maritbet girişmaritbet
İstanbul’da deprem üretecek kadar gergin fay hattı yok!

İstanbul’da deprem üretecek kadar gergin fay hattı yok!

Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Bursa Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde kentsel dönüşüm, çarpık planlaşma ve deprem konuşuldu.

Kentsel Dönüşüm Zirvesi'ne katılan İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, olası Marmara Depremi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ercan, 7,5 şiddetinde bir deprem olması için 500 yıl geçmesi gerektiğini söyledi. 2045 yılından önce bir deprem olasılığının olmadığını ifade eden Ahmet Ercan, deprem konusunda yanlış bilinenleri açıkladı. 

Zirve kapsamında çarpık ve plansız yapılaşmanın önüne geçerek, şehirlerin yaşanabilir alanlara dönüştürülmesini amaçlayan kentsel dönüşüm konusu, tüm detaylarıyla masaya yatırıldı. 

Deprem konusunda Türkiye'nin önde gelen bilim adamları arasında yer alan Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul ve Bursa'da deprem konusunun abartıldığını söyledi. Ercan, "İstanbul'da bir deprem üretecek kadar gergin bir fay hattı yok. 1999 yılındaki 7,5 büyüklüğündeki depremle gerginliğini büyük oranda attı. Aynı şiddetteki bir depremin tekrar meydana gelmesi için 500 yıl geçmesi gerekiyor. Bunu daha küçük depremlerle atlatacak. İstanbul önünde 6,4,Tekirdağ önünde 7,1 depremle bunu atlatacaktır. Ama bu depremlerinde 2045 yılından önce olması benin için bir şaşırtıcı olur. 1999 yılından beri sürekli deprem duasına çıkar gibi ha bugün olacak, ha yarın olacak diye söylemler yapıldı. Ama deprem olmadı ve olmayacak da. Çünkü gergin değil. İstanbul'da 8 büyüklüğünde bir deprem olacak demenin bilimsel tabanı nedir ki? Bunun bilimsel tabanı yok. Denizin üzerinden bir göz indirip de depremin kaç olacağını söyleyemezsin. Bunun yol ve yöntemleri var. Ben bunları çok abartılı buluyorum. İnsanların toplumsal yaşamını Türkiye'nin sanayisini gezginciliğe çok büyük darbe vuruyor. Aynı söylemler Bursa için de gerçektir" dedi.

Çatak bölgesi Gürsu ve Kestel olan Bursa'nın diri kırığı Yıldırım ve Osmangazi'nin altından geçerken, Nilüfer'in ise yanından İzmir- Bursa Karayolundan geçmektedir. Bunların burada kızılca kıyamet mi kopar? Hayır. 1858 yılında olan depremin büyüklüğü bile abartıldı. Yıkıma göre değerlendirilmedi. Bursa'da olabilecek en yüksek deprem riski 6,9 şiddetini geçmez. Bursa'da deprem olabilirin bir kanıtı da yok. Bursa'da 250 yılda bir deprem oluyor. Daha 250 yıllık dönemi bile tamamlayamadı. Bırakalım insanlar rahat rahat yaşasınlar. Bursa'nın tarım alanlarını kentsel dönüşüm ve deprem bahanesiyle elden çıkmasını engellememiz gerekiyor" diye konuştu.

Osmangazi Belediyesi olarak kentsel dönüşümün içerisinde yıllardan beri olduklarını ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Kentsel dönüşümdeki tecrübemizi buraya gelen herkese aktarmaya çalıştık. İlk defa Türkiye'de kentsel dönüşüm master planı yapan bir belediye olarak bundan sonraki süreçteki çalışmaların bir birini tamamlayan tarzda olması gerekiyor. Yeni yasayla birlikte Soğanlı ve Demirkapı mahallelerine bakanlar kurulundan onay çıktı. İnşallah en kısa zamanda Soğanlı Mahallesine kazma vuracağız. Hedefimiz, Soğanlı'dan başlayacak dönüşümün domino taşı etkisi yaparak bütün ilçeye yayılması, Osmangazi'nin tamamında dönüşümünün gerçekleşmesi." diye kaydetti.

Türkiye

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı
  • 18.11.2024 11:08

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı

Depremde ağır yıkıma uğrayan Hatay'da 26 binden fazla konut ve iş yeri hak sahip ...

Türkiye'nin en büyük şantiyesinde binalar yükseliyor
  • 15.11.2024 12:11

Türkiye'nin en büyük şantiyesinde binalar yükseliyor

Adıyaman Valisi Osman Varol, toplu konut alanındaki incelemelerinin ardından açı ...

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi
  • 11.11.2024 10:59

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından başlatılan kalıcı ...