İnşaat sektörünün gözü kentsel dönüşümde!
Meclis'ten geçen Kentsel Dönüşüm Yasası inşaatçıları heyacanlandırdı ÎMSAD Başkam Hüseyin Bilmaç, "kentsel dönüşüm için 400-500 milyar dolarlık bir bütçeden bahsediliyor
Meclis'ten geçen Kentsel Dönüşüm Yasası inşaatçıları heyacanlandırdı ÎMSAD Başkam Hüseyin Bilmaç, "kentsel dönüşüm için 400-500 milyar dolarlık bir bütçeden bahsediliyor. Yasanın istihdamda lider sektör olan inşaat sektörünü ivmelendireceği . muhakkak" dedi.
Yasaya göre, riskli yapıların tespiti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanacak yönetmelik doğrultusunda yapılacak. Bu tespitlere karşı ev sahipleri, 15 gün içerisinde itiraz edebilecek. Riskli yapıların yıktırılmasında öncelikli olarak malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi esas olacak. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların sahiplerine kira yardımı yapılabilecek. Riskli bulunan yapıların yıktırılması için 60 günden az olmamak üzere süre verilecek. Gecekondu sahibine, konut ya da arsa tahsis edilene veya nakit ödeme yapılan kadar gecekondusu yıktırılamayacak. Güçlendirilebileceği teknik olarak belirlenen yapılar için de dönüşüm projeleri özel hesabından "güçlendirme kredisi" verilebilecek.Kanunun uygulanacağı alanlar dışında olmakla birlikte kanunun amaçları çerçevesinde güçlendirilebileceği teknik olarak belirlenen yapılar için de dönüşüm projeleri özel hesabından "güçlendirme kredisi" verilebilecek.
İnşaat sektörü' Kentsel Dönüşüm'e kilitlendi.
İnşaat Malzemesi Sanayicileri I Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, Türkiye ekonomisinin farklı dinamikleriyle dünyada en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yerini aldığım belirterek, inşaat sektörünün de Türkiye ekonomisinin can daman olduğunu söyledi. "Son dönem ekonominin bu derece büyümesinde inşaat sektörünün yarattığı katma değer, sağladığı istihdam, gerçekleştirdiği ihracat oldukça önemlidir" diyen Bilmaç, "Türk inşaat sektörü önümüzdeki dönemde de sürdürülebilir gelişimi için çalışmalarını sürdürecektir" dedi. 2012 yılının inşaat sektörü için önemli bir yıl olacağı öngörüsünde bulunan Bilmaç, Meclis'ten geçen Kentsel Dönüşüm Yasası'mn önemli sonuçlar doğuracağım söyledi.
Sektörü hareketlendirecek
"İMSAD olarak öncelikle kayıt içi ve kayıt dışı yapı envanterinin bu yasayla birlikte oluşmasını önemsiyoruz" diyen ÎMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç, "Konuta gelince de, toplam konut sayısı olarak 16-20 milyon adet arasında değişen rakamlar telaffuz ediliyor. Ne açıdan bakarsak bakalım yeni yasanın kapsama alanına çok sayıda bina ve konut giriyor" dedi. Bilmaç şöyle konuştu: "Basına yansıdığı kadarıyla bildiğimiz kentsel dönüşüm bütçesi olarak 400-500 milyar dolarlık bir bütçe olduğu. Yasanın istihdamda lider sektör olan inşaat sektörünü ivmelendireceği muhakkak. Diğer taraftan sektörün harekete geçirdiği pek çok alt sektör de olumlu etkileneceğinden ekonominin gelişimine katkı sağlanacağı da büyük olasılık. Tabii, bu yasaların sonuçlarını orta ve uzun vadede yaşayacağız, göreceğiz."
"Kısa vadede ne bekliyoruz?"
Sektör ile ilgili 2012 yılı değerlendirmesinde de bulunan Bilmaç, son beş yılda ortalama yüzde 15 büyüyen inşaat malzemeleri sektörünün 2012 yılında da hareketliliğini göstereceğini kaydetti. İMSAD Başkanı, "İnşaat sektörümüz, hükümetimizin hedeflediği %4 ekonomik büyüme ortamında 2012 yılında %7 ila %8 oranında büyüme öngörüyor. Sektörün, 20112015 yıllarındaysa ortalama %14,5 oranında büyüme yaşanacağı öngörülüyor. 2015 yılında inşaat I malzemeleri ihracatının % 17,5 oranında bir büyüme kaydetmesi hedefleniyor; yine aynı yıl inşaat malzemeleri ihracat hacminin yaklaşık 40 milyar dolar seviyesine ulaşacağı öngörülmektedir" dedi.
2023 yılı hedefi
"Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 için de, inşaat sektörünün hedeflerini gerçekleştirme konusunda son derece kararlıyız ve kendimize güveniyoruz" diyen Hüseyin Bilmaç, inşaat sektörü Olarak Cumhuriyetin 100. yılında 100 milyar dolar yurt dışı müteahhitlik geliri, 100 milyar dolarlık iç pazar büyüklüğü, 100 milyar dolar inşaat malzemeleri ihracatı hedeflediklerini söyledi. "Bu hedefleri gerçekleştirmek için kamu ile el ele verip daha etkin rol oynayacağımız kanaatindeyim" diye konuştu. Bilmaç, "Ayrıca inşaat malzemeleri sektörümüzün 2011 yılında yaptığı ihracat yaklaşık 18 milyar 132 milyon dolar olarak gerçekleşti. Toplam ihracatta payımızsa %13 oldu" dedi.
Cari açığa pozitif katkısı var
İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç, "Ülkemiz inşaat malzemeleri ihracatı yapan ülkeler arasında dünyada 7. sırada. İnşaat sektörü olarak son dönemde ekonomimizin bu derece büyümesinde yarattığımız katma değer, sağladığımız istihdam, gerçekleştirdiğimiz ihracatla büyük pay sahibi olmaktan dolayı gururluyuz. İMSAD olarak önemle durduğumuz bir konuysa sektörümüzün cari açığa pozitif etkisi. Türk inşaat sanayinin cari açığa pozitif katkısı yüzde 300 seviyesinde" tespitinde bulundu.
Hürriyet
Yorum Yaz