ye yatırım yapma konusunda son derece hevesli. En son Aralık'ta 275 milyon dolar tutarında HSBC merkezinden sermaye benzeri kredi aldık. Bunun Türkiye'nin büyümesini fonlamak için kullanacağız" dedi. Kentsel dönüşüm ile birlikte beyaz eşya ve mobilya sektörünün de yüksek büyüme kaydetmesini beklediklerini söyleyen Turan, "HSBC olarak bu alanda da aktif olacağız" diye konuştu.
VADE UZADIKÇA FAİZLER DÜŞER
Türkiye'de tasarruf oranının olması gereken seviyenin oldukça altında seyrettiğini söyleyen Taylan Turan, "Türkiye'de toplam tasarruf milli gelirin yüzde 12'si. Bu oran 1990'lı yıllarda yüzde 23-24 civarındaydı. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 35" dedi. Uzun vadeli mevduatın stopaj oranın azaltılmasının vadeyi uzatacağını da belirten Taylan tasarrufun ve mevduatın vadesinin de uzamasıyla bankacılıkta kredi maliyetinin azalacağını vurguladı. Turan "Mevduatta vade uzadı. Eğer, mevduatın vadesini daha da uzatabilirsek, kredi faizlerinin azalmasına yol açar, çünkü bankalar kısa vadeli mevduatı uzun vadeli krediye dönüştürürken önemli bir maliyete katlanıyorlar ve bu maliyeti kredi fiyatına yansıtıyorlar" dedi.
EKONOMİYİ BÜYÜTECEK, CARİ AÇIĞI AZALTACAK
Kentsel dönüşümün ekonomiyi hızlı bir şekilde büyümesine yardımcı olacağını söyleyen Taylan Turan, aynı zamanda cari açığın da azalacağını söyledi. Turan, "İnşaat sektörünün yüzde 95 yerli girdi. Yerli girdi kullanıldığı için cari açık yaratmadan ekonomiyi büyütmede önemli rol oynayacaktır" dedi.
Sabah
Yorum Yaz