İşte Adana'nın geleceği..!
Kentsel dönüşüm, 2B arazileri ve mütekabiliyet çalışmalarının inşaat sektörünü hareketlendirdiği şu günlerde Adana'nın geleceği şekilleniyor..
Türkiye genelinde gayrimenkul sektörü son yıllarda hızlı bir değişim ve gelişme gösteriyor. Bu durumun en önemi sebepleri arasında hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yaşanan rekabet gösterilebilir. Öte yandan Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konum gereği oluşan deprem tehdidi, gayrimenkul sektörünün dinamik bir yapı kazanmasında etkili oluyor.Boston Consulting Group(BCG)'un ''Yükselen Piyasa Şehirlerinde Kazanmak - Dünyanın En Büyük Fırsatları İçin Rehber'' adlı raporunda, dünya kentleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'nın yanı sıra Antalya, Adana, Mersin, Kayseri ve Konya'nın yer alması büyük inşaat firmalarının seçimleri arasında olan bu kentlerin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Türkiye'nin birçok yerinde çalışma ve araştırmalarına devam eden Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın (TSKB) hazırladığı rapora göre, konut anlayışında İstanbul merkezli başlayan bu değişim ve farklılaşma süreci, bölgenin belirli bir doyuma ulaşmaya başlaması sebebiyle, öncelikli olarak Ankara ve İzmir'e, daha sonra hızlı nüfus artışının yaşandığı büyük illere kaymaya başlıyor.
İnşaat firmaları da bu talebe yönelik çalışmalarını gün geçtikçe artırıyor. Coğrafyası, iklimi ve iş imkânları birbirinden farklı olmasına rağmen Bursa, Adana ve Antalya konut sektörünün hızla ilerlediği iller arasında yerine alıyor. Bu bölgelerdeki sanayi, tarım ve turizm sektöründe yaşanan gelişmeler yaşamak ve yatırımlık için bölgeyi cazip kılıyor. Ayrıca metropollere oranla bu şehirlerde yaşam standartlarının daha yüksek olması, yatırımların bu bölgelere kaymasını sağlıyor.
Yatırımcının dikkatini çekiyor
1 milyon 591 bin 518 nüfusuyla Türkiye'nin İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa'dan sonraki 5. büyük şehri olan Adana, ülkenin önde gelen ticaret ve kültür merkezlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. 80'li yıllarda başlatılan 'Yeni Adana' projesiyle hızlı bir değişim ve yenilenme sürecine giren şehir, kentsel kimlik kazanmasıyla birlikte, yatırımcıların dikkatini üzerine çekmeye başladı. Son yıllarda yaşanan bu hızlı bir değişim süreci kentte birçok yeni ve markalı konut projesinin hayata geçirilmesine sebep oldu. Markalı konutlara olan talebin artmasıyla Adana'da artık insanlar site hayatına yöneliyor ve 4+1, 5+1, dubleks dairelerin yer aldığı projelerin yanı sıra 1+1, 2+1 konut projelerine de yer veriliyor.
Göl manzarası tercih sebebi
Bölge genelde Kuzey'e doğru büyüdüğünden yeni konut projeleri de Kuzey Adana'da, TAG otoyolunun kenarında yoğunlaşıp, Kent Karaisalı yoluna doğru genişliyor. Adana'da özellikle göl manzaralı alanlar yatırım açısından tercih edilen bölgeler arasında yerini alıyor. Ancak göl manzaralı birçok alanın imarsız ve yaban hayatı koruma bölge alanı içerisinde olduğunu eklemek gerekiyor. Bu alanlarla ilgilenen yatırımcılar Meclis'teki olan yasanın olumlu sonuçlanmasını bekliyorlar.
İmar planları sorun yaratıyor
Adana gelişme alanı açısından büyük değişimler yaşasa da bu hızlı yapılaşma sistemi, yanlış imar düzenlemeleri ve imar planlarını da beraberinde getiriyor. Bu kapsamda oluşan sorunun farkında olan yetkililer, her ölçekteki imar planı ve uygulamalarında iptal kararı alıp, yeni plan çalışmalarına başladılar. Ancak bu durum bölgede proje çalışmalarına başlamış olan yatırımcılarının yavaşlamasına ve hatta mevcut çalışan inşaat şantiyelerinin durdurulmasına sebep oldu.
Adana ilinde diğer önemli bir sorun haline gelen Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ile ilgili beklenen meclis kararı da yatırımcıları heyecanlandıran konular arasında yerini alıyor. Ancak medyada Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nın tamamen kaldırılmasının söz konusu olmadığı gibi bilgilerin yer alması olumsuz bir hava yaratsa da, onaylı imar planlarına göre, yaban hayatı geliştirme sahası statüsünün mevcut onaylı kıyı kenar çizgisine kadar daraltılmasının, yatırımcıların sahasını genişleteceği düşünülüyor.
Konut kiraları ne durumda?
