Hüseyin Bilmaç: Dönüşüm bekleyen evine çivi çakmaz oldu!
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Bilmaç, konutlarda her yönüyle ciddi bir yenileme pazarı olduğunu ifade etti
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkam Hüseyin Bilmaç, "Kentsel dönüşüm nedeniyle herkes beklemeye geçti. Perakende satışlarda son 6 aydır düşüş var. Kentsel dönüşümün bir an önce icraata geçmesi lazım" dedi.
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Hüseyin Bilmaç, kentsel dönüşüm beklentisinin yenileme pazarında son 6 ayda işleri neredeyse bitirdiğini söyledi. Özellikle Türkiye'de eski konutlarda her üründe ciddi bir yenileme pazarı olduğunu ve genellikle perakende pazarını kapsadığını ifade eden Bilmaç, perakende satışlarının 6 aydan bu yana düştüğünü kaydetti. Kentsel dönüşümün en yoğun yaşandığı bölge olan Marmara Bölgesi'nde yenilemenin dışında proje ve toplu işler denilen büyük proje işlerinin de düştüğünü söyleyen Bilmaç, "Herkes beklentiye geçti. Dolayısıyla kentsel dönüşümün planlanan illerde hemen icraata geçmesi lazım. Çünkü sektörü büyütecek bu unsur olarak dururken şu anda sektörün önünde önemli bir engel olarak duruyor. Halkın da bu konuda rant beklentisi içinde olmaması için planlanan operasyonun hayata geçmesi lazım. Bu gecikirse genel anlamda inşaat sektörü olumsuz etkilenir. Bu da malzeme sektörü için iyi olmayacak" değerlendirmesini yaptı.
"İnsanlar artık benim bölgem de kentsel dönüşüm içerisinde düşüncesinde" diyen Bilmaç, "Yasa özellikle affet bölgelerindeki konutların yıkılarak yeniden yapılmasını içeriyor. Bugün Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği illerde bu projenin çok hızlı yapılması lazım. Eğer kentsel dönüşüm planlı bir şekilde başlar ve önümüzdeki 10 yıl içinde hızlı bir şekilde ilerlerse sektöre ciddi bir ivme getirecektir" dedi. Bilmaç, sektörün kentsel dönüşümün tümüne malzeme verecek boyutta olduğunu kaydetti.
Büyümenin en önemli unsurlarının sektörün sürekli ve pozitif yönde gelir elde etmesi olduğunu kaydeden Bilmaç, geçen yıl yüzde 11.2'lik büyüme sağlayan sektörde bu yıl, ülkedeki genel ekonomik durgunluk ve küresel piyasalardaki sıkıntıların da yansımasıyla yüzde 4'ün altında büyüme beklediklerini söyledi.
Yurtiçindeki durgunluk nedeniyle dış pazarlara yüklendiklerini ifade eden Bilmaç, "Türkiye'nin Ağustos ayında yaptığı ihracatın yüzde 13'nü inşaat malzemeleri sektörü tek başına yaptı. Gümrük tarife pozisyon numaraları toplandığında ülkenin en büyük ihracatçı sektörüyüz"' dedi.
Türkiye'de uzun yıllar tekstil, son yıllarda ise otomotivin hep önde olduğunu ancak son 2 yıldır inşaat malzemeleri sektörünün tekstil ve otomobili ciddi anlamda geçtiğine dikkat çeken Bilmaç, "Son 2-3 ayda arka arkaya otomotivin önüne geçti" dedi. 2008 yılında ise Türkiye ihracat rekorunu kırdıklarını ifade eden Bilmaç, "24.8 milyar dolar ile otomotivin çok önünde bir ihracat rekorumuz var. Zaten amaç 2023 yılında 100 milyar doları yakalamak' dedi.
