İstanbul'da kentsel dönüşüm ne durumda?
Dönüşüm kapsamında İstanbul'da talebin azaldığını söyleyen Hakan Çatalkaya, yeni bir yasanın çıkması gerektiğini açıkladı.
2012 yılında başlayan kentsel dönüşüm furyası, İstanbul'da kısmen yavaşladı. Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, megakentte 3 milyon birimin acilen yenilenmesi gerektiğini açıkladı.
1999 depreminden önce inşa edilen yapıların çok kalitesiz olduğunu vurgulayan Çatalkaya, beton sağlamlık derecesinin C6'larda çıktığını, bugün en düşük seviyenin C30 olduğunu söyledi.
İşte Hakan Çatalkaya'nın açıklamaları…
Kentsel dönüşüm nasıl gidiyor?
“Elimizde kentsel dönüşüm diye bir kanun yok. Riskli yapıların yenilenmesiyle ilgili bir kanun var. Bina çürükse ve imar varsa, devlet yenilenme hakkı tanıyor. Ancak bizim bir dönüşüm kanununa ihtiyacımız var. Yeni bakanımızdan bu kapsamda bir çalışma bekliyoruz. Aslında daha önceden hazırlanmış bir taslak var. Üzerinde çalışılabilir”
İstanbul dönüşmesi gereken kaç bina var?
“İstanbul'da dönüşmesi gereken 600 bin bina var. Şehir ortalamasında bir binaya 5 bağımız bölüm den geldiğine göre toplamda dönüştürülmesi gereken birim sayısı 3 milyon civarında. Bugüne kadar risk tespiti yapılan binaların yüzde 90'ı depreme dayanıksız, çürük çıktı. Yine aynı verilere bakıldığında beton kalitesi C6 çıktı. Bugün yeni binalarda en aşağı seviyede C30 beton dökülüyor. Sadece beton değil demirleri de çok kalitesiz. 2000 yılından önce yapılmış binaların çoğunluğu riskli çıkıyor. 1999 depreminden sonra yapı denetim kanunu çıktı ve bu kapsama hazır beton yaygınlaşmaya başladı. Ancak 2007'deki Deprem Yönetmeliği'ne göre yapılan binalar çok daha sağlam çıkıyor”
Dönüşüm hızı İstanbul'da yavaşladı mı?
“2012'de kanun çıktığında kentsel dönüşüm çok hızlı ve iyi başladı. Ayda yaklaşık 3 bine yakın başvuru geliyordu. Bugün itibariyle İstanbul'u rakam 60 bini yeni geçti. Ancak yenilememiz gereken bina sayısı 600 bin. Dönüşüme olan taleplerde giderek azalmaya başladı. İlk başvuranların çoğu, uzun zaman önce anlaşılmış ancak bir kişinin imzası nedeniyle yenileme sürecinin tıkandığı yapılardı. 3'te 2 çoğunluk kararıyla bu tür binaların önü açıldı. O yüzden ilk iki yıl bu hızla gitti. Ancak bu yapılar artık tükendi. İzmir, dönüşümde İstanbul'un bir sen gerisinden geliyor. Ancak orada da talepler gerilemeye başladı”
Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com
Yorum Yaz