Semt Fiyat (TL)
Süleyman Demirel ve Turgut Özal Bulvarı 1.500
80. Yıl Bulvarı 1.000-1.200
Pınar Mahallesi 800-1.200
Türkmenbaşı Bulvarı 1.100-1.500
Kıyı Boyu Cad. 700-1.000
Alparslan Türkeş Bulvarı, Mavi Bulvar 1.000-1.200
Ziyapaşa, Gazipaşa Bulvarları, Reşatbey Mahallesi 1.000-1.500
Kiralar aylığa dönüyor
Adana'da geçmiş yılların alışkanlığı ile konut kiraları yıllık olarak ödense de, son zamanlardaki kira değerlerinin artmasından dolayı kısmen aylık olarak ödenmeye başlandığı söylenebilir. Bölgede depremden sonra yapılan binalar daha yüksek fiyatlara alıcı bulurken, depremden önce yapılan binalarda metrekare fiyatları 500-750 lira aralığında seyrediyor. Kentte kira fiyatları 150 metrekare daireler için yıllık 5 bin ile 8 bin lira arasında değişmekte olup, 200 metrekare konutlarda ise kira fiyatları yıllık 7 bin ile 15 bin lira arasında gerçekleşiyor. Villalarda ise fiyatlar, 12 bin liradan başlıyor.
Fiyatlar yüksek
Kuzey Adana bölgesinde ikinci el konutların metrekare fiyatları 800 ile 1.200 lira arasında değişirken, daha eski yerleşim bölgesi olan göle yakın yerlerde ise, metrekare fiyatları 800 liradan başlıyor.
Süleyman Demirel ve Turgut Özal Bulvarları'na cepheli konutlar kentteki en değerli konutlar arasında yer alırken, göl manzaralı konutlarda metrekareler 1.500 liraya kadar çıkıyor. 80. Yıl Bulvarı'nda ise yeni bina konut fiyatlarının metrekareleri birim fiyatları 1.000 lira ile 1.200 lira arasında değişiyor. Hızla büyüyen bu bölge üzerinde arsa metrekare birim fiyatları 1.000 ile 1.500 lira arasında.
Yeni gelişim alanı olarak gösterilen Türkmenbaşı Bulvarı, Pınar Mahallesi lüks ve orta gelir grubu alıcılara hitap eden konut projelerinin hayata geçtiği bölgeler arasında yerini alıyor. Pınar Mahallesi, konut fiyatlarının metrekare birim fiyatları 800 ile 1.200 lira arasında.
Lüks konutların gözdesi olan Türkmenbaşı Bulvarı'nda ise konut fiyatlarının metrekare birim fiyatları 1.100 ile 1.500 lira arasında değişiyor. Hızla büyüyen bu bölge üzerinde arsa metrekare birim fiyatları 1.300 ile 1.600 lira arasında değişim gösterirken, bölgenin gelişim sahası olarak gösterilen Kıyı Boyu caddesinde arsa metrekare birim fiyatları 700 ile 1.000 lira arasında yer alıyor.
Yeni gelişim bölgeleri
Son 10 yıldır Adana'nın en çok gelişen bölgelerinden olan Alparslan Türkeş Bulvarı ve Mavi Bulvar, orta gelirli insanların tercih ettiği alanlar arasında. Bu bölgede yeni bina konut fiyatlarının metrekare birim fiyatları 1.000 ile 1.200 lira arasında değişim gösterirken, hızla büyüyen bu bölge üzerinde arsa metrekare birim fiyatları 1.250 ile 1.750 lira arasında değişim gösteriyor.
İstanbul'un Nişantaşı'sı
Ticaret merkezi olmaya başlamış olan Ziyapaşa, Gazipaşa Bulvarları, Reşatbey Mahallesi, son dönemlerde İstanbul'un Nişantaşı olarak isimlendiriliyor. Bölgede zemin katlarda birçok cafe bar işletmesi, lüks mağazalar bulunuyor. Bu kapsamda bölgede dükkân zemin kat metrekare birim fiyatları 20 bin liraya kadar çıkıyor. Bölgede konut nitelikli 1 ve 2. kat seviyesindeki meskenler iş yeri olarak kullanılıyor. Bu dairelerin ortalama yıllık kira bedelleri 15 bin lira. Ancak üst katlara çıktıkça binaların çok eski olması sebebiyle fiyatlar düşüş göstermekte olup, eski bina konut fiyatlarının metrekare birim fiyatları 1.000 ile 1.500 lira arasında değişiyor.
Adana'da konut fiyatlarının artışı ile birlikte kredi kullanımı da doğru orantılı olarak artış gösteriyor. 2011 Aralık ayı BDDK sitesinden alınan bilgilere göre, konut kredisi kullanımda ülke genelinin yüzde 2'lik payını kapsıyor.
Konut fiyatları ne durumda?
Semt Fiyat (m2/TL)
Kuzey Adana800-1200
Süleyman Demirel ve Turgut Özal Bulvarları 1500
80. Yıl Bulvarı 1000-1200
Pınar Mahallesi 800-1200
Türkmenbaşı Bulvarı 1100-1500
Milliyet-Yavuz Karaman
- Etiketler:
- adana
- adana kentsel dönüşüm
- adana kentsel dönüşüm projeleri
- adana deprem riski
- adana deprem risk haritası
- adana deprem
- adana kentsel dönüşüm
- adana 2b arazileri
- türkiye sınai kalkınma bankası
- boston group
- adana satılık konut fiyatları
- adana satılık daire fiyatları
- adana konut projeleri
- adana kira ücretleri
Yorum Yaz