Bilmaç, Türk malının özellikle inşaat malzemelerinin son 4-5 yıldır tartışmasız birçok alanda ön planda olduğunu söyledi. Bu durumda Avrupa'da ki durgunluğun etkili olduğunu dile getiren Bilmaç, durgunluğun da ülkelerdeki inşaat sektörünü çok fazla etkilediğini dünyaca ünlü İtalyan ve İspanyol seramik üreticilerinin bir kısmının fabrikalarını kapanığım dile getirdi Bilmaç, Türkiye'nin ise bu ortamda ön plana çıktığını söyledi. Demir çelikte ve çimentoda yine Türkiye'nin önemli pazarlar kazandığına işaret eden Bilmaç, "Türkiye ahşap ürünlerinden tutun, cam ürünlerine, seramikten vitrifiyeye kadar önemli birçok malzemede iyi bir noktaya geldik. Panel radyatörde dünya birincisi olduk. İngiltere'de önemli ölçüde Türkiye'den giden panel radyatörler kullanılıyor" dedi. 100'den fazla ülkeye Türk inşaat malzemesi satıldığını belirten Bilmaç şu değerlendirmeyi vaptı: "Pasifik Okyanusu'nda yer alan Fransız adalarından Karayip Adaları'na kadar satış yapabiliyoruz. Bu da lojistik bağlantıları iyi kurduğumuzu gösteriyor. Bunlar sektörün 2013 yılındaki ihracat hedefi için son derece önemli adımlar. Dolayısıyla artık küresel oyuncu olduk."
Kentsel dönüşüm, 5216 Sayılı yasa kapsamında; İBB'nin yetki sınırları içerisinde depreme hazırlık sürecinin ve Deprem Mastar Planı'nın 1/50000 ölçekli Metropoliten Alan Nazım Planının, Vizyon ve 2023 perspektifinin gerektirdiği Yeni Yerleşmelerin, Dönüşümlerin Kentsel Yapılanmanın her ölçekte sağlanması, iskan ve konut ile ilgili belediye, program, proje, yatırım ve uygulamaları, alan genelinde Mekansal Gelişme Perspektifinin Avrupa Birliği ile ilgili gelişmeleri dikkate alarak takibi, Kentsel Gelişimin sağlanması ile Kentsel ve Bölgesel Gelişme-Kapasite artırımına öncülük etmek amaçlanmıştır.
Sürdürülebilir Kentsel ve Bölgesel Yapılanma, vizyon, programlar, stratejik öncelikler, konutlar, yeni şehirler-kırsal ve kentsel(ekolojik) yerleşmeler, mekansal dönüşümler vs. uzun perspektif içerisinde gerçekleştirilmesini takip etmek, metropolün öncü rolü gereği uyum programlarım ve dünya metropollerivle yarışma potansiyelini harekete geçirerek sağlamak, kaynak ve model araştırmak, güvenli ve sürdürülebilir kentsel kalitesinin tesisi ile uygar kent ve uygar kent vizyonu kapsamında İstanbul'un evrensel düzeyde taşıdığı tarihi, kültürel, doğal öz değerlerine sahip çıkarak; tarihi kültürel kimliği ile özdeş, geçmişte olduğu gibi günümüzde bir dünya kenti statüsü kazandırmak, kentsel gelişim çevre ve tarihi dokuyu çok yönlü katkı destek ve katılımla ekonomik ve sosyal yapı gerçekleriyle sürdürülebilir kılmaktır.
Ayrıca, deprem sürecinin gerektirdiği kentsel kamusal mekanların kentsel yerleşmelerin ve yapı stokunun yeniden yapılandırılması, deprem zorunluluğu ve master planı çerçevesinde kentsel dönüşüm desantralizasyon çalışması ve uygulamaları, deprem master planının kendi faaliyet alanlarıyla ilgili olanlarının plan-program-proje uygulama süreçlerinde belediyenin yapacağı tüm iş ve işlemleri, müşavirlik- hizmet alım, ihale işlemleri dahil yapmak ve neticelendirmektir. Bu amaçla; değişik disiplinlerin bir arada ekip çalışmasını yürütmek için İstanbul Şehircilik Atölyesi (İŞAT) faaliyete başlamıştır. Bu sayede Müdürlük çalışmaları, Avrupa Birliği'ndeki metropollerin şehircilik atölyelerinin formasyonunda icra edilecektir. Avrupa Birliği'ne adaptasyon süresinde metropol ölçeğinde, uyum sürecini hızlandırmak Kentsel Dönüşüm Projeleri yürütmek, bunlarla ilgili gerekli organizasyon, hizmet alım, müşavirlik, yarışmalar yapılması suretiyle uzmanlık ihtiyaçlarım karşılamak, sivil toplum ilişkileri geliştirerek, çözüm üretecek projeleri elde etmek, gayrimenkul yatırım organizasyonlarını ve proje geliştirme birimlerinin çalışmalarını izlemek, değerlendirmek hususları yeni hedefler olarak benimsenmektedir.
Seher Yeni / Ankara Ticari Hayat
Yorum Yaz